Prezența urșilor în zonele locuite din județul Neamț a devenit un fel de constantă și nu puține au fost cazurile în care cei care au zărit animalul au sunat la numărul unic de urgență 112 pentru a cere ajutor. De la traseele montane la cabana Dochia din vârf de Ceahlău, de la localitățile de pe Valea Muntelui la cele de șes, arealul urșilor s-a lărgit constant, mai nou aceștia ajungând până pe asfaltul din Piatra Neamț. Și aici vorbim nu doar de pârtia de schi, ceva mai izolată în mod teoretic față de zona „La caiace”, unde pietrenii merg în plimbare cu copiii, cu bicicleta, fiind cunoscută ca una de agrement. De dată mai recentă, ursul a fost văzut chiar în oraș, destinația sa „favorita” fiind chiar la… Ursuleți, intrarea în reședința de județ dinspre Bicaz.
Datele oficiale furnizate de ISU Neamț relevă faptul că de la începutul anului 2023 și până acum, în Neamț au fost 120 de apeluri prin numărul unic de urgență 112 prin care a fost semnalată prezența ursului. Pentru a avertiza populația de pericol, au fost emise mesaje RO-ALERT. „Ca urmare a apelurilor primite, ISU Neamț a transmis 117 mesaje prin sistemul RO-ALERT cetățenilor din zona în care a fost semnalată prezența animalului”, a declarat căpitan Irina Popa, purtător de cuvânt ISU Neamț. Decalajul numeric dintre apelurile la 112 și mesajele RO-ALERT, vine din faptul că în unele cazuri, foarte puține la număr, informația nu a fost confirmată.
Cele mai multe mesaje RO-ALERT au fost transmise locuitorilor din comunele Poiana Teiului (21), Ceahlău (18) și orașul Bicaz (14). Chiar dacă la Dămuc au fost 5 avertizări RO-ALERT, la Piatra Neamț au fost 8, marea majoritate în utima perioadă. Cetățenii din Tarcău au fost alertați de 9 ori de la începutul anului, cei din comuna Gârcina de 8 ori, iar aceia din Alexandru cel Bun de vreo 3 ori. Mesaje de acest fel au fost și la Grințieș, Borca, Agapia, Crăcăoani, Tașca, Tazlău, Hangu, Bicaz Chei, Târgu Neamț, Durău, Grințieș, Mărgineni, Bicazu Ardelean sau cascada Duruitoarea.
Interesant este faptul că urșii au ajuns și în zone unde prezența lor nu a mai fost semnalată niciodată până acum, respectiv localitățile Dochia și Mărgineni, recent un localnic văzând într-un lan de porumb o ursoaică cu doi pui. Ca și întindere în timp, primul mesaj RO-ALERT ce anunța prezența urșilor a fost emis la jumătatea lunii aprilie, în localitatea Trei Fântâni din comuna Dămuc, iar cel mai recent mesaj a fost pe 14 noiembrie, în zona Ursuleți din Piatra Neamț. Trebuie spus că și vremea neobișnuit de caldă pentru acest moment a schimbat semnificativ comportamentul animalelor. Asta deoarece anul trecut ultima dată urșii au fost văzuți prin octombrie. Acum, la jumătatea lunii noiembrie, ursul nu e încă în hibernare și face plimbări dese prin Piatra Neamț.
Deși la modul teoretic ursul nu atacă omul decât dacă este provocat, în Neamț anul acesta trei bărbați au fost răniți. Un caz a fost la Gârcina, când un bărbat ce mersese la pădure după ciuperci a fost atacat în mod surprinzător de urs (amănunte aici). Un alt caz a fost la Poiana Teiului, când un urs cel mai probabil sedat insuficient, a atacat vânătorul care intenționa să-l elibereze dintr-un gard, iar un alt caz a fost în localitatea Dămuc. (amănunte aici) „În data de 5 august, un echipaj SMURD din cadrul Gărzii nr 2 de Intervenție Poiana Teiului, a acordat îngrijiri medicale unui bărbat de 55 de ani care a fost atacat de urs, ulterior transportându-l la CPU Târgu-Neamț”, anunță ISU Neamț cu referire la cazul vânătorului. Din fericire nici unul din aceste incidente nu s-a soldat cu pierderi de vieți omenești.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț nu are doar competența de a emite avertizări RO-ALERT, dar militarii pot monitoriza și evalua situațiile de urgență din domeniul de competență și centraliza datelor și informațiilor necesare. În aria lor de competeță mai intră și acordarea asistenței medicale de urgență prin intermediul echipajelor de prim ajutor; acordarea primul ajutor și asistență medicală avansată de urgență; asigurarea transportului răniților la unitățile spitalicești; solicitarea sprijinului de la serviciul de ambulanță județean, când situația o impune.
(G.S.)