S-au scurs 3 ani de la incendiul care a izbucnit în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, una din cele mai mari tragedii care a zguduit sistemul sanitar din România. Pe 14 noiembrie 2020 focul a izbucnit cu puțin înainte de ora 19:00, iar în scurt timp 10 pacienți aflați pe patul de spital unde ar fi trebuit să găsească alinare, și-au găsit sfârșitul carbonizați. Alte 5 persoane au fost grav rănite sau intoxicate cu fum și au decedat pe paturile altor spitale unde fuseseră transferate pentru îngrijiri medicale. Acum, la 3 ani de la acel moment care a îndoliat 15 familii și a traumatizat altele, ale căror membri au reușit să scape cu viață din foc, puțini sunt cei care-și amintesc de acel moment. Un remember trist în urma unei întâmplări aproape neverosimile, care nu ar fi trebuit să aibă loc.
Atunci a fost deschisă o anchetă, preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Și acum, după 3 ani dureroși pentru mulți, ancheta este tot pe masa procurorilor și nici o persoană nu a ajuns în fața judecătorilor pentru tragere la răspundere penală. În urmă cu puțin timp, pe 23 octombrie, s-a desigilat salonul unde a avut loc tragedia, un loc încremenit în timp care mai păstrează agonia ultimelor clipe ale celor care și-au pierdut viața atunci.
Imagini în EXCLUSIVITATE cu salonul 240 ATI desigilat puteți urmări mai jos.
Un alt salon afectat de focul devastator, cel alăturat locului e unde au izbucnit flăcările, fusese desigilat tot în octombrie, dar în anul 2021 (amănunte aici și aici).
Rămâne întrebarea când va fi terminată urmărirea penală și cine ar fi, în opinia anchetatorilor, vinovat de moartea a 15 persoane și rănirea altora. Ultimul semn concret de la Parchetul General a fost acum aproximativ doi ani, pe final de octombrie 2021, când s-a anunțat că se fac cercetări față de 10 persoane, între care 6 foști manageri ai celei mai mari unități spitalicești din Neamț, medici și asistente, dar era vizat de anchetă și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Dincolo de ipoteza că totul a plecat de la lumânarea aprinsă la căpătâiul unui bolnav în stare critică și că focul a fost alimentat de atmosfera îmbogățită de oxigenul specific secției ATI, singura certitudine rămâne moartea celor 15 pacienți (amănunte aici).
Cealaltă problemă, de ce spitalul din Piatra Neamț a fost transformat în spital Covid (ceea ce a însemnat o supraaglomerare a secției ATI ) sigur va rămâne fără răspuns.
(G.S.)
VIDEO: Bogdan Călian