În ultima şedinţă ordinară, din 26 octombrie, Consiliul Local Roman aproba alocarea sumei de 500.000 lei pentru organizarea evenimentelor devenite tradiţionale şi aşteptate de romaşcani: Gala Excelenţei în Educație, Ziua Națională a României, Nunta de Aur, Caleașca lui Moș Crăciun, Festivalul de Datini și Obiceiuri „Roman Metropolitan” și Revelionul 2024. Numai că, între timp, s-a dat OUG nr. 90/2023, care plafonează banii pe care primăriile îi pot aloca: „plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie 2023 la titlul de cheltuieli bugetare „Bunuri și servicii“ să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli”.
Pentru municipiul Roman asta înseamnă că din cei 500.000 de lei ar putea cheltui cel mult 120.000.
„Evident că actul normativ ne afectează şi pe noi, ne afectează pe toţi şi, din ce am înţeles, doar vreo 120.000 de lei am putea să alocăm pentru toate evenimentele până la sfîrşitul acestui an. Suntem deocamdată într-o evaluare, analiză, tatonare a situaţiei. Încă nu ştim exact la ce vom renunţa şi ce vom putea organiza. Ne dorim să încercăm să acordăm măcar acele mici cadouri pentru copii, să facem ceva frumos pentru romaşcani măcar în Noaptea de Revelion. Cred că mai durează o săptămână până ce vom putea şti exact ce sume putem cheltui şi să decidem pe ce anume, oricât de mult ne-am dori noi să păstrăm evenimentele de tradiţie pe care toată lumea le aşteaptă”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.
Pentru Noaptea de Revelion ar mai rămâne aproximativ 60.000 de lei în condiţiile în care numai focul de artificii ar costa 40.000 de lei (cam 1.000 de euro/minut). Există o discuţie în Primăria Roman pentru realizarea unui parteneriat cu o firmă care se ocupă de organizarea de târguri de Crăciun, ca aceasta să aducă căsuţe pentru comercianţi şi să fie scutită prin hotărâre de consiliu local de plata taxelor, să asigure primăria utilităţile necesare şi, în schimb, firma respectivă să poată aduce unul, doi artişti măcar pentru un mic spectacol de Crăciun.
Cel mai probabil despre cinstirea cuplurilor de seniori care împlinesc 50 de ani de când sunt împreună, prin evenimentul “Nunta de aur” nu mai poate fi vorba şi este pusă sub semnul întrebării şi organizarea Festivalului de Datini şi Obiceiuri.
Angela Croitoru