DGASPC Neamț organizează o serie de manifestări dedicate Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, marcată în toată lumea pe 20 noiembrie. Cu această ocazie, luni seara clădirea administrativă a instituției din Piatra Neamț va fi luminată în albastru, culoarea simbol a acestei zile. În săptămâna 20-24 noiembrie, în toate centrele pentru copii din județ vor avea loc activități menite să celebreze Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.
De asemenea, DGASPC Neamț își va deschide porțile pentru comunitate pe 22 noiembrie, între 10:00 și 12:00, fiind invitați toți nemțenii care își doresc să viziteze centrele rezidențiale pentru copii din Piatra Neamț. Poate fi vizitată Casa Felicia din cadrul Complexului de Servicii Elena Doamna, Piatra Neamț, strada Nufărului, nr.2, Complexul de Servicii Rezidențiale pentru Copii și Tineri cu Dizabilități Piatra Neamț (Sancta Maria) Piatra Neamț, Strada Valea Albă, nr. 35, precum și Centrul de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități cu Echipa Mobilă Piatra Neamț, Strada Valea Albă, nr. 35. Manifestările au drept scop să reamintească tuturor importanța respectării drepturilor copiilor dar și să promoveze deschis și transparent activitatea DGASPC Neamț, oferind în același timp comunității oportunitatea de a cunoaște copiii instituționalizați.
„Ne-am bucura foarte mult dacă nemțenii ar veni să ne viziteze, pentru că astfel ar cunoaște cu adevărat centrele pentru copii și, în acest mod, poate ar fi depășită imaginea perimată a «orfelinatelor» rămasă în mentalul colectiv. Vrem să îi invităm să vadă o casă de tip familial, un centru pentru copii cu dizabilități și un centru de recuperare de zi, dând astfel posibilitatea de lua contact cu serviciile diverse și complexe pe care DGASPC le oferă copiilor instituționalizați și din comunitate“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.
La data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. În țara noastră, Convenția ONU a fost ratificată în data de 28 septembrie 1990, prin Legea nr.18/1990. Prevederile Convenției au stat la baza elaborării tuturor legilor ulterioare cu privire la protecția copiilor din România.
(G.S.)