În momentul când Urban a fost trimisă mai mult artificial în insolvență, nimeni nu se gândea că va dura totul peste 8 ani. Mai ales că principalul creditor era chiar Primăria Piatra Neamț, iar acolo era vorba despre niște bunuri pe care Urban a fost obligată să le achiziționeze la…comanda Primăriei.
Cauza se află pe rolul Tribunalului Neamț, Secția a II- a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal din data de 10 decembrie 2015. Peste o săptămână, la primul termen magistrații au dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței împotriva Urban SA și a fost numit administratorul judiciar provizoriu, CII Bistriceanu Dumitru.
De la deschiderea procedurii și până acum, adică timp de mai bine de 8 ani, au avut loc nu mai puțin de 34 de termene. În unele ședințe de judecată au fost dispuse amânări, cele mai multe datorându-se soluționării contestațiilor la tabelul preliminar și întocmirea tabelului definitiv al creanțelor, dar și continuării procedurii de reorganizare sau modificarea planului de reorganizare.
Ultimul termen al procesului a avut loc pe 19 octombrie anul trecut, când s-a dispus amânarea „în vederea soluționării litigiilor în care debitorul este parte”, conform instanței.
După soluționarea litigiului cu SC Lemar SRL ar trebui, dacă nu mai apare nici o surpriză – este posibil orice când vorbim despre Urban – ca procedura să se închidă cât mai repede, lichidatorul să scape de corvoada de a încasa suma cuvenită lunar, iar municipalitatea să-și recupereze la propriu bunurile. Cum ne apropiem de final de mandat, ar fi momentul propice de făcut planuri mărețe, de găsit o echipă să gestioneze piețele în așa fel încât să fie frecventabile, dacă nu profitabile, făcut un plan de investiții sau, de ce nu, accesat un program care să se plieze pe specificul societății. Următorul termen este în 15 februarie 2024.
Privind retrospectiv, după 8 ani putem înțelege de ce un membru AGA a rostit celebra frază „o băgăm în insolvență ca să ascundem urmele”. Ca și în cazul Locato, Publiserv, când a fost cazul, administratorii nu au fost găsiți vinovați, ceea ce înseamnă că întotdeauna este loc de mai mult și/sau mai bine.
(G.S.)