Greva generală anunțată în instituțiile din subordinea Ministerului Muncii (amănunte aici) nu prea există în județul Neamț. Deocamdată singura care a aderat la acțiunea sindicală extremă este Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Numai că singurul grevist este reprezentantul sindical Adrian Bulgaru. Acesta este la serviciu, dar nu lucrează, iar atribuțiile lui sunt preluate de ceilalți colegi, în măsura în care este posibil. Totul în condițiile în care nici un alt lucrător de la AJOFM nu a aderat la acțiunea sindicală. Aceeași situație a fost și săptămâna trecută când la Șomaj a avut loc protest și grevă de avertisment la care a partiticipat doar Adrian Bulgaru.
Nici la Casa Județeană de Pensii Neamț nu este grevă generală ci continuă acțiunea inițiată de la mijlocul lunii noiembrie. În fiecare zi lucrătoare salariații ies în fața instituției cu pancarte prin care își fac cunoscute nemulțumirile, acestea fiind în principiu de ordin salarial. Protestul va continua până cel puțin la data de 29 noiembrie, dată la care expiră autorizația emisă de Primăria Piatra Neamț pentru acțiunea sindicală. Rămâne de văzut ce vor face cei de la Pensii după minivacanța de 1 decembrie.
Cei 25 de angajaţi ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi, Inspecţie şi Prestaţii Sociale Neamţ nu se pot alătura demersului sindicaliştilor. „Din păcate, anul trecut colegii mei s-au restras din sindicat şi, fiind şi puţini, nu au mai avut timp să se ocupe de aşa ceva. Sperăm că vor obţine şi pentru noi undă verde pentru majorările salariale, colegii din sindicat din ţară care s-au alăturat acestui demers“, a precizat Mihaela Alungulesei, directorul AJPIS Neamţ.
Nici angajaţii ITM Neamţ nu participă la grevă, din acelaşi motiv, în instituţie nu a fost constituit niciun sindicat, activitatea se desfăşoară normal, a precizat Elvis Sâsână, purtătorul de cuvânt al ITM Neamţ.
(G.S., A.C.)