Consiliul Judeţean Neamţ încearcă să repună pe tapet mai multe proiecte europene care aveau termen de finalizare finele acestui an. O instrucţiune emisă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene permite ca proiecte începute în etapa de finanțare 2014-2020 să fi etapizate pentru perioadă 2021-2027. Scopul declarat al acesteia este elaborarea listei proiectelor etapizate, a listei proiectelor nefuncționale, a listei proiectelor nefinalizate, precum și listele preliminare cuprinzând aceste proiecte şi, după analizarea acestora, ar urma aprobarea unora pentru finanţare şi finalizare în următoarea perioadă programatică 2021-2027.
CJ Neamţ încearcă să prindă pe una dintre aceste liste proiectul blocat de reabilitare şi modernizare a Ambulatoriului Integrat de Specialitate – corp C al SJU Piatra-Neamţ– proiect care ar fi trebuit să înceapă în 2018 şi să se termine în martie anul acesta. Acesta a început în 2022 și a fost blocat anul acesta. Valoarea estimată este 2,2 milioane euro, care înseamnă reabilitări termice, refacere instalații, recompartimentări şi realizarea unui corp lipit de corpul C pe o porțiune din parcarea interioară, având același regim de P+2E, extindere ce ar include o scară de incendiu, sală de așteptare şi grupuri sanitare. Finanțarea obţinută este de peste 10 milioane de lei, iar cofinanțarea Consiliului Județean Neamț este de 213.316,04 lei, plus un TVA de aproape 5 milioane de lei, pe care tot bugetul judeţului ar trebui să-l suporte.
Un alt proiect fără şanse de finalizare până la 31 decembrie anul acesta este cel prin care se modernizează autobaza societăţii Troleibuzul. Pe parcursul derulării lucrărilor s-a constatat că unele modificări prevăzute în proiectul iniţial nu erau în regulă. Lucrările erau în valoare de peste 27 de milioane de lei iniţial, acum, probabil, vor fi ceva mai costisitoare.
În proiectul “Asigurarea unui management integrat, conservativ şi durabil al ariilor naturale protejate administrate de Judeţul Neamţ”, în valoare de 2,7 milioane de euro prin POIM 2014-2020, mai este de efectuat o plată finală de 10% şi de realizat conferinţa de presă de final de proiect, inclusiv prezentarea Auditului financiar. Cum Planul de management se află în procedură de aprobare la Ministerul Mediului şi de acesta depinde realizarea a şase indicatori din proiect, iar CJ Neamţ nu a primit informaţii despre cât va dura aceasta, a devenit clar faptul că proiectul nu poate fi finalizat până la 31 decembrie anul acesta. De aceea se încearcă etapizarea lui pentru următoarea perioadă programatică pentru suma de 1,2 milioane de lei inclusiv TVA. Prin proiect, pe lângă Planul de management, trebuie realizate informări ale populaţiei referitoare la ariile protejate din masivul Ceahlău, să fie dotat personalul acestora cu echipamentele şi dotările necesare şi să fie instruit şi perfecţionat.
Nefinalizat este şi proiectul “Conservarea, protejarea şi promovarea Muzeului Memorial Ion Creangă din Humuleşti”. Pentru acesta contractul de finanţare a fost semnat acum şase ani, tot pe POR 2014-2020.
În acest caz, lucrările de reabilitare construcţii efectuate de o firmă din Târgu-Neamţ, au suferit modificări pe parcurs, au apărut şi scumpirile materialelor de construcţii, ajungându-se la plus 13,4% şi constructorul a cerut prelungirea duratei acestora prin trei acte adiţionale. Deşi, constructorul a comunicat finalizarea lucrărilor la ultima dată trecută în ultimul act adiţional, respectiv la data de 4 decembrie 2023, nu a comunicat încă situaţiile cu lucrările finalizate. Pentru a nu fi nevoiţi să returneze întreaga finanţare nerambursabilă, CJ Neamţ a optat pentru finalizarea activităţilor din fonduri proprii şi transmiterea către ADR Nord-Est a proiectului ca fiind nefinalizat până la data de 31 decembrie 2023.
Asta înseamnă că bugetul judeţului Neamţ va suporta cheltuielile de puţin peste 1 milion de lei inclusiv TVA pentru activităţile rămase şi va cere prelungirea proiectului până la data de 31 decembrie 2024.
Aceeaşi soartă o va avea şi proiectul prin care a fost modernizat Muzeul de Istorie şi Arheologie Neamţ, pentru care se va solicita aceeaşi prelungire cu încă un an. La acesta însă, suma pe care o va suporta judeţul este de cinci ori mai mare – 5,7 milioane de lei, inclusiv TVA. Şi în acest caz se vorbeşte despre lucrări suplimentare apărute, dar şi despre suspendarea recepţiei lucrărilor, în condiţiile în care constructorul nu a prezentat încă toate situaţiile cu lucrările finalizate.
În cazul Muzeului “Calistrat Hogaş”, situaţia este trasă la indigo cu celelalte două muzee, se doreşte prelungirea cu încă un an, iar suma pe care CJ Neamţ se angajează să o suporte din bugetul judeţului este de 1,3 milioane de lei.
În concluzie, Consiliul Judeţean Neamţ se angajează să suporte din bugetul propriu câteva zeci de milioane de lei. Varianta nefinalizării acestora ar conduce însă la pierderi şi mai mari, prin returnarea unor finanţări nerambursabile pe care judeţul Neamţ nu şi le permite.
Toate aceste pasări de Proiecte spre o nouă etapă urmează să fie aprobate într-o şedinţă extraordinară ce va avea loc astăzi, 5 decembrie, în sistem online.
Angela Croitoru