Un festival inedit al toamnei a fost organizat la Grădinița Costișa, cu sprijinul directoarea școlii coordonatoare, Dorina Surdu, pe 25 octombrie. Chiar dacă totul a fost organizat în scurt timp, manifestarea a ieșit foarte bine și prima ediție a acestei sărbători a fost una de succes. La festival, pe lângă primarul Dorel Berbecariu, gazdă alături de cadrele didactice, au fost invitate inspectoarea de limbi străine Irina Secară și cea de biologie-chimie, Elisabeta Grămadă de la ISJ Neamț.
„Am văzut că este potențial, părinții și elevi își doresc astfel de manifestări și de aici a și pornit ideea. Sunt o mare iubitoare a tradițiilor, au fost pentru mine un remediu pentru suflet întotdeauna. La Mărgineni, de unde vin, avem un muzeu, avem un ansamblu folcloric, iar oamenii din Costișa au cu ce se lăuda din acest punct de vedere. Au venit la acest festival cu scoarțe, cu țoale vechi de la bunica țesute la război, pirostrii cu ceaun, baloți, bostănei. Părinții au adus pâine de casă, zacuscă, prăjituri de casă. Sunt așa de mândră de ceea ce a ieșit și de răsunetul pe care l-a avut după numai o săptămână de organizare. Am găsit aici, la Primăria Costișa, o echipă tânără, cu idei, cu inițiativă care m-au primit cu brațele deschise și m-au sprijinit. Vin cu atâta drag în Costișa și am o colaborare extraordinară atât cu cadrele didactice cât și cu părinții care sunt foarte inimoși, așa cum s-a văzut și la această primă ediție a Festivalului Toamnei de la Costișa!”, ne-a spus directoarea.
Primarul Dorel Berbecariu a lăudat la rândul său evenimentul: „La invitația doamnei director Surdu Dorina am participat astăzi la Carnavalul Toamnei organizat de Grădinița Costișa. Un eveniment deosebit organizat de doamnele educatoare alături de părinți și copilași. Felicitări tuturor!”.
Copiii au cântat și au dansat oferind publicului un frumos spectacol folcloric, primit cu ropote de apaluze.
Următoarea ediție va fi organizată pe terenul de sport aflat în imediata apropiere a primăriei din localitate, sub forma unei competiții între școlile din comunele învecinate și cu mult mai multe activități tradiționale.
Marți, 31 octombrie, 35 de copii din clasele V-VIII însoțiți de doamna director și de un cadru didactic vor pleca într-o excursie cu traseul Casa Memorială Ion Creangă din Humulești –Cetatea Neamțului- Muzeul Apelor Fălticeni – Planetarium –Cetatea de scaun a Sucevei și alte muzee. Primăria Costișa asigură cele două microbuze, șoferii și carburantul necesar.
Imediat după vacanța de o săptămână, vor începe pregătirile pentru Ansamblul folcloric Miorița de la Costișa, de cântece și dansuri populare, sub coordonarea instructorului Sebastian Coroi de la Ansamblul “Codrii Neamțului”. Alte idei și planuri se pregătesc pentru comuna Costișa, printre care un muzeu al satului, cu zestrea bunicilor, activități dedicate sărbătorii de Sfântul Andrei, Zilei Naționale a României și un festival de datini și obiceiuri pentru perioada de Crăciun și Anul Nou.
Angela Croitoru