Compania județeană Apa Serv Neamț a suferit, în ultimii trei ani, o serie întreagă de pierderi financiare și nu ne referim aici la bani pierduți datorită celebrelor 70 de procente pierderi de apă, ci la prejudicii care au apărut în urma inacțiunii la nivelul conducerii executive, de data aceasta a celei girate de Bogdan Mușat (foto). În acest caz vorbim despre aparent incredibile întârzieri în depunerea unor apeluri în procese pe care firma le-a pierdut în primă instanță și din motivul enunțat mai sus. Aproape toate problemele își au originea în perioada fostului proiect POS Mediu “Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț”, gestionat de compania județeană.
8,8 milioane de lei pierdute
În 2017 compania încheia contractele de asistență nr. 1445508 și nr. 1683444 cu Societatea de avocatură Gâscan&Țibuleac și Asociații București pentru reprezentarea în două procese în care erau în joc aproape 12 milioane de lei, după cum reiese dintr-un raport de audit din 2022. Primul litigiu este unul care are ca obiect un contract de achiziții publice.
Cunoscuta societate de construcții Moldocor dă în judecată Apa Serv în 2016, pretinzând achitarea unor lucrări din proiectul POS Mediu “Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț”.
În acest dosar, Tribunalul Neamț dă o soluție în favoarea constructorului, în 3 iulie 2020, comunicată în septembrie, în dosarul nr. 813/32/2016*. Apelul este formulat de avocații bucureșteni pentru compania de apă abia pe 6 noiembrie 2020, depus după 5 de zile, când termenul legal de 10 zile era de până în 1 noiembrie 2020, potrivit informațiilor furnizate de actuala conducere a Apa Serv. Pe 1 aprilie 2021, Curtea de Apel Bacău a constatat, firesc, nulitatea apelului pentru nerespectarea termenului de recurs. În acest dosar Moldocor cerea suma de 3,6 milioane de lei pentru lucrări executate în cadrul proiectului și 4,5 milioane de lei contravaloarea unor lucrări suplimentare realizate pe același proiect, plus 795.000 de lei penalități de întârziere.
Acum compania Apa Serv susține că între ea și firma de construcții s-a încheiat un act adițional la contract în care se stipula că lucrările ce vor fi executate după data de 6 noiembrie 2016, termenul limită de execuție, nu se vor achita. Lucrările în valoare de 4,6 milioane de lei ar fi fost executate după acea dată și ar fi făcut obiectul acestui document. Cert este că datorită tardivității cu care a fost depus recursul, Apa Serv a fost nevoită să achite întreaga sumă, adică 8.895.000 de lei, către firma de construcții, Curtea de Apel Bacău constatând prin Hotărârea nr. 235/2021 (vezi foto decizie) nulitatea recursului.
Cum s-a ajuns la această întârziere ține de modul în care a fost comunicată sentința și când, cum a reacționat Casa de Avocatură și compartimentul juridic de la Apa Serv. Lucrurile s-au mișcat probabil prea încet undeva și compania a plătit către Moldocor aproape 9 milioane de lei. A pierdut, susține conducerea de acum, cu dreptatea în mână, cum s-ar spune, dacă ținem cont doar de amintitul act adițional care ar fi scutit compania măcar de plata celor 4,5 milioane de lei pentru lucrările executate cu întârziere și de o parte din penalități.
Acestea sunt lucrurile constate acum, după ce o instanțele și-au dat verdictul pe baza actelor depuse la dosar. Este greu de stabilit dacă actul adițional încheiat între cele două părți nu era cumva și o poliță de asigurare a Apa Serv față de cei care verificau lucrarea, care să-i scape de plata unor penalități și mai mari și dacă nu cumva chiar conducerea de atunci a companiei ar fi apelat la înțelegea constructorului. Este momentul să ne amintim acum câte piedici și întârzieri au existat în derularea contractelor pe acest proiect ca să putem înțelege întreg contextul.
2,8 milioane de lei plus dobânzi pierdute tot în instanță
Pe același proiect POS Mediu – “Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț”, compania județeană de apă a lucrat cu mai multe firme de consultanță din diferite țări europene. Una dintre aceste firme a fost Safège din Nanterre, Franța, consultant în inginerie, care a jucat rolul de diriginte de șantier pentru aceeași firmă de construcții Moldocor Piatra-Neamț.
Pentru neexecutarea unor lucrări din proiect, compania Apa Serv, prin fosta conducere, se îndreaptă împotriva Safège și execută scrisoarea de garanție bancară în cuantum de 10% din valoarea acelor lucrări, adică aproximativ 1,4 milioane de lei, ca penalitate în cadrul contractului. Numai că aplică aceeași penalitate de două ori, așadar se execută suma dublată, respectiv 2,8 milioane de lei, după cum a precizat actuala conducere a companiei de apă.
Și acest al doilea dosar a ajuns pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Neamț tot în decembrie 2016, ca și primul. De aici, procesul urmează cursul firesc și se ajunge, din nou, la apel, în dosarul nr. 591/103/2016 (vezi foto decizie).
Tribunalul Neamț dă o hotărâre pe 7 octombrie 2020, prin care anula certificatul constatator și obliga compania de apă să achite cele 1,4 milioane de lei ori doi plus dobânzile aferente acestor sume. La finalul anului 2021, Apa Serv achita și aceste sume.
Într-un Raport de audit intern din primăvara anului 2022 i se cere directorului Bogdan Mușat, venit la conducere în 2020, un raport în legătură cu prejudiciile suferite de companie în cele două contracte de reprezentare juridică cu Societatea de Avocatură Gâscan&Țibuleac și Asociații București. Evident, raportul nu a fost prezentat niciodată și nici nu a fost pusă în aplicare decizia CA-ului prin care directorul era obligat să facă demersuri pentru recuperarea prejudiciului.
Acum, după revenirea ca director a lui Vlad Angheluță, compania Apa Serv începe, ni se spune, demersuri pentru a găsi soluții prin care să ceară, în solidar, societății de avocatură și firmelor implicate, să suporte prejudiciile create prin cele două dosare pierdute pentru apelurile depuse cu întârziere. Greu de crezut că acest lucru se va întâmpla.
Curtea de Conturi: 2,6 milioane de lei prejudiciu creat de directorul Mușat
Curtea de Conturi a venit în control anul trecut la companie și a verificat modul în care s-au luat măsurile necesare pentru realizarea veniturilor. O primă verificare vizează anul 2021, însă, în urma unor nereguli găsite, controlul se extinde și pe anul 2020. Ce constată Curtea? Că directorul general Bogdan Mușat, venit în august 2020 la conducerea companiei, nu a acționat, deși avea avizul ANRSC pentru majorarea tarifelor la apă și canalizare și trebuia să-l transmită la ADI Aqua Neamț în termen de 30 de zile. Abia în februarie 2021 face acest demers, Apa Serv fiind privată în 6 luni de 2,6 milioane de lei venituri nerealizate (teoretic) în acest mod.
“Acum avem predictibilitate, urmând ca în anii următori în funcție de evoluția prețurilor de consum, în funcție și de inflație să putem ajusta aceste prețuri sau să le lăsăm în continuare așa cum sunt ele în strategia care tocmai a fost aprobată. Ce înseamnă pentru operator fundamentarea de preț? Ce este important ca și consumatorul să cunoască este că toate prețurile sunt fundamentate la nivelul anului 2022, în condițiile în care noi operăm la nivelul anului 2023 și am intrat în noul preț de abia acum în septembrie. Latența acestor măsuri tot timpul constituie un handicap pentru operator și nu neapărat pentru Apa Serv Neamț pentru că sunt circuite similare pentru toți operatorii din țară. (…) De ce este datoria directorului general să fundamenteze acest preț? Este o obligație impusă de lege, este o obligație impusă de procedură și este controlată anual de către Curtea de Conturi. În ceea ce privește instituțiile finanțate de la bugete locale, naționale, județene, precum și companiile al căror acționar majoritar este statul, Curtea de Conturi a României urmărește realizarea veniturilor. În septembrie 2020, pentru inacțiunea fostului director general, Curtea de Conturi a stabilit directorului general o imputație de 2,5 milioane de lei pentru nerealizarea măsurilor ce se impun pentru avizarea acestui preț”, preciza directorul de acum Vlad Angheluță, în conferința de presă din 6 septembrie anul acesta.
Apa Serv versus Bogdan Mușat
Pe 27 septembrie 2023, compania Apa Serv s-a îndreptat împotriva fostului director Bogdan Mușat, demis pe 18 mai 2023 pentru “neîndeplinirea obligațiilor din contractul de mandat”. În dosar compania Apa Serv vine cu două capete de cerere: unul pentru constatarea prejudiciului de 2,6 milioane de lei și un altul privind recuperarea acestuia. Eventuala parte penală a faptelor rămâne și ea în atenție.
Curtea de Conturi a oferit mai multe muniții în conflictul cu fostul director: a constatat că Apa Serv nu preluase unele bunuri realizate prin proiectul POS Mediu la Săbăoani, respectiv rețeaua de alimentare cu apă și cea de canalizare, în valoare de peste 1 milion de lei. Plus că, în cei trei ani cât a fost director Bogdan Mușat, punctele de lucru ale companiei Apa Serv nu au obținut autorizații de mediu și au funcționat fără acestea. Cum au putut funcționa în acest fel nu are legătură doar cu Bogdan Mușat. Dar asta este o altă poveste. (Angela CROITORU)
Un comentariu
Gaurile negre l-a astupat ieri cu o bascula de rahat de la statia de epurare pe coridorul de imobilitate a lui Carabelea.