Primăria Municipiului Piatra-Neamţ face un pas important pentru a valorifica din punct de vedere turistic dealul Cozla, chiar dacă este obligată să facă acest lucru respectând toate restricțiile zonei protejate fosilifere. Propunerea se adresează în aceeași măsură turiștilor, dar și localnicilor, care vor putea găsi aici posibilitatea de a-și petrece timpul liber într-un mod activ. Proiectul va fi realizat în baza unei asocieri cu Direcţia Silvică Neamţ, asociere ce a fost aprobată în şedinţa extraordinară din 6 octombrie. Ideea este aceea a unui traseu populat cu personajele din basmul Harap Alb şi pe întreg parcursul acestuia se vor regăsi tot felul de elemente care să facă legătură cu istoria acestor locuri, dar și informații științifice prezentate într-o formă accesibilă.
Trei Căldări şi frumuseţile naturale puse în valoare
Potrivit Referatului de aprobare a proiectului ”Dealul Cozla este o prelungire a Munţilor Stânişoarei ce fac parte din ultima treaptă a Carpaţilor. Cozla atinge înălţimea de 657 de metri în punctul numit Trei Coline şi 670 de metri la Trei Căldări. Zona de la poalele Muntelui Cozla este considerată a fi vatra Târgului Pietrei de altădată, aici fiind secole întregi cea mai mare densitate a populaţiei, fapt ce a făcut ca însuşi Ştefan cel Mare să aleagă locul pentru ridicarea Curţii Domneşti de la Piatra-Neamţ. În zona numită Trei Căldări există o formaţiune de marmite eoliene care constituie un punct de atracţie pentru excursionişti. (…) Traseul ales ocupă o suprafaţă de aproximativ 16 ha, în cadrul unor parcele mai mari de fond forestier de aproximativ 147 de ha, este situat în extravilanul municipiului Piatra-Neamţ, este în proprietatea Statului Român şi este în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva – Direcţiei Silvice Neamţ. De asemenea, trebuie subliniat faptul că întreg traseul va fi amenajat în afara zonei fosilifere protejate”. În plus, în cadrul traseului, există un segment de aproximativ 15 mp ce va fi amenajat ca o zonă în care copiii vor putea face pseudo-paleontologie, un fel de site fosilifer artificial şi vor avea panouri cu informaţii. Va fi o zonă educativă dedicată educației prin joacă, prin mișcare. Mai multe elemente de arheologie şi paleontologie vor fi incluse pe acest traseu.
Uriaşii lui Creangă – atracţia traseului
Personajele din basmul ”Harap Alb” al lui Ion Creangă vor „prinde viaţă” în diferite locaţii de pe acest traseu. Proiectul, unul complex, va porni de la stația de sosire a telegondolei și va ajunge până în zona Trei Căldări. Pe întreg traseul lumea se poate plimba, poate face mișcare în aer liber, primeşte informaţii despre biodiversitate, arheologie, istorie. Traseul este gândit ca și cum povestea lui Harap Alb s-a întâmplat acum 7.000 de ani în perioada Cucuteni. Pe lângă personajele care sunt amplasate în pădure va exista și un generator ecologic de energie electrică. Aceasta va fi generată de o roată uriaşă, de statura unui om, care va fi acţionată prin alergare şi va produce energia necesară iluminatului pe timp de noapte și camerelor video. Vor exista și camere video-spion, care transmit poze și filmulețe în timp real prin intermediul unei cartele SIM, asemănătoare celor din foişoarele de vânătoare.
Un proiect unic în țara noastră
”Acest traseu are magia de a te conduce într-o lume de poveste, unde fantasticul devine real. O poveste în care tu, vizitatorul, vei avea ocazia să interacţionezi cu cei 5 eroi care l-au ajutat pe Harap-Alb în toată aventura sa. Vei avea ocazia să te încălzeşti alături de Gerilă sau vei avea ocazia să cazi în capcana întinsă de Flămânzilă. Poate vei fi chiar înghiţit de acesta. Dacă eşti atent, vei putea să-l vezi pe Setilă cum soarbe cu poftă apa dintr-o baltă, iar pe Ochilă îl poţi surprinde cum analizează atent tot ce se întâmplă în jur ajutat de ochiul mare din frunte. Păsărilă este ieşit la vânătoare, aşa că este foarte probabil să-i cazi în plase! Personajele vor fi amplasate pe traseul turistic de pe dealul Cozla, pe porţiunea Vârful Cozla – Trei Căldări, în 5 puncte diferite. Fiecare statuie va fi proiectată diferit, ţinându-se cont de semnificaţia numelui personajului pe care-l reprezintă, locul în care va fi amplasată şi rolul pe care-l joacă în poveste. Unele vor prezenta personajele stând în picioare, altele culcat sau aşezat, în funcţie de forma terenului şi elementele care se află în jur: arbori, taluzuri, pietre, etc. Chipul fiecărei statui trebuie să fie cât mai expresiv, să transmită emoţia din poveste şi să poată fi recunoscut uşor de vizitatori. Statuile vor fi executate dintr-o structură metalică galvanizată şi demontabilă, ancorată (dacă este cazul şi numai prin metode non-invazive!) prin lestare sau de elementele adiacente (copaci, pietre). Aceasta va fi placată cu un schelet din lemn ce va da forma generală, peste care se va executa învelişul vizibil tot din lemn (draniţă, scânduri, crengi, elemente europaleţi, etc) cu detaliile caracteristice personajului. Toate elementele din lemn vor fi ignifugate şi tratate împotriva insectelor şi mucegaiului. Înălţimea /lungimea statuilor va fi cuprinsă între 8-10 metri. De menţionat că pentru fiecare statuie va fi studiată şi amenajată şi zona din imediata apropiere astfel încât personajul să fie integrat în peisaj şi în poveste. Intrarea spre acest tărâm se va face printr- o poartă mare, după modelul intrărilor «cetăţuilor» din perioada neolitică a Culturii Cucuteni, iar odată intrat vei desoperi misterele din labirintul Spânului, ca apoi să te relaxezi în zona leagănelor şi balansoarelor uriaşe, adaptate pentru toate categoriile de vârstă”, precizează iniţiatorul.
Proiectul inițial va fi dezvoltat în mai multe etape, în funcție de doleanțele celor care vor fi beneficiari.
Angela CROITORU
Un comentariu
O nouă oligofrenie progresistoidă pe bani grei care vor intra in buzunarele unor soroșei de bine. Interesant câți copaci vor fi rași cu ocazia asta, Pinalti a reușit să chelească varful Cozlei sub pretextul celei de-a doua pârtii de schi, am o bănuială ca și acum se pune la cale ceva de genul.