“Aici nu stă nimeni!” celebra replică cu care începe și se încheie romanul lui George Călinescu “Enigma Otiliei” pare să răsune ca un ecou străvechi din interiorul unor clădiri lăsate în paragină în Piatra-Neamț, unele dintre ele la periferie, dar câteva destul de aproape de centrul orașului.
Pe lista clădirilor neîngrijite din orașul Piatra-Neamț, regăsim și monumente istorice precum Casa Corbu sau clădirea fostei Judecătorii Piatra-Neamț, dar și terenul și clădirea rămase în paragină din str. General Dăscălescu nr. 1. Aceste clădiri, mare parte dintre ele abandonate și lăsate să se prăbușească, fac parte din fața mai puțin cunoscută a orașului. Sunt acele imobile cu care nicio administrație nu se mândrește și pe care este foarte greu să le controlezi sau să-i determini pe proprietari să le îngrijească. Mai ales că unii dintre actualii proprietari sunt copiii sau nepoții celor care le-au ridicat cândva, rude aflate peste hotare sau în alte localități din țară și care nu par să aibă niciun interes să le îngrijească, de vreme ce acestea nu le aduc venituri.
Fosta Judecătorie și latifundiara cu afaceri în pădurile Iașiului
Pe primul loc în topul acestor adevărate “fantome imobiliare” se află clădirea, cândva impunătoare, din str. Mihai Eminescu nr. 30, în care se împărțea dreptatea, fiind sediul unei instituții subordonate Ministerului Justiției. Între cei trei proprietari ai clădirii fostei Judecătorii Piatra-Neamț, mutată de câțiva ani în sediul nou de pe Alexandru cel Bun, o regăsim și pe miliardara și latifundiara Anisia Sebastiana Fisher. Domnișoara de origine israeliană care locuiește acum în București a fost asociată de presa din România cu un tun forestier, prin care aceasta urma să “defrișeze peste 1.300 de hectare de pădure seculară aflată în aria protejată Natura 2000” (sursa aici: ) în județul Iași. Și ceilalți doi proprietari sunt de origine israeliană, unul locuiește în Canada, iar celălalt la Ierusalim. Clădirea, a cărei arhitectură a fost cândva plăcută ochiului, pare că a fost greu încercată de intemperii și mai are o singură speranță: să fie vândută de actualii proprietari care nu par interesați să o îngrijească și să fie consolidată și reabilitată. Structura clădirii este încă solidă, iar acoperișul corpului de clădire dinspre stradă pare nou, în timp ce corpul secundar din spate pare gata să-și dea ultima suflare. Construcția, realizată în 1911, este un monument istoric al orașului, înscris în lista Ministerului Culturii, la numărul NT-II-m-B-10562.
Casa Corbu – 125 de ani de istorie uitată
Pe aceeași stradă, cu un număr mai sus, regăsim un alt monument istoric, Casa Corbu, construită în 1898. Clădirea situată gard în gard cu Parchetul Județean Neamț, a ajuns într-o stare jalnică și nu pare ca cineva să observe acest lucru, pe lângă membrii comisiei mixte de identificare a clădirilor neîngrijite care o trec an de an, conștiincios, pe lista pentru majorarea impozitului cu până la 500%.
Construită de un fost primar al orașului, Dimitrie Corbu, clădirea cu o arhitectură în stil baroc a fost naționalizată de comuniști. Aici a fost cândva Fundația pentru Tineret Piatra-Neamț (un ONG ce a preluat o parte din activitatea fostului UTC) și apoi sediul mai multor firme. Printre chiriașii mai importanți ai Casei Corbu s-a numărat și Agenția de Dezvoltare Nord-Est. Clădirea care pare să aibă nevoie urgentă de consolidare, tencuială, var și alte reparații este de ani de zile în proprietatea lui Iulian Țocu. Aici mai funcționează acum doar un birou al unui avocat în partea din lateral-spate a clădirii. Pe aceeași listă a clădirilor neîngrijite regăsim și sucursala județeană a Companiei Naționale Loteria Română din strada Mihai Eminescu, nr. 37 bis. Despre faptul că va plăti impozitul majorat cu până la 500% pentru că sediul său din Piatra-Neamț, aflat în plin centrul orașului nu corespunde tehnic, nu comentăm prea multe… Este un chioșc de sticlă “demn” de așa o instituție… săracă.
Dezvoltatorul, țigările de peste Prut și căderea textilelor
Un dezvoltator imobiliar din Cluj-Napoca, SC Studium Green SRL, deține în Piața Centrală Sf. Gheorghe, clădirea și terenul de pe strada Baltagului nr. 19. Construcția tocmai a primit în vara acestui an aprobarea primăriei pentru a-și schimba obiectul de activitate în “magazin alimentar și incubator de afaceri”. Este vorba despre clădirea îmbrăcată în șipci maro de pe colț, cunoscută pentru că găzduiește în interior, printre altele, comercianți de ocazie de peste Prut care mai vând și țigări netimbrate.
Clădirea nu este tocmai o frumusețe arhitecturală, iar comisia din primărie, care are ochi formați de specialiști, probabil a sesizat mult mai multe aspecte, în afară de cele ce țin de design atunci când a inclus-o la neîngrijite. Tot la clădiri neîngrijite este trecută și clădirea fabricii de tricotaje Ema SA din strada Baltagului nr. 1. Clădirea gri se înscrie în linia arhitecturală pe care orașul o avea pe vremea comuniștilor, acum însă nu mai corespunde noilor tendințe, ca să zicem așa. Compania de tricotaje are probleme financiare generate de pandemia Covid, cu pierderi de 1,35 milioane de lei în 2020 și mergând pe un trend descendent și în anii următori, potrivit raportului înaintat Bursei de Valori București. Destabilizarea întregului retail din fashion s-a resimțit din plin la producătorul de tricotaje pietrean care raporta o scădere a capacității de producție la 30-50%. Acum impozitul mărit de până la 50% este un fel de cireașă mică pe coliva pierderilor companiei.
Terenul și clădirea rămase în paragină din str. General Dăscălescu nr. 1
Clădirea aparține unei societăți din ACI Bistrița și arată ca un fost grajd de CAP.
Dintr-o regretabilă eroare, în materialul publicat inițial, proprietar al terenului a apărut Viorel Strungariu, care deține un teren alăturat. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create.
Decăderea lui Ștefan cel Mare
Nu vorbim aici despre marele domnitor al Moldovei între anii 1457-1504, ci despre strada ce-i poartă numele în Piatra-Neamț și care era cândva una dintre cele mai frumoase din oraș. Cunoscută drept Aleea cu castani, a pierdut arborii, îmbătrâniți, a pierdut și… gloria imobiliară de altădată. Câteva dintre casele de pe strada Ștefan cel Mare, în capătul căreia se află chiar Primăria Piatra-Neamț, au concurat și au și câștigat premiile concursului “Cea mai frumoasă casă din oraș” pe care îl organiza an de an fostul primar Ion Rotaru, în urmă cu 23 de ani.
Acum, înșiruite de o parte și de alta a străzii, găsești o mulțime de ruine. Jumătate din casa de la numărul 37 pare că este mai prăfuită decât poate privirea suporta, iar cea de la numărul 31 arată chiar mai rău. În ciuda tâmplăriei termopan noi, igrasia, umezeala și bucățile de tencuială căzută fac din ea o priveliște greu de suportat. În capătul dinspre intrarea principală a Bisericii Trei Ierarhi a cunoscutului cimitir Borzogheanu, tronează o clădire mare, diformă, ce a suferit modificări arhitecturale în timp, care nu i-au adus decât și mai mari deservicii. Vorbim aici despre construcția din strada Ștefan cel Mare nr. 80, peste drum de stadionul municipal, unde a fost pe vremuri sediul televiziunii Tele M. Clădirea a fost vizitată de freestyleri care i-au umplut un perete cu graffiti și are ceva probleme cu tâmplăria ruginită și cu tencuiala la etaj. Parterul, unde încă mai funcționează un magazin alimentar, un restaurant și o spălătorie, a mai fost văruit, dar etajul a rămas al nimănui și asta se vede cu ochiul liber. Umbre a ceea ce au fost odată aceste clădiri reflectă pe de o parte “bunăstarea” unei anumite pături sociale a orașului sau, dacă vreți, decadența acesteia, iar pe de altă parte continuă să ne spună povești și istorii din trecutul “metropolei” Piatra-Neamț.
Angela CROITORU
Un comentariu
Mai sunt și alte clădiri cum ar fi Casa Armatei sau alta care a fost cândva Casa de Pensii de pe Republicii…și multe altele despre care nu se arată nimic aici..