Tot mai multe categorii de bugetari apelează la acțiuni de protest, iar după lucrătorii din învățământ, magistratură sau CFR, a venit rândul celor din cadrul Companiei Naționale Poșta Română. Pe 9 octombrie o acțiune inițiată de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România a avut loc la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Demersul a avut loc în intervalul orar 10:00-12:00, iar la acțiune a fost prezent și liderul de sindicat din Neamț, Constantin Atomei.
„Azi, de Ziua Internațională a Poștei, am ales să ne exprimăm nemulțumirile pentru situația deosebită în care ne aflăm. În general salariile sunt nemotivante, se acordă chiar discriminatoriu, și în prezent peste 80% din personalul din Poșta Română se află la salariul minim pe economie. Nu există un sistem de ierarhizare de clasificare a funcțiilor în domeniul salarial, niște clase de salarizare. Este o lipsă de predictibilitate a actului de management. Marea majoritate a salariaților sunt de peste 50 de ani și nu cunosc intențiile acționarului majoritar al Poștei Române cu privire la soarta lor, având în vedere că sunt în pragul pensiei și o altă alternativă sau perspectivă pentru ei nu există. S-a ajuns în prezent ca cei care ies la pensie să fie la salariul minim pe economie, iar un nou angajat are salariul unuia cu vechime de 35-40 de ani”, a declarat Constantin Atomei.
Nemulțumirile lucrătorilor poștali pleacă de la salarizare, dar se are în vedere și faptul că ar putea avea loc concedieri, fiind așteptat ca acest lucru să se întâmple la începutul anului viitor. Pentru a-și susține punctul de vedere, sindicaliștii spun că proteste similare celui de pe 9 octombrie vor avea loc în fiecare zi a săptămânii în curs.
(G.S.)