Interviu cu primarul Ioan Narcis RUSU
Comuna Țibucani se dezvoltă de la un an la altul, într-un ritm aparte. Recent, au fost asfatați 8,5 km de drumuri comunale și sătești, apoi a fost aprobată construirea unui nou dispensar uman, recent a fost dată în folosință grădinița din centrul comunei, iar pe POIM, prin Consiliul Județean, comuna va mai primi încă 13 km de rețea de apă potabilă. Încet, dar sigur, comunitatea, în frunte cu primarul Ioan Narcis Rusu, își vede de treabă, iar la anul vor ajunge și fonduri pentru rețeaua de gaz meran în lungime de 57 km, poate și pentru extindere rețea de canalizare. Toate aceste investiții au darul de a schimba radical datele infrastructurii locale în comună și de a oferi localnicilor servicii la nivel local de bună calitate.
– Domnule primar, care sunt proiectele cele mai importante derulate în ultimul an, în comuna Țibucani?
Pe Programul Anghel Saligny, avem proiectul de modernizare drumuri comunale în lungime de 8,5 km, la care s-au turnat ambele straturi pe toate străzile. Urmează să se mai facă șanțurile betonate, în funcție de cum va primi și constructorul banii de la Ministerul Dezvoltării. Momentan, am înțeles că au primit o parte foarte mică din bani și urmează să primească diferența. Cu toate acestea, stăm foarte bine ca lucrare. Mai avem un proiect în derulare, tot modernizare de drumuri comunale și sătești, din bugetul local, unde am asfaltat 4 străzi. Urmează altele și sper ca anul acesta să mai pot asfalta 4 străzi. Dacă nu, rămâne pe la anul. Am obținut o finanțare pentru noul Dispensar uman, un obiectiv nou, modern, în comuna Țibucani, cu o valoare de 3,8 milioane lei. Va fi aici, lângă primărie, iar lucrarea va intra cât de curând în faza de licitație. Urmează, sper, licitația, care să nu dureze mult, iar la anul să dăm drumul la lucrare. Mai avem prin proiectul POIM, cu Apa Serv, prin Consiliul Județean, o amplă lucrare, pentru care a fost semnat contractul. În acel mare proiect județean avem și noi, ca și comună, o parte. Beneficiem de o investiție foarte mare, cu o lungime a rețelei de 13 kilometri, și care va trece prin 3 sate: 5 km pe Davideni, 6 km pe Țibucanii de Sus și 3 km pe Țibucanii de Jos. Dacă dă Dumnezeu, la finalul acestui proiect, peste 90% din comună este racordată la apă.
– Despre canalizare, ce ne puteți spune?
În ce privește canalizarea momentan, suntem în faza de autorizare. Când am preluat mandatul de primar nu era autorizată nici stația de apă, nici canalizarea. Dar, dacă tot ați amintit, da, acum o lună am finalizat autorizarea stației de apă. Urmează să autorizăm și canalizarea, după care să racordăm populația la rețeaua de canalizare. Sursa de apă pe care o avem acum este de la stația de apă din luncă, de la noi, iar proiectul mare care va veni, de POIM este vorba, va veni cu o conductă de apă de la Preutești. Am mai racordat încă două străzi din bugetul local la sursa de apă datorită faptului că este secetă foarte mare și nu se poate.
Dotarea școlilor
– Secetă a fost peste tot în județ.
Așa este. Ca peste tot, și în acest an ne-am confruntat și cu secetă de fonduri. Nici de la Consiliul Județean, nici de la Guvern nu au venit bani. Practic, trebuie să stăm și să gândim bine, să găsim soluții, să facem un echilibru la buget, să facem cheltuieli minime, pentru că la proiectele acestea de care v-am spus avem nevoie de fonduri pentru cofinanțare și este mare nevoie de bani. Și o să ne trebuiască bani și pentru la anul. Am semnat contractul pentru dotarea Școlii Gimnaziale ”Prof. Vasile Gherasim” cu mobilier, cu aparate IT, cu de toate. La Consilul Județean s-a demarat un proiect pentru achiziționarea de microbuze electrice unde, și acolo, am avut tot sprijinul domunului președinte Daniel Harpa, pe linie politică, dar și a domnului președinte Ion Asaftei, de la Consiliul Județean. Am înțeles că au fost semnate contractele de finanțare și urmează partea de licitație. Din câte ni s-a spus, la anul, în primăvară, o să fie microbuzele în curtea fiecărei școli.
– La grădinița din centru e forfotă mare.
Așa este. În ce privește grădința, am autorizat, am dat drumul, am terminat toată partea de documentație, autorizare, cadastrare, tot ce a cerut ministerul. Totul este în regulă, nu mai avem absolut nimic de făcut la ea. Mai este ceva ce mai am de făcut, dar nu pot anul acesta, ci la anul. Este nevoie de un loc de joacă pentru copii, că nu avem niciunul.
– În parcul superb de la bibliotecă, ce- ați mai făcut?
În parcul comunal nu am făcut mare lucru. Doar anul acesta am mai decorat pe ici pe colo, cât am avut bani. Să vedem cu ce putem decora la sărbătorile de iarnă pentru că se apropie repede și ne pregătim să vedem ce facem pentru la anul.
– Pentru copii ați programat o anumită sumă, pentru că se apropie Moșul?
Da. De exemplu, la începutul anului școlar, am dat la fiecare copil rechizite, cu bani de la bugetul local. Acum urmează şi la Crăciun să venim cu cadouri pentru fiecare copil din comuna Ţibucani.
– Pentru biserici?
Pentru aceste obiective, anul acesta nu am dat niciun leu, pentru că nu sunt bani. Preoţii din comună au interes, se ocupă, sunt foarte bine intenţionaţi, au demarat lucrări la biserici, dar le-am spus durerea și m-au înţeles. Asta a fost situația. Când pot îi ajut cu mare drag! Pentru că biserica nu este a lor, nu este a mea, este a cetăţenilor comunei. Anul acesta este o situaţie deosebită şi nouă ne trebuie bani la bugetul local pentru finalizarea proiectelor.
Finanțare pentru rețea de gaz în 2024
– Ce va urma pe linia proiectelor?
În perioada următoare sunt proiecte foarte mari care au nevoie de finanţare din bugetul local, la care ştim prea bine că nu stăm bine în comuna Ţibucani. Va urma proiectul de gaz, chiar dacă în prima fază noi nu am intrat, pentru că avem alte proiecte derulate. Va veni şi la Ţibucani proiectul de gaz și suntem în colaborare cu comuna Păstrăveni. Anul acesta s-a terminat cu proiectele pe Anghel Saligny. O să primim şi noi o parte de finanţare la anul, ca să putem aduce conducta de gaz.
– Ce lungime va avea reţeaua?
După proiect, toate străzile sunt prinse cu rețea de gaz! Proiectul care este iniţiat în 2021 este pentru 57 de km de conductă.
– Canalizarea acoperă toată comuna?
Nu. Canalizarea urmează să fie racordată în primă fază pe strada principală, acolo unde este conductă, după care o să racordăm şi străzile adiacente. La canalizare va fi dificil, dar se va realiza şi acolo. Aşa cum am mai spus şi chiar dacă repet, nu se pot face lucrurile peste noapte. Trebuie să avem răbdare, trebuie să avem încredere unii în alţii şi trebuie continuitatea eforturilor ca să putem duce proiectele la bun sfârşit. Eu aşa văd lucrurile.
– Cât aţi reuşit din ce v-aţi propus la început de mandat?
Din păcate, nu în totalitate. Se poate oricând mai mult, se poate oricând mai bine, dar în mare parte să ştiţi că sunt mulţumit de ce am realizat. Dacă vorbim şi pe partea financiară a proiectelor, ca valoare, câţi bani am reuşit să aduc în comuna Ţibucani cu fonduri europene, că nu se puteau altfel face, eu sunt mulțumit. Dar, asta nu înseamnă că mă las, asta nu înseamnă că nu mă zbat în continuare pentru proiecte. Nu, orice sursă de finanţare voi găsi pe vreo axă, pe fonduri europene sau guvernamentale, acolo voi bate și eu la uşa ministerelor.
– Sunt locuri în comuna aceasta unde un primar îşi încarcă bateriile?
Da, în primul rând în familie, dar şi în primărie. Am lucrat 21 de ani în mediul privat, unde trebuie să dai totul pentru ca lucrurile să funcţioneze, aşa m-am orientat şi am lucrat şi în primărie. Avem o echipă, ne coordonăm foarte bine şi, o mare parte din timp, îl petrecem aici şi ne completăm reciproc. Ne încărcăm bateriile și aici. (Rep.)