Ianis Alexandru Scutaru, din Piatra Neamț, a reușit, la cei 12 ani împliniți la început de august, o performanță pe care radioamatoriștii din Piatra Neamț și din România o așteptau și o meritau. Ianis sau Y08YNS cum este indicativul său în lumea telegrafiștilor este, din septembrie 2023, nu doar cel mai rapid radiotelegrafist din lume, ci a și depășit pragul psihologic de 300.000 de puncte la scor, cu mult peste următorul clasat.
Omologarea noului său record i-a fost transmisă vineri, 22 septembrie, după încheierea Campionatului Mondial de Telegrafie Viteză din perioada 9-13 septembrie de la Primorsko (Bulgaria). Se poate observa pe certificat punctajul de 306.273 realizat de Ianis la a 19-a ediție a IARU. Cum succesul vine atunci când, la cine și cum trebuie, se înțelege că Ianis este fericitul depozitar al talentului și voinței de nezdruncinat. În plus, are atitudinea de învingător când vorbește despre reușita la care seniorii din domeniu doar au visat, până acum.
„Am medalie de aur și sunt campion mondial absolut la proba de telegrafie viteză Rufz la care acum, în septembrie, am reușit cel mai mare punctaj din toate timpurile și de la toate categoriile! Rufz sau recepția indicativelor este proba mea preferată, din cele 4 pe care le parcurg la aceste concursuri. Acest nou record mondial vine după alte două atinse în 2021, când am decodat 1.061 de semne pe minut, cea mai mare viteză înregistrată vreodată și după 2022, când am atins un nou record, cu 1.093 de semne decodate pe minut. Anul acesta am făcut record mondial la punctaj, cu 306.273 de semne și mi-am atins viteza de 1.093 de semne pe minut în timpul unei probe de concurs. La punctaj, următorul clasat după mine a avut 288.000 de puncte, o fată din Belarus – sunt sportivi care nu cred că au fost învinși vreodată, fiindcă la ei acest sport se practică la școală, ca orice altă materie! Acest campionat mondial s-a ținut la Primorsko, Bulgaria. Au fost concurenți din Belarus, Rusia, Austria, Germania, Cehia, Elveția, Japonia, Marea Britanie. În fiecare an sunt două campionate naționale, din care unul individual în primăvară, înainte de cel european și cel pe echipe este toamna, înainte de cel mondial. Anul acesta, individualul a fost la Izvoru Mureșului, iar cel pe echipe a fost la Snagov. La început de septembrie, mai exact 9-13 septembrie, a fost campionatul mondial la Primorsko”, detaliază Ianis din organizarea acestui sport pe care îl practică de numai 5 ani.
„Am simțit imediat conexiune cu telegrafia!”
În octombrie 2018 a pășit prima dată în sala de antrenamente a secției de radioamatorism a Clubului Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț. A fost dragoste de la prima atingere a echipamentului:
„Când am ajuns prima dată la club și am primit cheița de la aparatul de transmitere în mână nu mă mai puteam despărți de ea. Am simțit imediat o conexiune cu telegrafia! Eram sigur că ăsta o să-mi fie viitorul! De mic știam! Toată lumea mă întreba dacă-mi place, dacă o să mă țin de telegrafie, dar eu am simțit că nu am cum să renunț. Când am ajuns la clubul Ceahlăul prima dată nici nu știam să scriu prea bine, aveam 8 ani. În schimb auzeam foarte bine și aveam ureche muzicală, un atu, un lucru esențial. M-a ajutat mult faptul că în pandemie nu mai puteam merge la club și practicam de acasă și atunci mi-am dat seama că am posibilitatea să cresc, să mă dezvolt, fiindcă am exersat niște instrumentale și așa am descoperit că am ureche muzicală, ceea ce m-a ajutat în telegrafie. Telegrafia este un fel de sport al minții, similar șahului, de pildă, dar pentru mine este cariera mea! Nu se poate câștiga la fel ca din alte sporturi, premii la concursuri nu am luat, bursă de performanță am luat, dar de anul acesta nu mai iau, cu noua lege, iau doar de merit că am media. Dar este ceea ce-mi place foarte mult să fac!”.
„Prima medalie de aur a fost cea mai mare surpriză din viața mea!”
La antrenamente se pregătește cu seriozitate și munca pe măsură i-a fost răsplătită mai rapid decât se aștepta.
„Antrenorul îmi zice cum să mă antrenez, ce să fac în ziua respectivă. Trebuie să mă pregătesc separat la fiecare probă. Rolul antrenorului este de a-mi ajuta mintea. Prima medalie de aur am primit-o în 2020. A fost cea mai mare surpriză din viața mea! Am luat aur la Rufz, la categoria mea, iar clubul Ceahlăul a luat locul 2. A fost surpriză fiindcă mi s-a spus că-mi trebuie 80.000 de puncte ca să câștig aurul, eu făcusem 77.000 și mă gândeam că tot mi-am asigurat locul 2, iar când mi-am auzit strigat numele la locul 1 aproape mi-a venit să plâng de bucurie. Îmi place foarte mult telegrafia fiindcă e ceva diferit de celelalte sporturi ale minții. E ca un fel de limbaj, eu fiind pasionat de limbi străine, vorbesc foarte bine engleza, dar mai puțin franceza, spaniola, italiana, portugheza. Dar cred că trebuie să ai ureche muzicală. Nu e doar codul morse, cel care se face în armată, ai nevoie și de viteză”.
Conștient de propria valoare, Ianis admite că nu este suficient doar talentul sau pasiunea pentru performanță.
„În primul rând, cred că ce am avut în plus a fost pasiunea. Cred că și dorința de a fi pe locul I a contat foarte mult. În rest este multă muncă, înaintea competițiilor mă antrenez două-trei ore pe zi, iar în afara competițiilor măcar o oră. Antrenamentul constă în pregătirea pentru fiecare din cele 4 probe la care trebuie să participi: proba Rufz, proba de transmitere – trebuie să transmiți un text, proba de recepție – probă la care trebuie doar să decodezi corect și contratimp, proba morse runner – probă la care în 10 minute trebuie să iei cât mai multe indicative, fiecare indicativ având un anumit număr de puncte. Favorita mea este Rufz, dar am luat locul I și la morse runner, locul II la recepție și la transmitere”, mai spune Ianis și dezvăluie că, pe lângă telegrafie, mai are un vis, acela de a ajunge baschetbalist în NBA, un alt sport pe care îl iubește și îl practică în privat.
Gheorghe Paisa, antrenorul recordmenilor din Piatra Neamț
Antrenorul lui Ianis este, la rându-i, un multiplu medaliat al radioamatorismului românesc.
„2023 a însemnat pentru radioamatorismul românesc un an istoric, un an cu cele mai bune rezultate și cu afirmarea unui sportiv cu multe recorduri. Ianis Alexandru Scutaru a avut cele mai bune rezultate din toate punctele de vedere: 2 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz, împreună cu recordul absolut obținut la proba practică RECEPȚIA INDICATIVELOR, înregistrat la Campionatele Mondiale de telegrafie viteză din Primorsko-Bulgaria, au reprezentat pentru Romania și pentru radiomatorismul mondial o performanță greu de egalat”, declară Gheorghe Paisa.
„Campionatele Mondiale de telegrafie viteză au aliniat 27 de țări, au fost câteva surprize la individual (Japonia cu 2 medalii de bronz), dar și cu 2 recorduri mondiale, atât la feminin, printr-o sportivă din Belarus, cât și la masculin, prin Ianis. De asemenea, naționala României a obținut locul 2 după Belarus, în fața Ungariei, locul 3 dar și a Rusiei locul 4, țară pe care am depășit-o doar de 2 ori în istoria acestui sport, în 2005, când Emil Bogdan Buzoianu de la Ceahlăul făcea primul record mondial pentru România și în 2015. Rezultatele lui Ianis au contribuit decisiv la această clasare a naționalei”.
Despre sportivul tuturor timpurilor, Gheorghe Paisa spune că este un adevărat patriot, deși actuala coaliție de guvernare i-a luat bursa lui și celor ca el.
”Ianis s-a pregătit foarte mult în cadrul secției de radioamatorism a CS Ceahlăul, iar pentru pregătirea lui i-am avut aproape de mine pe Lucian Cojocaru și pe Daniel Bejan, împreună cu mama lui Ianis, făcând o echipă permanentă pentru pregătirea succesului. Orele de antrenament, orele de pregătire s-au materializat în rezultatul de excepție din acest an. Nu toate sunt perfecte pentru Ianis. Lipsa interesului statului român pentru sporturile neolimpice îl afectează și pe Ianis, prin lipsa finanțării, dar mai ales a premierilor. Ianis nu a primit premierile restante din 2021 și 2022 datorate de Ministerul de resort. Dacă în anii trecuți a primit bursă de merit de la școală pentru rezultatele sportive, anul acesta va pierde și bursa prin scoaterea sporturilor neolimpice din lista sporturilor pentru care se acordă bursa de merit. Sperăm să treacă peste acest impediment. Euforia momentului a trecut, dar emoția intonării imnului național al României va rămâne în inimile noastre. Ne ambiționează pentru viitoarele compeții să-l vedem din nou pe Ianis pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Vom continua pregătirea pentru 2024, vom încerca să trecem peste obstacolele momentului și să continuăm drumul spre înalta performanță”.
Cristina IORDACHE
4 comentarii
Bravo Ianis,ești un fenomen! Eugen,YO4 BSM
n-ati auzit inca de YO3ABD!
Felicitări! Mult succes in continuare!
73 de yo3ffe.
Bravo, ținio tot asa, și vei ajunge departe.