O societate comercială din Târgu Neamț și două persoane fizice, Anechitei Ionel, și un bărbat care nu avea nici o calitate în cadrul agentului economic, Luca Alexandru, au reușit să înșele Administrația Fondului de Mediu și să ”tragă” o țeapă de proporții, evaluată de anchetatori la vreo 32.000.000 lei, echivalentul a 6,4 milioane de euro. Banii ar fi trebuit să fie obținuți din reciclarea deșeurilor de ambalaje în principal. Suma imensă a fost alocată de AFM. Când înșelăciunea a fost dovedită, cei doi au fost arestați preventiv, iar anchetatorii vorbesc de fapte de înșelăciune, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, aproape 6.000 de fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și circa 1.200 de fapte de fals informatic. Toate acestea au avut loc prin societatea Internațional Bax Logistic SRL din Târgu Neamț.
Acțiuni ilicite în timp record
Conform actelor de urmărire penală faptele au avut loc în perioada 2020-2021, când Internațional Bax Logistic ar fi încheiat contracte cu operatori economici autorizați pentru preluarea obligațiilor anuale de valorificare a deșeurilor de ambalaje. În baza acestora, a evidențiat în actele contabile și a raportat în contul acestor operatori economici, ca fiind reciclate, cantități semnificative. În perioada menționată, agentul economic din Târgu Neamț ar fi declarat că a achiziționat de la persoane fizice și juridice, precum și prin colectare de pe raza unor unități administrativ-teritoriale, cantități însemnate de deșeuri de ambalaje care în cea mai mare parte ar fi fost reciclate, unele fiind vândute la alte firme.
Cum mergea treaba
Internațional Bax Logistic se ocupa de colectarea ambalajelor, de la doze de aluminiu, la sticlă, pet-uri, hârtie sau carton. Pentru sticlă, firma a susținut că are o instalație prin care recicla și făcea bolțari. Teoretic deșeurile trebuiau să ajungă la firma specializată, urmau a fi sortate, balotate, apoi valorificate sau prelucrate, de exemplu în bolțari. Pentru toate acestea, agentul economic avea obligația să obțină o autorizație de funcționare de la Agenția pentru Protecția Mediului și să depună o declarație pe proprie răspundere prin care să raporteze anual cantitățile de deșeuri colectate și valorificate. Aceste etape au fost urmate, conform Agenției pentru Protecția Mediului Neamț. Mai era de respectat o condiție, să se înregistreze la ADI ECO Neamț și să raporteze trimestrial cantitățile de deșeuri de ambalaje colectate. Totuși, în zona Târgu Neamț există o asociere între SC Rossal SRL Roman/SC Diasil Service SRL care asigurau salubrizarea, având exclusivitatea prestării serviciului. Internațional Bax Logistic a vrut să intervină pe zona deșeurilor de ambalaje, dar cererile sale către ADI ECO Neamț au fost respinse. Chiar și așa, se pare că unele primării din zonă ar fi încheiat contracte cu Internațional Bax Logistic.
Ce s-a găsit la fața locului
Administrația Fondului de Mediu nu are structuri în teritoriu, dar poate face verificări, prin sondaj. După ce a făcut finanțări considerabile către firma din Târgu Neamț, AFM decide să meargă la fața locului să vadă ce e în curtea Internațional Bax Logistic. Descinderea inspectorilor a avut loc la finele anului 2021, în luna decembrie și ce au descoperit nu „bătea” cu raportările. Concret, firma nu avea dotările necesare care să susțină capacitatea de colectare, sortare, recuperare și valorificare a cantităților de deșeuri de ambalaje declarate. În plus, în incinta punctului de lucru al societății nu era nici un fel de activitate, nu au fost identificate faptic o parte din utilajele necesare desfășurării activității, prevăzute în autorizația de mediu, și nu au fost identificate stocuri de produse finite, ce ar fi putut rezulta în urma procesului de reciclare a deșeurilor. Practic nu era nimic.
„O atare concluzie se sprijină și pe mențiunile din procesul-verbal de percheziție domiciliară, în contextul în care la sediul I. B. L S.R.L. nu au fost identificate bunuri aparținând societății, iar în imobilul respectiv nu se desfășura nici activitate”, după cum se arată în încheierea de ședință prin care s-a dispus arestarea lui Luca și Anechitei.
În urma verificării documentelor de achiziție a deșeurilor a reieșit că, în perioada 2020-2021, societatea a evidențiat colectarea unor cantități însemnate de deșeuri de ambalaje de lemn (paleți) de la aproximativ 50 de entități economice, cu mult peste posibilitatea acestora de producere. Controlul celor de la AFM a evidențiat faptul că, în ce privește cantitatea de paleți din lemn achiziționată de la o firmă, în baza unui contract de vânzare-cumpărare și a unor facturi fiscale, această societate nu a desfășurat activitate de colectare a deșeurilor din lemn, că facturile emise către Internațional Bax Logistic nu au fost înregistrate în documentele contabile, iar cel care a întocmit facturile, Luca Alexandru, nu avea nici o calitate în cadrul firmei din Târgu Neamț.
Achiziții dubioase chiar și de la decedați
Cercetările au stabilit că în perioada analizată, 2020-2021, Internațional Bax Logistic a declarat colectarea unor cantități însemnate de deșeuri de ambalaje de la persoane fizice, atât din județul Neamț, cât și din alte județe. Totuși cantitățile depășeau cu mult capacitatea de producere a unor astfel de deșeuri în gospodăria unei persoane fizice. Astfel, o singură persoană fizică ar fi predat către firmă 25.451kilograme deșeu din lemn (circa 1.000 paleți).
„S-a mai constatat a fi fost înregistrate achiziții de la persoane fizice domiciliate în județe situate la distanțe semnificative față de județul Neamț (Timiș, Oradea, Constanța, Caraș Severin), costul transportului depășind cu mult valoarea plătită, precum și de la persoane care figurează ca decedate la data întocmirii borderoului de achiziție (spre exemplu, ….., persoană decedată la data de 03.05.2019)”, conform instanței.
Anchetatorii au cerut multor operatori economici predarea unor înscrisuri referitoare la relațiile comerciale derulate cu Internațional Bax Logistic, iar cercetările au stabilit că firma, prin Luca și Anechitei ar fi indus în eroare operatorii autorizați încasând contravaloarea unor servicii neprestate. La rândul lor, operatorii economici ar fi intrat în acest joc infracțional, inducând în eroare Administrația Fondului pentru Mediu cu privire la îndeplinirea obiectivelor anuale pentru care și-au asumat responsabilitatea.
Acte măsluite
În timpul cercetărilor au fost audiați numeroși martori, unii chiar prin comisie rogatorie pentru că erau la mare distanță. Aceștia au susținut că nu au vândut ori achiziționat deșeuri lemnoase către sau de la Internațional Bax Logistic și nu și-au recunoscut semnăturile pe borderourile care conțineau datele lor personale. Referitor la tranzacțiile cu unele societăți, din documente a reieșit că acestea ar fi livrat într-un timp scurt cantități de paleți peste capacitatea lor de generare, înscrisurile emise fiind similare cu cele eliberate de alte societăți, în aceeași perioadă.
„Celelalte persoane identificate până în prezent nu au putut fi audiate, întrucât se află în străinătate sau nu locuiesc efectiv la adresele indicate în înscrisurile depuse la dosar”, conform aceluiași document.
Cum a avut loc frauda
Preluarea deșeurilor de la persoane juridice și unități administrativ-teritoriale s-ar fi realizat în baza unor documente care poartă semnăturile și ștampilele furnizorilor. Prin declararea ca fiind preluate anumite cantități de deșeuri, se consideră că unitățile administrativ-teritoriale și-au îndeplinit obligațiile anuale de reducere a cantităților de deșeuri municipale eliminate prin depozitare, fiind exonerate de obligațiile de plată către Administrația Fondului pentru Mediu, iar societatea Internațional Bax Logistic ar fi încasat contravaloarea serviciilor de valorificare-reciclare a deșeurilor.
„Din înscrisurile atașate la dosarul cauzei a rezultat că I.B.L. SRL, în calitate de operator economic ce desfășoară activități de colectare, valorificare și salubrizare a deșeurilor de ambalaje, a declarat la Administrația Fondului pentru Mediu, ca fiind reciclată în perioada 2020-2021, cantitatea totală de peste 16.000 tone deșeuri de ambalaje gestionate de O.I.R.E.P.-uri (Organizațiile care Implementează Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor, n. r.), în baza contractelor de prestări servicii încheiate cu acestea, facturând prestări servicii de reciclare pentru această cantitate de deșeuri, deși nu pare a dispune de logistica necesară prestării unor servicii de asemenea anvergură, iar o parte dintre partenerii comerciali nu au confirmat tranzacțiile”, au concluzionat judecătorii.
Gabi SOFRONIA