Inițiativa unui drum expres care să lege Piatra-Neamț de Bacău și de infrastructura mare, adică autostrăzile Moldovei A7 și A8, a apărut în 2017, când PSD-istul Răzvan Cuc era ministru al Transporturilor și Infrastructurii în guvernul lui Sorin Grindeanu. Prima discuție despre un astfel de drum expres cu profil de autostradă a avut loc în biroul fostului președinte al Consiliului Județean Neamț, condamnat între timp, Ionel Arsene. De la început s-a mers pe un parteneriat între Consiliile Județene Neamț și Bacău pe de o parte și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ca partener principal, de partea cealaltă, pentru realizarea proiectului.
Miza politică și praful depus pe proiect
“În perioada următoare, politicul, bineînțeles, a reușit să-l introducă în lista ministerului și s-a început cu variante posibile. S-au studiat mai multe variante la nivelul ministerului și abia în 2019 s-a ajuns la varianta oportună, cea pe care se merge acum. A fost dificil să se găsească soluția optimă pentru acest drum expres. O primă variantă luată în calcul era pe lângă Azochim, dar acolo era un rezervor de amoniac, care reprezenta un pericol, Doamne ferește!, dacă explodează pe o rază de 5 km dispare tot. A întârziat un an de zile acest lucru. Pentru că studiul de ocolire trebuia să-l facă lichidatorul de la Azochim, ori el nu avea bani, nu avea cu ce să-l facă. Și atunci a trebuit să găsim o altă soluție și să trecem pe malul celălalt al Bistriței, pe la Costișa, Cândești, variantă care a rămas în picioare până astăzi”, își amintește Doru Conache, directorul executiv al Direcției Investiții, Programe și Infrastructură din CJ Neamț.
După ani în care proiectul a rămas în sertarele inițiatorilor, după căderea lui Arsene, noua echipă venită la conducerea județului începe să facă pași pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate.
În primăvara anului 2021 se aprobă în ședința CJ Neamț “Acordul de colaborare” cu CNAIR și tot în acea perioadă CNAIR scoate la licitație lucrările de proiectare pe care le câștigă Search Corporation București.
Ministerul ceruse implicarea Consiliului Județean Neamț în tot ceea ce înseamnă realizarea documentației de sprijin pentru studiul de fezabilitate, instituția nemțeană implicându-se și în impulsionarea realizării tuturor celor 462 de foraje cu o lungime liniară totală de peste 7.200 de metri, a studiilor geo și topo.
“În ceea ce privește implicarea Consiliului Județean Neamț, menționăm faptul că am beneficiat de disponibilitatea acestora în vederea derulării Contractului de servicii pentru Elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru Drum Expres Bacău – Piatra-Neamț”, punctează reprezentanții CNAIR.
De altfel, fără “presiunea pozitivă” făcută telefonic din birourile CJ Neamț, probabil că Search Corporation ar mai fi bifat un proiect abandonat. Cum proiectul a avut din capul locului o mare miză politică, el constituind un atu în campaniile electorale ale candidaților PSD, în primul rând ale lui Ionel Arsene și Răzvan Cuc, au funcționat și telefoanele, care în alte cazuri, vezi proiectele de la spital, erau descărcate sau fără semnal.
Sursa de finanțare a fost stabilită la început pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), dar întârzierile repetate, nici o noutate în Neamț la Consiliul Județean, au dus proiectul în situația în care nu a mai putut fi prins pe acest program.
“Sursa de finanțare este Programul Transport 2021-2027. A existat un contract de finanțare pentru etapa de proiectare având ca sursă POIM 2014-2020, fiind reziliat ca urmare a nefinalizării etapei de proiectare în perioada de eligibilitate. Astfel, s-a comutat sursa de finanțare pentru etapa de proiectare, în primă instanță din POIM în Programul de Transport (PT) 2021-2027, urmând ca, după finalizarea studiului de fezabilitate, să se contracteze proiectarea și execuția tot din PT 2021-2027”, a precizat Bogdan Cotârlici, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
Search Corporation – mania abandonurilor și întârzierilor
Mai multe voci spun direct sau lasă să se subînțeleagă că cea mai mare parte a întârzierilor ale Studiului de Fezabilitate se datorează proiectantului, firma Search Corporation București. Aceasta are la activ mai multe astfel de abandonuri începând cu studiul de fezabilitate pentru Autostrada A13 Bacău-Brașov, contractul reziliat pentru A7 Pașcani-Suceava, întârzierile la drumul expres Găești-Ploiești și altele.
În februarie anul trecut, Cătălin Urtoi, activist și consilier în Ministerul Transporturilor, explica în presa băcăuană de ce se întârzie atât cu acest proiect.
„Din păcate studiile geo sunt întârziate, iar prestatorul din Piatra Neamț (SC Alcotrade SRL-n.r.) are lucrări realizate în valoare de aproximativ 278.000 euro + TVA. Până în acest moment a încasat aproximativ 34.000 euro + tva. Diferența nu o poate încasa, deoarece nu a finalizat câteva lucrări, dar pe care nici nu le poate realiza deoarece nu i se asigură anumite operațiuni premergătoare, gen anumite informații pe care doar proiectantul general (Search Corporation-n.r.) le poate da. Și uite așa suntem într-un cerc vicios, al neputinței! Între timp prestatorul din Piatra Neamț a luat alte lucrări pe perioada de iarnă, căci altfel ar fi intrat în faliment. Iată o situație concretă din multele probleme generate de către unii proiectanți în faza de SF cu care se confruntă în acest moment CNAIR! În perioada următoare voi avea mai multe discuții pe această temă deoarece trebuie deblocată într-un fel această situație”, spune Cătălin Urtoi. (Sursa: Ziarul de Bacău – “După Autostrada A13, proiectantul Search Corporation întârzie și drumul expres Bacău-Piatra Neamț”, 11 februarie 2023)
În final, Alcotrade SRL avea să-și primească banii pe lucrări abia în ianuarie anul acesta.
“Colaborarea cu prestatorul contractului de servicii pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru Drum Expres Bacău – Piatra-Neamț, firma Search Corporation, nu a fost ideală și există loc de îmbunătățiri”, afirmă, diplomatic, și purtătorul de cuvânt al CNAIR, Bogdan Cotârlici.
Așa s-a ajuns în situația ca proiectul să aibă un studiu de fezabilitate abia după aproape 7 ani de la inițierea proiectului, ultimul termen de predare fiind 15 februarie anul acesta. Mai menționăm, pentru a completa tabloul eficienței, faptul că Search Corporation a reușit să obțină un număr record de prelungiri ale acestui termen: 6 până în prezent. Motivele invocate au fost de genul că nu găseau subcontractant pentru studiile geo și topo. În final, după mai multe telefoane date de la conducerea județului Neamț s-au terminat toate aceste studii.
O bilă albă pentru CJ Neamț
Ultimul pas important în proiect a fost ședinţa publică de consultare, din 9 ianuarie. Al cărei anunț a fost afișat la APM și la sediile primăriilor. Ședința face parte din etapele de obținere a avizului de mediu. Doar că nu prea a văzut nimeni anunțul sau nu a existat interes. Marele absent a fost primarul Andrei Carabelea.
”Eu am cerut ca Piatra-Neamţ să fie inclus în acest proiect pentru că Primăria Piatra-Neamţ este un actor important. Dacă Consiliul Judeţean nu acceptă ca Primăria Piatra-Neamţ să intre în acest parteneriat CJ-CNAIR, înseamnă că nu se doreşte acest proiect. La fel cum nu s-a dorit nici POIM-ul Apa Serv şi alte proiecte. Primăria nu a fost invitată la consultările pentru Studiul de Fezabilitate al drumului expres, de aceea nu am participat”, a declarat primarul Andrei Carabelea.
Nici un ONG nu și-a arătat interesul și nici vreun altfel de reprezentant al societății civile sau mediului de afaceri, nu au onorat invitația. La şedinţă au participat doar reprezentanţii instituţiilor implicate direct în proiect sau al celor care urmează să dea diferite avize şi autorizaţii: CJ Neamţ -vicepreşedintele Adrian Păduraru, directorul Doru Conache și alți funcționari, Adrian Niţă, prefectul județului, două doamne de la CNAIR – beneficiarul proiectului, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ, Agenţia de Protecţia Mediului şi reprezentanţi ai proiectanţilor.
Prezentarea a fost făcută de către reprezentantele CNAIR, care au ținut să sublinieze faptul că rigorile au crescut în ultima perioadă – o scuză bună și pentru întârzieri. Un lucru bun spun cei din CNAIR și CJ Neamț este faptul că studiul de fezabilitate este atât de detaliat încât proiectul tehnic ar putea fi doar o copie a acestuia.
Bila albă pentru instituția condusă acum, interimar, de Ion Asaftei, este faptul că proiectul tehnic va fi preluat spre realizare de către Consiliul Județean Neamț. Ceea ce ar însemna un nou acord de colaborare cu CNAIR, aprobat într-o ședință viitoare.
“Noi vom face proiectul tehnic, ne dorim să urgentăm lucrurile pentru că acest proiect este pentru noi cu adevărat o prioritate și a stat suficient timp aruncat prin sertare!”, conchide vicepreședintele Adrian Păduraru.
Până atunci, drumul spre Bacău rămâne un coșmar pentru șoferii care transportă marfă, dar și pentru cei care folosesc autoturismul.
Angela CROITORU