Într-o perioadă în care Consiliul Județean Neamț a făcut față schimbării președintelui și unui val important de critici față de unele proiecte ale instituției, în special cele legate de Spitalul Județean de Urgență, președintele Ion Asaftei atrage atenția asupra faptului că la nivel județean există multe proiecte care vizează dezvoltarea zonei noastre, din păcate insuficient cunoscute. Este vorba despre unele cu o arie largă de cuprindere, de la drumuri și poduri, până la obiective culturale de importanță națională. În felul acesta se încearcă demonstrarea ideii că programul investițional în derulare este unul complex și că aserțiunea că nu există investiții la nivelul CJ este greșită sau prezentată tendențios. E ceea ce am încercat împreună să sintetizăm. Așadar, vă prezentăm câteva dintre cele mai importante proiecte, acelea care vor avea un impact important din punct de vedere social.
Protejarea patrimoniul cultural – o constantă a CJ Neamț
Județul Neamț are o bogată moștenire culturală care necesită o atenție deosebită pentru a putea fi conservată, în primul rând, și apoi pentru a face față afluxului de turiști. Două exemple – nu sunt singurele – arată că în scurt timp, pe fonduri europene, vor fi finalizate lucrările la două obiective culturale de importanță națională.
Conservarea, protejarea și promovarea Muzeului Memorial „Ion Creangă“ Humulești este un proiect finanțat în baza Contractului nr. 867 din data de 19.12.2017. Fondurile se asigură prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Valoare totală a proiectului este de 1.824.969,38 lei inclusiv TVA, termenul limită de implementare fiind sfârșitul acestui an.
„În cadrul proiectului s-au propus lucrări de restaurare, consolidare și conservare a clădirii existente, refacerea spațiului expozițional existent, refacerea împrejmuirii și a porții de acces, revizuirea/înlocuirea tuturor instalațiilor. Pentru punerea în valoare a arhitecturii Casei Memoriale «Ion Creangă» s-a propus realizarea unui sistem de iluminare pe timp de noapte. De asemenea, va fi realizată o clădire anexă care va adăposti spațiile conexe muzeului – un birou pentru muzeografi, grupuri sanitare pentru vizitatori și un spațiu expozițional. În vederea prezentării unor conferințe, organizării unor evenimente culturale, de exemplu «Noaptea Muzeelor», pe spațiul verde din incinta obiectivului s-a propus amenajarea unor gradene cu o capacitate de aproximativ 40 de locuri. Totodată, prin proiect s-a propus dotarea muzeului cu vitrine expoziționale pentru expunerea cărţilor şi manuscriselor inegalabilului povestitor Ion Creangă, panouri mobile pentru exponate, un calculator și un infochioșc. Se vor realiza indicatoare şi plăcuţe informative în alfabetul Braille cu semne şi forme uşor de citit, pentru a veni în sprijinul nevăzătorilor care vor să viziteze casa scriitorului Ion Creangă“, a declarat Ion Asaftei, președintele CJ Neamț.
În acest moment, lucrările sunt în curs de execuție, fiind realizate în procent de 85% și urmând ca până la termenul de finalizare prevăzut în contract, respectiv 16.11.2023, să fie executate în totalitate. Este evident că proiectul va contribui la dezvoltarea comunității și consolidarea identității culturale, mai ales în contextul în care în zonă se pregătește un alt proiect, mult mai mare, legat de numele marelui povestitor de la Humulești.
Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, în același timp sediul Complexului Muzeal Național Neamț, a intrat într-un amplu și complex proces de restaurare, conservare, protejare și valorificare. Acest lucru a fost posibil prin accesarea unui proiect în valoarea de 24.722.118,75 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 20.663.049,71 lei, CJ Neamț aducând o contribuție de 413.261,00 lei, adică 2% din valoare proiectului. Investiția, amplă și complexă, va creşte gradul de prezentare a exponatelor, fiind schimbată total interacțiunea dintre vizitatori și acestea. O componentă importantă se referă la digitalizarea multor activități.
„Cred că după recepție și deschiderea oficială, pentru toți nemțenii va fi o surpriză felul în care se va prezenta în fața publicului noua clădire, atât la exterior, cât mai ales la interior. Lucrările sunt aproape de finalizare și cred că firma constructoare se va încadra în termene“, a mai declarat președintele Ion Asaftei.
Drum strategic finalizat, spre Bacău
Pentru toți locuitorii județului Neamț, dar și pentru agenții economici interesați de infrastructură necesară transportului de mărfuri și persoane, darea în folosință a noului drum care leagă județe Neamț și Bacău, sub denumirea de Axa Rutieră Strategică 3 Piatra Neamț-Mărgineni-Făurei-Horia-Ion Creangă-Icușești-limită județul Bacău reprezintă un eveniment mult așteptat. Este vorba despre un proiect major privind infrastructura județeană, în valoare de 188,5 milioane lei și care a vizat reabilitarea a 72 km de drumuri, din care 60,36 km cu fonduri europene. Pe acest traseu, pe DJ 157, s-au construit 3 poduri noi și s-au reabilitat integral altele 8.
„S-a lucrat intens și pentru finalizarea acestui proiect extrem de important pentru județul nostru. Este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră județeană. Vreau ca oamenii și mijloacele de transport să circule pe drumuri sigure și moderne. Vom avea un drum de nivel european, care va lega municipiul Piatra-Neamț (prin strada Izvoare) de limita cu județul Bacău, obiectiv ce va facilita dezvoltarea economică a Regiunii Nord-Est“, a mai spus președintele CJ Neamț.
Accesul spre mănăstirile Secu, Sihăstria și Sihla, mai ușor până la finele acestui an
Modernizarea podului de pe râul Ozana, de pe drumul județean DJ 157 F, a reprezentat o provocare pentru actuala conducere a CJ Neamț. Obiectivul este unul important, deoarece va îmbunătăți calitatea infrastructurii rutiere și, implicit, accesul către mănăstirile din zonă. Provocări au existat și pentru constructor, deoarece podul va avea o lungime de 90 de metri și de aici una dintre cauzele întârzierii – a fost dificil de găsit un executant pentru grinzile lungi de 27 de metri, necesare realizării edificiului. Odată reluate lucrările, Ion Asaftei, președintele CJ Neamț, a declarat că interesul instituției este maxim pentru finalizarea proiectului, până la sfârșitul acestui an.
„Este un obiectiv foarte important care, odată finalizat, va îmbunătăți calitatea infrastructurii rutiere și, implicit, accesul către mănăstirile Secu, Sihăstria și Sihla, și peste munți, către Agapia și Văratec. Lungimea acestui pod va fi de 90 de metri, cu 3 deschideri de câte 27 de metri fiecare. Am vorbit în dese rânduri cu primarii comunelor din respectivul areal despre acest proiect. Podul este deosebit de important, atât pentru comunitățile din zonă, cât și pentru turiștii și credincioșii care merg către aceste lăcașuri de cult, care fac din județul Neamț un pol al Ortodoxiei românești“, a declarat Ion Asaftei, președintele CJ Neamț.
În prezent, se toarnă placa de suprabetonare. La mică distanță de podul de pe DJ 157F, km 0+558, peste Secu, CJ a realizat un alt pod, de dimensiuni mai mici, dar la fel de necesar cetățenilor din zonă pentru a trece peste albia râului.
23 de microbuze electrice pentru tot atâtea școli, asigurate de CJ Neamț
CJ Neamț va asigura, printr-un proiect cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 23 de microbuze școlare electrice, care îi vor deservi pe elevii din tot atâtea comune. În cursul zilei de marți, 12 septembrie, Ion Asaftei, președintele CJ Neamț, a semnat, la București, contractul de finanțare pentru proiectul în valoare de 35,905 milioane de lei, din care 30,172 milioane lei provin din PNRR.
„Am semnat marți, 12 septembrie, la București, în prezența prim-ministrului Marcel Ciolacu, a ministrului Educației, Ligia Deca, și a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, un nou contract de finanțare prin care venim în sprijinul elevilor nemțeni! Prevenirea abandonului școlar și facilitarea accesului la educație pentru copiii și tinerii din județul Neamț a fost dintotdeauna o prioritate pentru CJ Neamț. De-a lungul timpului am întreprins numeroase acțiuni pentru a susține demersul educațional și pentru a crea condițiile optime pentru desfășurarea acestuia. Pentru a asigura accesul în unitățile de învățământ pentru elevii județului este necesară dotarea primăriilor, implicit a structurilor de învățământ, cu mijloace de transport adecvate nevoilor acestora. Școlile din județ dețin microbuze cu combustibil clasic, cu o vechime de peste 7 ani, și acoperă doar parțial nevoia de mobilitate a elevilor“, a mai spus Ion Asaftei, președintele CJ Neamț.
Cele 23 microbuze școlare au fost alocate, prin hotărâre de CJ, comunelor Bârgăuani, Hangu, Pângărați, Petricani, Pipirig, Girov, Cândești, Crăcăoani, Gârcina, Mărgineni, Oniceni, Răucești, Urecheni, Păstrăveni, Poienari, Războieni, Stănița, Tămășeni, Văleni, Borca, Săbăoani, Ion Creangă și Țibucani.
Două proiecte majore pentru autobuze electrice în Piatra-Neamț
Un proiect important cu beneficii deosebite în ceea ce privește transportul public de călători în municipiul Piatra-Neamț este cel prin care s-au achiziționat autobuze electrice. Parte a unui proiect amplu, denumit „Achiziție de mijloace de transport public – autobuze electrice 10 m deal, Iași, CJ Neamț, Tg. Mureș“, proiectul a primit ordinul de finanțare a investiției în data de 16 octombrie 2019. Valoarea aferentă județului Neamț este de 63,7 milioane lei, inclusiv TVA. La această dată, mijloacele de transport electric sunt în trafic, fiind concesionate de către CJ Neamț, după recepționare, operatorului regional SC Troleibuzul SA. Autobuzele au o lungime de 10,8 metri. Pentru a putea funcționa, au fost montate și puse în funcțiune 21 stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă, la sediul operatorului de transport S.C. Troleibuzul S.A.
„Și la nivel de transport public de călători acordăm atenție confortului pasagerilor și protecției mediului. Astfel, la nivelul municipiului Piatra-Neamț, printr-un prim proiect – «Achiziție de mijloace de transport public – autobuze electrice 10 m deal, Iași, CJ Neamț, Tg. Mureș» am adus 21 de autobuze electrice care deja sunt în trafic, de pe 21 august. În lunile următoare vor mai veni 20 (16 vor fi cu o lungime de 6 metri și 4 vor fi lungi de 10,8 metri), deservite de 5 stații de încărcare rapidă, în cadrul proiectului «Reabilitare și modernizare transport ecologic». Acesta are o valoare de 71,5 milioane de lei cu TVA inclus, și planul nostru este să derulăm alte două investiții, cu finanțare prin PNRR, pentru încă 18 autobuze electrice care vor circula în municipiul reședință de județ“, a mai precizat președintele Ion Asaftei.
Proiectul CJ privind modernizarea transportului public de călători în Piatra-Neamț vizează și reabilitarea autobazei societății Troleibuzul S.A. (valoarea acestei investiții este de 27,4 milioane de lei cu tot cu TVA).
Conform proiectului, la 3 dintre corpurile societății sunt în execuție lucrări ample de reabilitare termică a clădirii, de înlocuire a tâmplăriei (inclusiv ușile înalte de acces pentru autobază), refacere a finisajelor interioare (pardoseli, pereți, tavane), dotare cu echipamente necesare întreținerii mijloacelor de transport. De asemenea, în cadrul proiectului se va realiza și un corp nou. Construcția va fi o extindere a Corpului C, fiind o hală cu rol de garare a autobuzelor electrice. Ambele proiecte sunt cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Prioritatea de investiții 4, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ, prin investiții bazate pe Planurile de mobilitate urbană durabilă.
Reabilitare termică a clădirii Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae“ Roman
„La Roman vom avea o unitate sanitară de specialitate reabilitată energetic care va asigura servicii medicale în condiţii optime și va funcţiona în conformitate cu toate normele legale privind siguranţa în exploatare, concomitent cu scăderea costurilor de operare a clădirii“, a precizat președintele Ion Asaftei.
Valoarea totală a proiectului este de 7,85 milioane lei, sumă în care este inclusă și taxa pe valoarea adăugată. Termenul limită de execuție a proiectului este 31 decembrie 2023. Lucrările se încadrează în graficul de execuție, ceea ce reprezintă, de fapt, garanția finalizării la termen a acestui obiectiv deosebit de important pentru pacienții aflați în nevoi speciale. Pe perioada derulării lucrărilor, persoanelor internate li s-a asigurat un spațiu de către CJ Neamț.
Legături strategice cu județele vecine – Drumul Talienilor, stadiu de execuție 95%
Drumul de poveste al Baltagului, al Vitoriei Lipan, care străbate o zonă minunată, ce leagă județul Neamț de județul Suceava, se apropie de finalizare, stadiul de execuție fiind de peste 95%. Finanțarea s-a făcut prin PNDL și de la bugetul local. Drumul reabilitat are o lungime de 10,4, valoarea investiției fiind de 56,6 milioane lei. Din punctul de vedere turistic, drumul legăturii cu județul Suceava este de o importanță deosebită.
Un drum spre Harghita, 90% realizat
Modernizare drumului județean DJ 127A, care face legătură între Bicazu Ardelean-Toșorog și județul Harghita prin Tulgheș, se apropie și ea de final. În condițiile în care și cei din Harghita ar realiza joncțiunea cu noul drum, am putea vorbi despre o rută care ar completa în mod fericit legăturile cu județul vecin. Valoarea proiectului este de 40,6 milioane lei, pentru 5,6 km de traseu modernizat.
Eliberarea albiei de rămășițele podului de la Luțca
La sfârșitul lunii septembrie, au început lucrările de eliberare a albiei râului Siret, la obiectivul de investiții „Pod de pe DJ 207A, km 6+591, peste râul Siret“.
„Se lucrează la capacitate maximă, pentru eliberarea albiei râului Siret. Concomitent cu aceste lucrări, se demarează la nivelul CJ Neamț procedura pentru expertiza tehnică, urmată de celelalte etape, care vor conduce la construcția noului pod peste Siret. Albia râului ar trebui eliberată într-un termen de 3 luni, însă există deja semnale că lucrările ar putea fi încheiate mai devreme. Ulterior, va putea începe construcția propriu-zisă a podului nou, pentru că în paralel cu intervențiile pentru degajarea albiei se execută documentațiile pentru obținerea avizelor necesare“, a mai adăugat liderul CJ Neamț.
Prețul convenit pentru executarea contractului este de 7.815.941,24 lei (inclusiv TVA).
7 case de tip familial și 3 centre de zi pentru copiii cu dizabilități
Municipiul Roman este beneficiarul mai multor proiecte derulate prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Este vorba despre proiecte pentru realizarea a 7 case tip familial și 3 centre de zi pentru copii cu dizabilități.
– „CARE – comunitate pentru alternative familiale, recuperare și egalitate“
- Casa de tip familial NC 59102
- Casa de tip familial NC 59161
- Casa de tip familial NC 59162
Centru de recuperare de zi pentru copii cu dizabilități Roman
– „Investim pentru calitate și diversitate“
- Casa de tip familial „Luna“
- Casa de tip familial „Soarele“
- Centru de zi „Luceafărul“
– „Șanse egale pentru toți copiii“,
- Casa de tip familial „Crinul“
- Casa de tip familial „Gorunul“
- Centru de zi „Floare de colț“
În acest moment, investiția este realizată în procent de 80%.
„Mi-am dorit să fac aceste precizări din respect pentru nemțeni, pe care îi consider principalii noștri aliați! Oamenii au nevoie să afle adevărul despre activitatea CJ Neamț și trebuie să aibă acces la informații corecte! Trăim într-un amalgam al știrilor de tot felul, începând de la nivel local și până la cel mondial… De aceea este de datoria noastră să prezentăm cu acuratețe activitatea pe care o derulăm și să îi tratăm pe nemțeni la adevărata valoare, fiind partenerii noștri loiali“, a încheiat Ion Asaftei, președintele CJ Neamț.
(P)