Astăzi, 20 octombrie, se împlinesc 104 ani de la înființarea primei asociații sportive la Piatra Neamț, cu denumirea Ceahlăul. O fericită coincidență a făcut ca tot astăzi, noua echipă de fotbal de la Piatra Neamț să dispute o partidă pe teren propriu, contra formației sibiene, CSC 1599 Șelimbăr. De aceea, și cu acest prilej, reînvie o altă tradiție a Ceahlăului, editarea unui program de meci:
**********
Înfiinţarea primei asociaţii sportive în oraşul Piatra Neamţ reprezintă încununarea efortului unor entuziaşti profesori şi elevi ai Liceului ”Petru Rareş”. Din declaraţiile făcute – cu prilejul semicentenarului clubului Ceahlăul şi a sărbătoririi a 100 de ani de la întemeierea Liceului ”Petru Rareş” – de către ing. Lecca Octav, ing. BăIănescu Vasile şi ing. Stati Nicolae (toţi foşti elevi ai liceului amintit) rezultă că ”din iniţiativa noastră, precum şi a altor colegi, susţinuţi de Gheorghe Gheorghiu, profesor de gimnastică, şi cu largul concurs al lui Mihai Stamatin, directorul liceului, s-au pus bazele Clubului Sportiv Ceahlăul în cadrul Liceului «Petru Rareş»”.
Cum s-au desfăşurat lucrurile
În vederea asigurării unei activităţi sportive organizate, la inițiativa profesorului Stamatin şi a unor elevi din clasele superioare, au fost luate măsuri pentru înfiinţarea unei asociaţii sportive. Astfel, elevul Octav Lecca, împreună cu colegii săi Vasile BăIănescu, Traian Blaj, Marcel Stati, Nicolae Stati, Nicolae Chelsoi, Nicolae Coroban şi alţii – toţi din cursul superior – au înfiinţat o asociaţie sportivă cu denumirea de ”Ceahlăul”. Această iniţiativă a fost îndrumată la început de prof. Gh. C. Gheorghiu Jucu şi sprijinită de directorul M. Stamatin.
Într-una din zilele lunii octombrie 1919, în amfiteatrul liceului – azi sală de festivităţi – au fost convocaţi profesori și elevi, în şedinţa de constituire. În vederea acestui eveniment – şedinţa de constituire a primului club sportiv din Piatra Neamţ – a fost pregătit cu minuţiozitate Statutul Asociaţiei ”Ceahlău Club”, statut care a fost supus aprobării adunării generale a membrilor acestui club, deveniți astfel şi fondatorii săi. La această şedinţă luaseră parte şi elevi sportivi (în număr de circa 300). După ce s-a arătat scopul adunării, s-a dat citire statutului de înfiinţare şi organizare a clubului sportiv, denumit ”Ceahlău FootbalI Club” şi s-a ales primul comitet de conducere compus din: preşedinte – Gh. Gheorghiu, profesor de gimnastică, vicepreşedinte – Marcel Stati, elev în clasa a VIII-a, casier – Octav Lecca, elev în clasa a VII-a, secretar – Nicolae Stati, elev în clasa a V-a, şi alţi elevi. Statutul prevedea practicarea următoarelor discipline sportive: oină, atletism, football, gimnastică la aparate, scrimă şi box. Membri ai clubului erau consideraţi toţi elevii de liceu, precum şi profesorii care achitau o cotizaţie lunară de 3,00 lei. Pentru a stabili data înfiinţării acestei prime asociaţii sportive, ne-am folosit de declaraţijle celor care au participat la acest eveniment, deoarece actele de înfiinţare şi o parte din arhivă, dimpreună cu trofeele sportive, au fost distruse în perioada războiului – 1941-1945.
Minge regulamentară adusă de elevul Trușculescu de la Craiova
Începutul nu a fost deloc uşor, fiind punctat cu greutăţile inerente oricărui început, greutăţi legate în primul rând de lipsa aproape totală a bazei materiale, cât şi de slaba popularizare pe care o avea la Piatra Neamţ jocul de fotbal. Dar pasiunea, entuziasmul, dragostea faţă de frumuseţea acestei discipline sportive, au ieşit până la urmă învingătoare.
Cei ce compuneau prima formaţie de fotbal pietrean (să-i spunem totuşi aşa), puteau fi văzuţi jucând fie desculţi, fie cu bocanci cazoni sau cu ghete proprii, de cele mai multe ori cu echipament improvizat; terenurile pe care se desfăşurau jocurile nu erau stabilite definitiv: se juca în curtea liceului ca şi pe orice alt teren viran de pe Borzoghean. Dându-şi seama de necesitatea creării unei formaţii sportive în stare să facă faţă unor confruntări ce urmau să aibă loc, s-a trecut la unele acţiuni în rândul elevilor, dar şi a populaţiei pentru a crea o bază materială cât de cât corespunzătoare acestor scopuri. În acest sens, elevii în primul rând (fiindcă ei erau şi jucători în echipă) au colectat bani pentru barele porţilor şi procurarea a două mingi (mingile au fost cumpărate la preţuri de speculă de la singura firmă bucureşteană ce deţinea astfel de articole, firmă ce purta numele proprietarului său: Ion DîrIă).
Din datele ce le deţinem din documentele vremii suntem informați că fotbalul devenise, cu toate greutăţile pe care foarte succint le-am expus mai sus, mult îndrăgit în rândul elevilor Liceului ”Petru Rareş”, el fiind practicat de la clasa I până la clasa a VIII-a. De o mare atenţie se bucura această activitate sportivă în programul general de gimnastică ce era prevăzut de programa şcolară şi care în cazul şcolii la care ne-am referit se desfăşura în zilele de joi şi duminică.
Ca să înțelegem mai bine condiţiile acelor ani, să consemnăm că o mare bucurie a stârnit-o în rândul elevilor liceului, dar mai ales a jucătorilor de fotbal, aducerea în Piatra Neamţ a unei mingi regulamentare de fotbal. Acest ”eveniment” (căci poate fi numit astfel) s-a datorat elevului Truşculescu, din clasa a VIII-a, care a adus de la Craiova, în anul 1918, acea minge de fotbal ce avea să intre în istoria fotbalului pietrean.
Fragment din volumul ”File din istoria Clubului Sportiv Ceahlăul (1919-1970), semnat de Gligor Aldea și Mircea Ionescu, Piatra Neamț, 1971