”Mesagerul de Neamț” realiza o anchetă în august 2022, după ce, cu două săptămâni înainte, în Cheile Bicazului, avea loc un accident cumplit. Un bărbat, care era cu soția și copiii în excursie, a fost lovit în cap de o piatră căzută de pe versant, în timp ce era în zona tarabelor cu amintiri, pe partea stângă cum urci spre Lacul Roșu, iar impactul a fost atât de puternic încât bărbatul a fost dus în comă, cu elicopterul SMURD, la Spitalul de Neurochirurgie Iași. O familie a fost nenorocită, traumele sunt irecuperabile și accidentul a devoalat fața hâdă a modului în care NU se face administrație în zonă, ba mai mult, cu largul concurs al tuturor factorilor responsabili, viața oamenilor – a celor care oferă servicii în zonă, a turiștilor – este pusă în pericol în fiecare clipă. Scriam acum un an că ”indiferent ce vor autoritățile, în Chei cad pietre, zona fiind una «de protecție integrală»”, ca să-l cităm pe Gheorghe Oniga, primarul din Bicaz Chei, primărie aflată în situația de a administra zona chioșcurilor și tarabelor
. Trei instituții, dacă nu patru, ar trebui să colaboreze pentru ca lucrurile în zona respectivă să se desfășoare în legalitate și, mai ales, în siguranță pentru toată lumea, pentru asta primul pas fiind amplasarea chioșcurilor într-o zonă în care nu există pericol. Vorbim despre Primăria Bicaz Chei, Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș și Direcția Regională Drumuri și Poduri, care administrează drumul în numele statului român. Între timp a ieșit din ecuație DRDP Brașov și a intrat instituția soră de la Iași. A patra instituție ar trebui să fie Consiliul Județean Neamț, dacă tot îl doare de soarta turismului nemțean și siguranța cetățenilor. Ca să nu lungim lucrurile, în Cheile Bicazului există comercianți care vând tot ce pot oferi turiștilor. De mult timp ei își oferă serviciile pe o porțiune de drum dificilă, aglomerând traficul, funcționând fără nici un fel de autorizație. Lucru cunoscut de toată lumea, și ne referim aici inclusiv la autorități, care în momentul în care-i întrebi de ce se întâmplă asta dau din umeri sau spun că există comisii care lucrează.
Ce spunea acum un an primarul de la Bicaz Chei și ce spune acum
Primarul Oniga era dornic să ne lămurească și vorbea despre ”cartoful fierbinte” din Chei, pe care nu vrea să-l păstreze la Primărie, dar într-un final admite că activitățile de acolo sunt fără autorizație, în condițiile în care le-a închiriat terenul ani buni, până în iulie anul acesta, când ”Consiliul Local a hotărât acum vreo două luni, parcă, să nu mai închirieze terenul celor 55 de comercianți din Cheile Bicazului, până la întocmirea unui PUZ”. Așa că, explica primarul, ”când situația e așa cum e, iar toată lumea zice că există pericol de accidente, Primăria Bicaz Chei se delimitează și n-au decât domnii de la Drumuri Naționale și cu cei care administrează Parcurile Naționale să găsească o soluție agreată, sigură pentru acești comercianți și pentru cei care vizitează Cheile Bicazului și se opresc la chioșcurile respective. Nu vrem să fim noi cei care țin acest cartof fierbinte, deoarece sunt mai mulți factori decizionali acolo. E Drumul Național, sunt Parcurile Naționale care administrează partea lor, zona nu este de dezvoltare durabilă, ci de protecție integrală, iar în planul de management Parcurile Naționale n-au trecut deloc chioșcurile alea, ca și când erau invizibile, activități tradiționale n-au inclus, deși existau și iată așa sunt situații care ne depășesc. Fiecare își trage foc la oala lui. De asta n-am mai închiriat terenul, deși 8-9.000 euro pe an era un venit important pentru bugetul nostru, fiindcă Parcurile Naționale motivează una, Drumurile Naționale motivează alta. Noi, dacă făceam acel contract de închiriere, nu puteam da autorizație de funcționare oamenilor, ca să funcționeze corect, legal, acolo. N-aveau avizele de la Drumuri Naționale și de la Parcurile Naționale, noi nu putem emite autorizație de funcționare a chioșcurilor. Când au avut aviz de la Parcuri, n-au avut de la Drumuri Naționale și invers, iar oamenii ăia n-au avut niciodată autorizație de funcționare eliberată de Primăria Bicaz Chei!”
Ce spune acum primarul: ”Primăria nu mai are contract cu ei, n-am eliberat nici o autorizație chioșcarilor din Cheile Bicazului. Au avut o perioadă închiriat, dar fără autorizație de funcționare, fiindcă ei n-au obținut avizul de la Mediu, de la Parcul Național. Noi, ca Primărie, n-avem de ce să dăm amenzi, câtă vreme Drumurile Naționale administrează zona și poate lua măsurile necesare pentru ca zona să fie eliberată. Noi, împreună cu Agenția de Mediu, cu Parcurile Naționale, cu Drumurile Naționale am avut câteva întâlniri și lucrăm la un PUZ pentru relocarea chioșcurilor respective, între altele. De ce n-au executat Drumurile Naționale? Nici chirie nu plătesc oamenii ăia, au plătit cu ani în urmă, dar fiindcă n-au avut avizele de la Mediu și de la Parcurile Naționale, n-au avut autorizație de funcționare niciodată, deși ei sunt acolo de vreo 60 de ani. Acolo sunt încă, dar vom vedea ce soluții găsim împreună cu autoritățile care răspund de zonă pentru relocarea lor. Ei sunt în jur de 10 din Neamț, sunt și din Harghita, dar nu ăsta e principalul aspect, ci intrarea în legalitate. Pentru asta, noi trebuie să terminăm acest PUZ pentru Cheile Bicazului, avem nevoie de o grămadă de avize, inclusiv de la Ocolul Silvic, Apele Române și…. de la toți sfinții” – afirmă primarul Gheorghe Oniga, părând oarecum copleșit de chestiune.
Concluzia clară: nu s-a schimbat nimic de un an, oamenii desfășurându-și activitatea într-o zonă periculoasă. Concluzie și mai clară: se lucrează intens!
Hegyi Barna, Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș: de la ”N-am dat nici un aviz comercianților!” la estetică de tip Rio de Janeiro
Punctul de vedere al celor de parc era acum un an sintetizat de Hegyi Barna, director general, care spune că „de când s-a înființat administrația parcului, în 2004, n-am dat nici un aviz comercianților.” Și aici apare din nou problema închirierii de către Primăria Bicaz Chei a terenurilor din zonă: ”Consiliul Științific al parcului a hotărât că așa cum arată și cum sunt amplasate tarabele alea, nu-și au locul în Cheile Bicazului. Directorul general al parcului încerca și o concluzie care ne trimite direct spre compartimentul juridic al Primăriei Bicaz Chei și spre conducerea executivă a instituției: ”Deci, noi, din 2007 tot facem demersuri la autoritățile locale, și la Primăria Bicaz Chei să mute acele tarabe, dar ei nu, deși sunt ilegale acolo, n-au avut niciodată aviz de la noi”.
Astăzi, la un an după, același personaj zice că recent, în septembrie, a avut loc o ședință de lucru la care Prefectura Neamț i-a convocat pe toți cei responsabili. Directorul Barna este sceptic, însă, pe fondul chestiunii: „Domnul prefect de Neamț a convocat o comisie, să vedem care sunt problemele. A fost acum două săptămâni, așa ceva, cu cei de la Drumurile Naționale, de la ISU, de la Poliție. Subiectul a fost și reabilitarea drumului și să vedem și cu comercianții de acolo, ce demersuri trebuie luate, să nu mai fie pericol că stau acolo sub căderi de piatră. O parte, cei care sunt în zona unde a căzut piatra, vor fi mutați, din ce am înțeles, de Primăria Bicaz Chei și vor fi construite tarabe mai mici, care să se integreze în natură, în amonte de prima parcare din chei, în zona pensiunii Floarea Reginei (n.n. – după Chei). Acum, acesta este planul, cum se va concretiza vom vedea. Comercianții n-au plecat, am înțeles că ei sunt deciși să plătească orice amendă (!?!) și cum DRDP Brașov a predat la DRDP Iași, nu știu cum se mai continuă demersul.
Cu PUZ-ul nu e gata încă, am vorbit și cu cei de la Primăria Bicaz Chei, cu responsabilii și i-am rugat să ne consultăm înainte, din punct de vedere al protecției naturii, ca să nu fie chestii care nu pot fi realizate. Dar, nu-i aproape de finalizare.
După cum se știe, noi am făcut o sesizare la Garda Națională de Mediu, acum doi ani, s-a făcut sesizare penală la toți comercianții din Chei, iar după toate cercetările prin Parchetul Piatra Neamț s-a stabilit că, din punctul de vedere al habitatelor și al speciilor, nu prezintă pericol. Dosarul a fost clasat. Nici punctul nostru de vedere nu este diferit: nu zicem că trebuie să plece de acolo, ci numai să fie aranjată zona, că arată ca în Rio de Janeiro. Adică să fie rezolvată și chestiunea estetică acolo, tarabele să fie mai mici, un comerciant să aibă doar una, că sunt care au două-trei tarabe. Să fie integrate în peisajul natural și să fie în amonte și-n aval de Cheile Bicazului, că sunt locuri. Dar și comercianții să înțeleagă! Practic, asta a fost și propunerea noastră prin planul de management, care este aprobat prin ordin de ministru. Acum chestiunea se abordează din cealaltă parte, că acești comercianți sunt în zona de siguranță a drumului național”, a declarat directorul Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, invocând în plus și chestiunea estetică.
Concluzie: de pe margine, chiar dacă ești actor principal, totul poate fi explicat.
DRDP Brașov, administratorul drumului a ignorat problema. Acum a predat zona către DRDP Iași
O instituție care ar trebui să aibă responsabilități în speța prezentată este administratorul drumului. Acum un an DRDP Brașov dădea prin vocea purtătorului de cuvânt Robert Elekes, mai multe declarații care se băteau cap în cap, dovada clară că problema era tratată la și altele! Ce ne spunea acum un an: „Din punctul nostru de vedere, avize au primit la momentul când au avut autorizația de construire de la Primăria Bicaz Chei. Unele din chioșcuri au și peste 20 de ani. Până acum doi ani, aceste avize se reînnoiau anual, deci veneau cu toate documentele din urmă pentru aviz. S-a schimbat legislația în 2020 și acum nu mai vin, decât (sic?) trebuie să plătească taxa de utilizare drum. Dacă o plătește, n-am ce să-i fac, dacă nu – atunci îl întreb de documente. Singura relație cu acești oameni este asta contractuală pentru plata taxei de utilizare a drumului, la fel ca oricare comerciant, agent economic din România amplasat pe marginea unui drum național. Dacă plătesc taxa de drum, la noi este în regulă. Dar nu de avizul de la noi depinde existența lor acolo. (…) Se încearcă să se pună cumva în cârca noastră, fiindcă noi le-am dat acordul, dar nu – ei au și autorizație de funcționare, și autorizație de construire, bașca și terenul închiriat de la primărie. Știm și că nu mai au contract de închiriere anul acesta și atunci ce mai caută oamenii ăia acolo? Pe noi ne-ar putea da în judecată – și au fost cazuri, că omul zice că vrea să desfășoare activitate comercială, iar noi trebuie să sprijinim mediul privat, așa scrie în legea noastră – dacă el are toate documentele în spate, inclusiv aviz de la Parc și noi l-am refuzat.”
Să recapitulăm cu dl. Elekes: DRPD n-ar nici o treabă, a dat avize doar când comercianții aveau autorizație de construire (nu uitați, primarul de la Bicaz Chei spune că așa ceva nu a existat niciodată!), pe drumarii brașoveni nu-i interesează nimic dacă li se plătește taxa de drum. Tot din spusele lui, ar exista și avize de la Parc, despre care directorul parcului spune că n-au fost eliberate niciodată! Din două, una, ori dl. Elekes a vorbit fără să fie foarte bine informat, ori Oniga și Barna mint când vine vorba despre aceste documente.
Purtătorul de cuvânt revenea și încerca să ne lămurească din nou:
”Din punctul nostru de vedere, este ca orice alt drum. Dacă trebuie obținute și alte avize, acestea sunt trecute în certificatul de urbanism. Ce s-a cerut la noi a fost aviz pentru autorizația de construire. Că după aia nu s-au dus sau n-au obținut autorizația de construire, nu știu, nu e treaba drumurilor naționale. Pe baza certificatului de urbanism, li se cer niște avize, printre care eu bănuiam că și un aviz de la parc, dacă nu există acest aviz… da, e un mare semn de întrebare… În rest, eu analizez dacă se respectă pentru siguranța circulației. Probabil că acum 20 de ani se respecta, eu nu știu ce-i acolo, nimeni nu știe. Noi îi verificăm și chiar le luăm și o taxă așa cum am zis. Ei trebuie să stea la 1,5 metri de drum, asta e singura condiție pe care o punem.”
Astăzi, DRDP Iași, moștenitoarea celor de la Iași a luat un cartof fierbinte în brațe și așteaptă, cumva firesc, o rezolvare la nivelul autorităților locale.
*********
Ce spune LEGEA în acest caz
Există o lege 43 din 1997 numită Legea Drumurilor. Acolo scrie clar, chiar și pentru cei care se fac că nu înțeleg, cum stau lucrurile.
Articolul 43, zice că pe drumurile publice sunt interzise:
”e) ocuparea, sub orice formă, a părții carosabile, a acostamentului, a zonei de siguranță a podului, a stațiilor mijloacelor de transport în comun, a spațiillor de control sau serviciu ale administratorului drumului, a șanțurilor, a trotuarelor, a pistelor și a zonelor de siguranță al drumului, precum și afectarea stării de curățenie a acestora (…)
j) comerțul ambulant”
Întrebare: de ce nu se aplică legea?
************
Prefectura Neamț ședințe și comisii
La un an și o lună de la accidentul tragic din Cheile Bicazului, Prefectura Neamț a făcut primii pași spre o încercare de rezolvare a situației. În data de 6 septembrie a avut loc o ședință cu factorii responsabili din județ, iar în 12 septembrie a fost convocată o nouă ședință la Primăria Bicaz Chei.
„A fost o ședință de lucru pe tema comercianților din Cheile Bicazului, la care au participat primarul de Bicaz Chei, vicepreședintele CJ Neamț Adrian Păduraru, reprezentanți de la Secția Drumuri Naționale Neamț, de la Jandarmeria Neamț, de la Poliția Neamț, de la Inspecția de Stat în Construcții. În urma discuțiilor s-a conturat necesitatea elaborării unui proiect de către CJ Neamț și Primăria Bicaz Chei, s-au găsit 4 variante de relocare a comercianților, din care la una mai trebuie clarificat cine este proprietarul terenului. Dar celelalte 3 sunt variante viabile. Tot în urma discuțiilor am emis o hotărâre de constituire a unei comisii care trebuie să verifice situația în teren și aștept concluziile”, a declarat prefectul
Adrian Niță, prefectul de Neamț zice că nici o autoritate nu are curajul să aplice sancțiuni în cazul celor care vând fără autorizație, deoarece aceștia ar fi câștigat o speță care le recunoaște proprietatea asupra chioșcurilor. Problema este că în această speță nu proprietatea asupra chioșcurilor este problema, cât faptul că ele stau pe un teren public, într-un parc natural, pe marginea unui drum public și acolo oricând mai poate fi rănit un om.
Concluzia ar fi că există o comisie care lucrează și ea și ar trebui să livreze soluții, nu doar constatări. Pentru că un om a fost rănit acum un an și de atunci toată lumea se ascunde după PUZ-uri, hârtii, autorizații, avize, comisii și comiții, făcând abstracție de un lucru: acolo se desfășoară o activitate ILEGALĂ din toate punctele de vedere și periculoasă pentru toată lumea.
Interesează pe cineva cu adevărat?
Interesant este că soluția identificată de toată lumea ar fi ca aceste chioșcuri și tarabe să fie relocate la intrarea în Cheile Bicazului, în zone neafectate de căderea pietrelor. Dacă este așa, de ce nimeni nu face pași hotărâți și repezi pentru intrarea în legalitate și protejarea oamenilor?
Valentin BĂLĂNESCU, Cristina IORDACHE