Interviu cu director profesor de limba română Adina Raclariu
-Care este situația cu încadrarea normelor didactice în acest an școlar, sunt și necalificați la școala din Crăcăoani?
Corpul profesoral al Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Săvinescu” este format din 36 de cadre didactice, din care 21 sunt titulari, majoritatea cu gradul I, iar restul sunt suplinitori cu normă parțială la noi. Încadrarea s-a făcut conform metodologiei în vigoare, cu respectarea etapelor de mobilitate și principiul continuității la clasă, ceea ce este în favoarea copiilor. Am început acest an școlar cu toate normele acoperite și vreau să remarc faptul că avem doar personal calificat.
-Este suficient personal didactic auxiliar și administrativ?
În școlile noastre avem aprobate 6 norme pentru personalul administrativ și 3 norme pentru personalul didactic auxiliar. Personalul angajat pe aceste posturi este suficient pentru buna funcționare a celor patru corpuri de clădire cu destinație școlară din comună.
-S-a făcut aprovizionarea cu tot ce trebuie pentru iarnă?
Toate cele patru corpuri cu destinație școlară au fost pregătite din timp pentru începerea anului școlar în condiții de siguranță. Încă din timpul verii s-au desfășurat activități de curățenie și de igienizare, s-a făcut dezinfecția spațiilor cu o firmă autorizată și s-a realizat coșeritul pentru centrale și pentru sobe. Toate școlile sunt aprovizionate cu lemne suficiente pentru toată perioada rece, din punctul acesta de vedere stăm bine.
-Câți elevi sunt și cum sunt împărțiți între cele 3 școli din comună?
În anul școlar 2023-2024 avem înscriși 297 de elevi pe cele trei cicluri de învățământ – preșcolar, primar, gimnazial, organizați pe structuri în funcție de apropierea de domiciliu. La Școala Primară ”Arhiepiscopul Calinic Argeșeanul” Cracăul Negru funcționează trei clase de învățământ primar și o grupă de grădiniță, cu 67 de elevi. La Școala Gimnazială Magazia avem o grupă de grădiniță cu 14 copii, 4 clase de gimnaziu și o clasă de învățământ primar, în total 92 de elevi. În Școala Gimnazială ”Gheorghe Săvinescu”, din centrul comunei Crăcăoani, școala cu personalitate juridică, învață 138 de elevi împărțiți în o grupă de grădiniță, trei clase de învățământ primar și patru clase de gimnaziu. 90% din elevii școlii sunt transportați spre școală și apoi spre domicilii cu cele două microbuze școlare administrate de Primăria Crăcăoani.
-La capitolul investiții care este situația?
În ultimii ani investițiile în școlile din comună au fost consistente și s-au axat pe modernizarea spațiilor de învățare. Centralele termice de la școala de centru au fost înlocuite, deoarece erau subdimensionate și au fost puse în funcțiune două centrale termice potrivite pentru suprafața școlii. A fost construit un grup social în corpul B al Școlii Crăcăoani, a fost reabilitat Corpul B al Școlii Magazia și a fost construit un modern teren de sport. Sunt investiții nu doar în infrastructura școlară, ci și în calitatea actului educațional.
-O școală relativ mică, dintr-o comună destul de întinsă ca suprafață, care sunt problemele urgente și care ar fi soluțiile?
Una dintre problemele stringente este reabilitarea termica și seismică a școlii din Crăcăoani, școala de centru, care o vechime considerabilă. În această clădire s-au făcut doar investiții minore, de întreținere, așa încât se impune o reabilitare generală, aflată acum în fază de evaluare la administrația publică.
O altă necesitate este dotarea cu microbuze școlare, cele existente fiind mici, de doar 16 locuri și sunt în grad avansat de uzură. Pentru rezolvarea acestei probleme primăria a făcut mai multe demersuri și a fost inclusă într-un proiect guvernamental privind dotarea cu microbuze electrice destinate transportului școlar.
Nu în ultimul rând, întrucât populația școlară provine dintr-o zonă defavorizată, cu puține locuri de muncă, populație îmbătrânită, elevii noștri ar avea nevoie și de o masă caldă zilnic. Ar fi o măsură și de reducere a abandonului școlar și de părăsire timpurie a școlii.
– Știu că există preocupare pentru îmbunătățirea condițiilor de educație, ce proiecte se derulează la Școala Gimnazială ”Gheorghe Săvinescu” Crăcăoani în acest an școlar?
Așa este! Continuăm și anul acesta mai multe proiecte în care implicăm colegii, cadrele didactice și elevii școlii. ”O școală modernă” este un proiect finanțat prin PNRAS și destinat reducerii abandonului școlar și pentru ca fiecare elev să înregistreze progres în învățare. Prin acest proiect s-au dotat două laboratoare de informatică și s-au achiziționat mobilier, laptopuri cu licență, table interactive și imprimante. Tot în cadrul proiectului se desfășoară activități de remediere cu elevii claselor gimnaziale în vederea pregătirii pentru evaluarea națională. În timpul vacanței de vară, elevii din grupul țintă au beneficiat de o mini-tabără de 4 zile. Acest proiect se derulează până în anul 2025.
Alte proiecte în derulare: Metode Inovative de Învățare Centrate pe elev în afara sălii de clasă – cu activități outdoor, Motivare-Dezvoltare-Succes în noua școală incluzivă – activități outdoor, Adaptarea Procesului Educațional prin Metode Inovative și Interactive de Învățare – activități outdoor, Creșterea participării elevilor la educație prin măsuri integrate și inovative – activități outdoor. Acest set de proiecte este destinat elevilor din clasele primare și gimnaziale, care au participat la activități în cadrul atelierelor de reciclare, cercetășie, meșteșuguri tradiționale, eco-educație, teatru și actorie. Au fost achiziționate și câteva dotări pentru curțile școlilor și pe care elevii noștri le folosesc: mese de tenis, coșuri de basket și mingi, centre de activități și locuri de joacă. Aceste proiecte se încheie la finalul anului 2023.
Mai vreau să menționez proiectul POȚI- Provocări, Oportunități, Ținte, Învățăminte, ce cuprinde activități de consiliere și de remediere cu elevii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, avem relativ mulți elevi în această situație.
Nu în ultimul rând proiectul ERASMUS+ ”Strategii de incluziune” ce s-a desfășurat în perioada 2021-2023. Profesorii din școală au beneficiat de mobilități în Grecia și Spania, iar tot ce au învățat acolo, au popularizat în școală și au aplicat în activitățile cu elevii.
Acestea sunt doar o parte din proiectele și parteneriatele desfășurate în școală.
-Faceți, vă rog, pentru toți cititorii noștri un scurt istoric al școlii ”Gheorghe Săvinescu” din Crăcăoani, o școală care a dat în timp oameni destoinici pentru comunitate și pentru țară.
Clădirea școlii din centrul civic al comunei a fost dată în folosință în anul 1963 și a fost, pe rând, școală generală cu 8 clase, școală generală cu 10 clase și apoi, în perioada 1989-1992 la învățământul tehnic–profesional au fost înființate clase cu profil corespunzător nevoilor de moment ale localității, respectiv două clase de industrie uşoară. Celelalte școli din comună sunt mai vechi, iar la Cracăul Negru, în anul 2012, s-a dat în folosință noua școală.
Din 14 aprilie 2009, conform adresei numărul 1434 a Inspectoratului Şcolar al Județului Neamț, Scoala cu clasele I-VIII Crăcăoani a devenit singura unitate şcolară cu personalitate juridică şi activitate financiar- contabilă, având în subordine Şcoala Magazia, Școala Cracăul Negru. Din data de 14.06.2012, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local Crăcăoani, s-a stabilit noua denumire a școlii – Școala Gimnazială ”Gheorghe Săvinescu”, omagiindu-se astfel și așezându-se în matca logică a istoriei personalitatea celui care a fost primul director al Școlii Crăcăoani în vremurile grele ce au urmat Primului Război Mondial, luptător și erou în cel de-al doilea Război Mondial.
Și în prezent școala noastră trăiește prin oamenii care zi de zi pășesc în sălile de clasă. Oamenii școlii sunt cadre didactice, nedidactice și personal auxiliar. Colegii mei sunt oameni dedicați care iubesc meseria de dascăl și care pun suflet în fiecare lecție pe care o desfășoară. Oamenii școlii sunt și părinții, le mulțumesc pentru că se implică alături de noi. Oamenii școlii sunt toți cei care au grijă ca școala să fie curată, încălzită, cu toate în ordine și bună desfășurare. La mulțumesc tuturor, inclusiv partenerilor noștri instituționali și îmi exprim dorința de a ne continua colaborarea, căci mai avem multe de făcut!
Cristina Iordache