Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț face parte, în calitate de partener, din proiectul Erasmus +, Ma ville engagée vers 2050 par les objectifs de développement durable, coordonat de Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, și care se va desfășura în perioada 1 octombrie 2023-30 septembrie 2026. Proiectul urmărește sensibilizarea elevilor la provocările dezvoltării durabile și se concentrează în special, pe obiectivul numărul 11 al ONU, Orașe și comunități durabile, acestea fiind responsabile pentru o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră, precum și de poluare. Printre rezultatele așteptate se numără informarea elevilor în scopul de a deveni cetățeni eco-responsabili, promovarea practicilor ecologice, participarea elevilor la proiecte concrete în favoarea mediului înconjurător. De asemenea, proiectul își propune să încurajeze schimbul de practici pedagogice între țările participante, să utilizeze metode inovative de formare, să îmbunătățească cooperarea și comunicarea dintre participanți, dar și să amelioreze competențele lingvistice și digitale ale elevilor ce vor face parte din proiect.
Astfel, în perioada 29 octombrie-2 noiembrie 2023 a avut loc prima reuniune din acest proiect, organizată de liceul coordonator, Colegiul „Ion Lovinescu”, din Fălticeni, la care au participat profesorii coordonatori din fiecare instituție parteneră. Pe lângă discuțiile organizatorice și activitățile specifice ce țin de implementarea proiectului, participanții au putut descoperi, într-un tur ghidat, Suceava, dar și Muzeul „Ion Irimescu” și creșa ecologică „Sfânta Ana”, din Fălticeni. O altă activitate interesantă a fost cea în care s-a analizat calitatea apei din orașele partenerilor. Pe lângă cele două licee din România, mai fac parte din proiect și Lycée des métiers ARMAND GUILLAUMIN din Orly, Franța, Escola Profissional de Desenvolvimento Rural do Rodo din Peso da Régua, Portugalia, Ankara Lisesi din Ankara, Turcia, Liceo Scientifico BONAVENTURA RESCIGNO din Roccapiemonte, Italia, 3 Gymnasio din Kalamata, Grecia, RDIUP, Franța, și nu în ultimul rând, organizația Terralbastra, Franța, deja cunoscută pentru conferințele, cursurile de formare și proiectele desfășurate în diferite instituții de învățământ din România.
De la Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, au participat la mobilitate coordonatorii proiectului, directorul prof. Gheorghe Apetrei și prof. Roxana Brănianu, directorii adjuncți, prof. Mihaela Axinte, prof. Mihaela Solomia, prof. Daniela Pavel, precum și prof. Lăcrămioara Durbacă și prof. Iuliana Iliescu.
Activitățile din cadrul mobilității au fost apreciate de participanți, care au realizat că ceea ce îi unește cel mai mult este entuziasmul pentru cariera didactică, dar și dorința de trăi, atât ei, cât și urmașii lor, într-un oraș durabil, dintr-o lume mai bună.
Rep.