Trei persoane cu vârste cuprinse între 34 și 67 de ani au fost reținute în urma perchezițiilor domiciliare care au avut loc pe 24 octombrie în mai multe județe din țară, inclusiv în București. „Din cercetări a reieșit faptul că, începând cu luna ianuarie 2020, persoanele în cauză ar fi procedat la preluarea a 23 de societăți comerciale, care aveau încheiate deja acorduri de finanțare fie direct, fie prin intermediul altor persoane. Ulterior, cele 23 de societăți comerciale controlate de către membrii grupării infracționale ar fi depus înscrisuri care atestau date false, inexacte sau incomplete, pentru a obține fondurile alocate conform prevederilor O.U.G. nr.10 din 2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii”, anunță IPJ Neamț.
Ordonanța de urgență menționată în comunicatul IPJ Neamț se referă la „stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii”, vizat fiind cunoscutul program „Start-Up Nation”. Textul ordonenței menționa că „Prin programul Start-Up Nation – România se poate acorda ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 de lei/beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim anual de 10.000 de beneficiari”.
Cercetările au relevat faptul că niciuna din cele 23 de societăți comerciale nu ar fi desfășurat activitate economică, scopul preluării acestora fiind acela de a obține în mod ilegal fonduri publice. În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă care privesc posibila activitate infracțională a persoanelor vizate de anchetă.
Reamintim că în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț au avut loc descinderi în județele Bistrița Năsăud, Bihor, Constanța, Dolj, Hunedoara, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Timiș, Mureș, Giurgiu, Dâmbovița și în municipiul București. Sunt acuze de comitere a infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și obținerea ilegală de fonduri, prejudiciul fiind de 4.086.000 de lei (amănunte aici).
(G.S.)