O economistă angajată casier la societatea comercială Publiserv, unde acționar majoritar este Consiliul Local al municipiului Piatra Neamț, a fost găsită vinovată de comiterea infracțiunii de delapidare în dauna agentului firmei. Suma cu care Publiserv a fost păgubită în timp record este de aproape 100.000 de lei, o sumă care înseamnă și acum mulți bani, cu atât mai mult în anii 2015-2017, când au avut loc faptele. E vorba de bani pe care Publiserv nu i-a recuperat până acum și, cel mai probabil, nu îi va recupera foarte repede, având în vedere faptul că fosta salariată nu are oficial un loc de muncă.
Cum a fost posibil ca din casieria agentului economic să dispară o sumă atât de mare și cum de nimeni nu a văzut frauda decât atunci când a ajuns la această dimensiune, pare de neînțeles. Pentru că e vorba de bani publici, de traseul lor ar fi trebuit să aibă știință și alți angajați, cu funcții mai mari în firmă decât casiera incriminată. Cum s-a putut ca Publiserv să fi avut atât de mulți bani cash în casierie, când firma încasa mai mult prin bănci, având în vedere obiectul de activitate – realizarea lucrărilor de reparaţii şi întreţinere a drumurilor din reţeaua stradală a municipiului Piatra Neamț, este o altă întrebare. Singura certitudine este faptul că doar casiera, Apostol Oana Iuliana, de 47 de ani, a fost trimisă în judecată pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Angajata și-a însușit bani din gestiune
Ancheta a relevat că totul s-ar fi întâmplat în mai puțin de doi ani, în perioada 1 ianuarie 2015-1 noiembrie 2017. Casiera avea ca atribuții înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor de încasări şi plăţi efectuate, verificarea zilnică a concordanţei soldului din extrasele de cont şi balanţa de verificare, înregistrarea documentelor primare privind încasările şi plăţile efectuate prin casieria unităţii. În acest context şi-ar fi însușit 40.533 lei. Banii reprezentau salarii necuvenite de 13.871 lei şi diferenţe între soldul scriptic (calculat în mod eronat de angajată) şi soldul calculat corect la registrele de casă, în valoarea totală de 26.662. În plus, în 2017, Apostol ar mai fi luat din casieria Publiserv alți 46.675 lei. Lipsa din gestiune a fost constatată de un inventar ce a avut loc la finalul anului 2017, dar a fost confirmată și de un control al Curții de Conturi. Ar mai fi falsificat un stat de plată pentru abonamente de transport din august 2017, un stat de plată de avans salarii în septembrie 2017 și niște registre de casă. Acțiunile ar fi avut drept consecință eliberarea nejustificată din casierie a sumei de 4.200 lei. În aceste condiții, paguba în dauna Publiserv SA a fost stabilită la 96.886 lei, cu care agentul economic s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Publiserv a depus plângere penală
Cercetările au început după ce Publiserv a depus plângere penală pe 15 decembrie 2017, arătând că în luna anterioară, cu ocazia inventarului, a constatat că din casierie lipsesc 46.675 lei. În aceeași perioadă avusese loc și un control al Curții de Conturi care a constatat același lucru și a confirmat concluziile inventarului. Auditorii publici au verificat și registrul de casă și au observat că, în ziua de 31 octombrie 2017 soldul a fost de 54.956,36 lei, iar în ziua următoare, pe 1 noiembrie, același sold era de doar 8.281,36 lei. În timpul urmăririi penale a avut loc o expertiză contabilă judiciară pentru perioada ianuarie 2015-decembrie 2017, experții stabilind că: au fost acordate salarii necuvenite de 13.871 lei; au fost constatate diferenţe între soldul scriptic şi soldul corect din registrul de casă, fiind constatată o lipsă în casierie în valoare de 26.662 lei; a fost constatată lipsa sumei de 46.675 lei la inventarierea casieriei până în data de 31.10.2017. S-a mai stabilit că o parte din activitatea infracțională a fost acoperită prin falsificarea documentelor de evidență contabilă, respectiv un stat pentru abonamente transport 50% aferent lunii august 2017 și stat avans salariu luna septembrie 2017, dar și niște registre de casă, totul fiind făcut „din pix”. Audierile reprezentanților firmei și a martorilor au stabilit că modificarea sumelor a fost făcută de acuzată după ce documentele contabile erau prezentate spre avizare directorului general și directorului economic.
În concret, au fost 34 de fapte de delapidare ce au avut loc în perioada 1 ianuarie 205-1 noiembrie 2017, 4 fapte de fals material în înscrisuri oficiale din perioada 14-28 septembrie 2017 și uz de fals, tot 4 fapte din aceeași perioadă. Strict în ce privește delapidarea, ancheta a relevat că, la diferite intervale de timp, angajata lua din casierie anumite sume de bani, în funcție de nevoie. De exemplu, diferența dintre soldul scriptic și cel calculat corect la registrele de casă a fost uneori mai mică, de 100, 700 sau 1.000 de lei. Dar au fost zile în care aceste diferențe au ajuns la ordinul miilor de lei: 3.500 lei pe 21 decembrie 2015, sau 3.000 de lei la data de 26 noiembrie 2015.
Pentru două infracțiuni a intervenit prescripția
Apostol nu a negat faptele niciodată, a recunoscut încă de la momentul în care s-a constatat lipsa banilor, dar a susținut că totul a fost provocat de anumite erori de calcul. În fața instanței a păstrat atitudinea de recunoaștere a faptelor reținute în actul de inculpare, admițând și prejudiciul stabilit conform raportului de expertiză contabilă. După ce și-a asumat vina, a încheiat un angajament de plată prin care și-a arătat disponibilitatea să acopere paguba într-un termen de 3 ani. Femeia a vrut chiar să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, dar acest lucru nu a fost acceptat de anchetatori. Așa că și la proces a recunoscut în totalitate faptele reținute în sarcina sa. Acest lucru i-a asigurat, conform normelor legale în vigoare, reducerea pedepsei cu o treime. La deliberare, judecătorii au constatat că, în ce privește infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale și cele de uz de fals, a intervenit prescrierea răspunderii penale încă din noiembrie 2022. În aceste condiții, pentru aceste două acuze magistrații din cadrul Judecătoriei Piatra Neamț au dispus încetarea procesului penal împotriva lui Apostol, iar deliberarea a vizat doar infracțiunea de delapidare.
A acoperit o mică parte din pagubă
Judecătorii au apreciat că infracțiunea săvârșită de casieră are un grad ridicat de pericol pentru ordinea publică.
„Referitor la natura şi gravitatea rezultatului produs, este de reţinut că faptele au avut ca urmare diminuarea patrimoniului persoanei vătămate concomitent cu majorarea nejustificată a patrimoniului inculpatei, prejudiciul fiind recuperat doar în mică parte. Referitor la motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, trebuie avut în vedere că inculpata a urmărit satisfacerea nevoilor personale prin mijloace ilicite”, au concluzionat judecătorii conform motivării hotărârii de condamnare.
S-a apreciat că, prin recunoașterea faptelor, acuzata a conștientizat gravitatea și consecința acțiunilor ei. Magistrații au mai avut în vedere că femeia nu a mai avut contact cu legea penală, nu s-a sustras de la judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului și și-a manifestat acordul să presteze muncă în folosul comunității. După reducerea pedepsei, ca beneficiu al legii, pentru comiterea infracțiunii de delapidare casiera a fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere pe un termen de 2 ani și 6 luni. Prin aceeași sentință a fost obligată să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunității, la Primăria Piatra Neamț sau DGASPC Neamț. Pentru că până la terminarea procesului la instanța de fond, fosta casieră a acoperit o parte din prejudiciu, judecătorii au admis parțial acțiunea civilă formulată de Publiserv, și au obligat femeia să achite fostului angajator 79.000 lei, „reprezentând prejudiciul rămas după săvârșirea infracțiunii de delapidare, în formă continuată (34 de acte materiale săvârșite în perioada 01.01.2015-01.11.2017”, conform instanței. Cel mai probabil Publiserv trebuie acum să compenseze lipsa vigilenței cu multă răbdare, pentru că e foarte probabil să dureze ceva timp până va primi banii.
Gabi SOFRONIA