Protestele și grevele care au avut loc luna trecută în mai multe instituții publice din județul Neamț nu mai au continuitate după minivacanța ocazionată de Ziua Națională a României. Toate acțiunile revendicative sunt în stand-by cel puțin deocamdată. Consiliul Național al Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii a anunțat că nu au loc acțiuni de protest sau greve și că, pe 4 decembrie, cu începere de la ora 11:00, la sediul Ministerului Muncii și Solidarității Naționale urmează a fi stabilit calendarul pentru soluționarea revendicărilor.
„Mulțumim opiniei publice pentru înțelegere și reprezentanților mass-mediei pentru profesionalism, pentru preocuparea în vederea relatării acțiunilor noastre, cât și pentru prezența în mijlocul colegilor noștri din toată țara. Toate acestea au făcut posibil ca mesajele noastre să fie accesibile publicului larg. Apreciem înțelegerea manifestată de toate părțile, considerăm că societatea trebuie informată corect, în acord cu valorile și principiile care ne definesc ca organizație”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii.
Reamintim că de la jumătatea lunii noiembrie funcționarii din cadrul Casei Naționale de Pensii Neamț au protestat, în fiecare zi lucrătoare, timp de 50 de minute, în intervalul orar 08:30-09:20. În acest timp a fost paralizată activitatea instituției, iar salariații au fost prezenți la intrarea în sediul Casei de Pensii din Piatra Neamț. Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț nu a aderat la nici o formă de protest.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț s-a remarcat prin faptul că la acțiunile revendicative a participat doar reprezentantul sindical, Adrian Bulgaru. Acesta a inițiat protestul, apoi a fost în grevă de avertisment și totul a culminat cu greva generală la care au aderat majoritatea colegilor din mai toate județele țării, mai puțin colegii din Neamț (amănunte aici și aici).
(G.S.)