Consiliul Județean Neamț a scos la licitație pe SICAP, pe 21 octombrie, proiectarea, asistența tehnică și execuția propriu-zisă a lucrărilor pentru noul spital județean, cu clauză suspensivă.
Această clauză permite scoaterea la licitație a lucrărilor în proiectele în care nu este încă semnat contractul de finanțare, câștigătorul licitației fiind informat despre faptul că “încheierea contractului poate fi făcută numai în măsura în care fondurile necesare achiziţiei vor fi asigurate”, potrivit Ghidului de bune practici pentru fonduri structurale.
Contractul de 803 milioane lei pentru construcția unui spital nou de urgență va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în proporție de 70%. Perioada de contractare este de 30 de luni și vizează proiectare, asistență tehnică și execuția propriu-zisă a lucrărilor.
Ofertele se deschid pe 27 noiembrie, iar departajarea lor se face în funcție de preț, de experiența echipei de proiect și de garanția suplimentară acordată lucrărilor. Pe 1 noiembrie a fost depusă o contestație referitoare la Caietul de sarcini, care urmează să fie soluționată de Comisia Națională pentru Soluționarea Contestațiilor. CJ Neamț avea termen să depună, până ieri, 7 noiembrie, un punct de vedere.
Între timp, în ședința de joi, 9 noiembrie, a C.J. Neamț se cere modificarea hotărârii privind preluarea terenului din Dealul Vulpea, Gârcina, în suprafață de 48.000 m.p., în sensul condiționării păstrării terenului în domeniul public al județului de efectuarea construcției noului spital până la data de 31 decembrie 2026. În hotărârea anterioară era trecută data de 31 decembrie 2023. Altfel, terenul se întoarce în domeniul public al primăriei Gârcina.
Consiliul Județean Neamț nu a făcut oficial nici un fel de comunicare pe acest subiect de maxim interes public.
Angela Croitoru