Inginerul Lucian Cozma de la Direcţia Silvică Neamţ a prezentat raportul de activitate al instituției pentru anul 2022 în şedinţa Colegiului Prefectural de astăzi, 30 octombrie. La capitolul vânat, acesta a punctat creşterea numărului de urşi raportat la arealul necesar lor, anul trecut erau 268, când numărul optim de urşi ce ar trebui să trăiască în pădurile administrate de Romsilva în judeţ ar trebui să fie de maxim 95. Ceea ce înseamnă că avem de trei ori mai mulţi urşi în pădurile din judeţ faţă de cât ar fi normal În realitate, numărul de exemplare la nivelul judeţului este de două ori mai mare, undeva la 570 de exemplare, pentru că nu toată suprafaţa împădurită este gestionată de silvic, mai există pădurile deţinute de particulari şi cele ale unităţilor administrative.
“La nivelul faunei gestionate, fondurile cinegetice depăşesc 141.000 de ha, iar efectivele actuale de vânat pentru speciile principale sunt redate în câteva cifre. De semnalat că cele care depăşesc mult efectivele optime sunt efectivele de urs şi lup. La urs, spre comparaţie, efectivul pentru judeţul Neamţ ar fi de 95 de exemplare, iar noi avem 268, de unde şi problemele care apar“, a declarat inginerul Lucian Cozma.
Înmulţirea acestora aduce problemele binecunoscute care au atins un punct critic anul acesta, urşii coborând nu numai în gospodăriile şi pe drumurile comunale aflate la marginea pădurii, ci şi în oraşe precum Piatra-Neamţ, Târgu-Neamţ şi Bicaz. În Piatra-Neamţ ultimele alerte semnalau prezenţa lui Moş Martin pe pârtia de schi şi în zona de agrement “La Caiace”. Din fericire, până acum, nu s-au înregistrat interacţiuni ale oamenilor cu aceste animale în oraşe. În rural însă, urşii au atacat animalele din gospodăriile oamenilor în repetate rânduri, în special în comuna Poiana Teiului unde a fost înregistrat şi primul atac asupra unui om soldat cu rănirea vânătorului şi împuşcarea animalului agresiv.
A.C.