Îndrăgita formație de muzică etno-rock, „Lupii lui Calancea” revine la Piatra-Neamț, cu un concert în cadrul celei de-a 53-a ediții a tradiţionalului Festival de datini şi obiceiuri de iarnă „Steaua sus răsare”, organizat de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”.
Miercuri, 27 decembrie, începând cu ora 16:00, „străzile din centrul municipiului Piatra-Neamţ vor fi luate cu asalt de colindători, urători, mascaţi, urşi, capre, cerbi, aparţinând alaiurilor din ținutul nostru şi din judeţele megieşe. Invitați de marcă vor fi membrii grupurilor „Lupii lui Calancea” din Republica Moldova și „Urșii” din Asău”, anunță organizatorii.
Un moment mult așteptat în deschiderea festivalului este parada formațiilor pe traseul Teatrul Tineretului –Hotel „Ceahlău” – Muzeul de Istorie – Casa de Cultură –Teatrul Tineretului în care puteți revedea: Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, „Urşii” de la Asău (Bacău), Alaiul de datini și obiceiuri din Ceplenița (Iași), Alaiul Plugușorului – „Sumănarii” și „Banda lui Jianu” din Trifeşti (Neamţ), Alaiul de datini „Răzeșii Cracăului și Năvala urșilor”de la Girov (Neamț), Alaiul de datini și obiceiuri „Străjerii muntelui” Farcașa (Neamţ), Alaiul de datini și obiceiuri de la Pâncești (Neamț) și Ansamblul folcloric „Comorile Neamțului”.
O oră mai târziu, pe scena amplasată în Piața Ștefan cel Mare va avea loc „spectacolul formațiilor, iar punctul culminant al acestuia va fi „Povestea de iarnă” în care „Lupii lui Calancea”, însoțiți de „Urșii” din Asău, vor încălzi sufletul românilor într-un concert de neuitat care va aduce în inima tuturor mai multă căldură, mai multă bunătate și multitudinea de amintiri a datinilor neamului nostru. Acest eveniment excepțional este programat a începe la ora 19:00”.
Muzicienii basarabeni adunați de Alex Calancea – chitarist bass, compozitor și producător originar din Chișinău – abordează într-un mod original genul etno-rock, cu influențe din zona folclorului urban distorsionat, a muzicii electronice și chiar din curentul trap. Ca și băieții de la “Zdob și Zdub”, “Lupii lui Calancea” au devenit repede iubiți de public și celebri, având ca marcă măștile de lup pe care le folosesc adesea în spectacolele lor.
Angela Croitoru