Fără alte modificări de taxe și impozite, așa s-ar traduce sintagma ”pace fiscală” a ministrului cândva liberal Marcel Boloș, o promisiune nerespectată nici măcar în litera ei. Preotul ortodox misionar Marcel Boloș ar avea probabil de dat niște explicații duhovnicului său dacă va fi întrebat despre minciună, mai ales când ea este resimțită de milioane de români. Realitatea ne arată o pace fiscală care seamănă cu politica marilor puteri, dacă vrei pace pregătește-te de război. Din păcate, acest război este inegal din start, statul are toate armele, face regulile jocului și tot el le aplică. Evident, până când ajunge cuțitul la os sau explodează mămăliga. Deocamdată nu se întâmplă nici una, nici alta. Noutățile vin în avalanșă, prima este sistemul e-Factura, apoi se schimbă lucrurile în privința microîntreprinderilor, a TVA-ului, ca și regulile de impozitare. Vă prezentăm o listă a noutăților fiscale așa cum se regăsesc în Legea 296 cât și în OUG 115/2023 sau alte acte normative.
Noutăți privind salariile și pensiile
La finalul anului 2023, brusc și fără altă justificare decât că Guvernul a greșit estimările la încasări (cine a greșit și mai face parte din Guvern?), așa că firmele private au fost cele pe care s-a pus povara fără nici un fel de milă, ba mai mult, s-a spus ceva despre exploatarea angajaților, care trebui să fie cumva oprită. Așa că salariul minim general a devenit 3.300 lei începând cu 1 octombrie 2023 și s-a renunțat la o altă majorare la începutul anului. Evident că această creștere duce la una proporțională a contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate, a plafoanelor la CAS și CASS fiindcă acestea se raportează de asemenea la salariul minim! Partea bună ar fi că s-a prelungit aplicarea facilității de 200 lei netaxabili la salariul minim începând cu 2024, dar a rămas în vigoare prevederea că salariul de bază minim brut pe țară garantat în plata poate fi aplicat pentru un salariat doar pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. Ca urmare, din 2024 angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie care va fi în vigoare la 1 ianuarie 2024. În privința pensiilor, începând cu 1 ianuarie 2024 se modifica modul de calcul al impozitului pe veniturile din pensii, acestea vor fi majorate la 1 ianuarie cu 13,8%, iar la 1 septembrie urmează recalcularea lor. De la 1 ianuarie, aceasta va urca la 2.257 lei. Iar în urma recalculării de la 1 septembrie 2024, pensia medie va urca până la 2.828 lei.
E-factura în luptă cu E-vaziunea
Din 2024 statul român vrea să vadă (aproape) toate facturile care circulă în România. Aș că a pus STS-ul la treabă și acum sistemul E-facturare, care anul trecut a funcționat în relația cu statul și pentru produsele cu risc fiscal, va fi obligatoriu. Operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România, efectuate în relația B2B, au obligația în perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 să transmită facturile emise în sistemul național privind factură electronică RO E-factură indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registru. Termenul limită pentru transmiterea facturilor este de 5 zile calendaristice de la dată emiterii facturii. Nerespectarea obligației de transmitere a facturilor în perioada 1 ianuarie-30 iunie nu se sancționează.
Noutăți cu tichetele de masă, de creșă și la vouchere de vacanță
Începând cu 1 ianuarie 2024 se majorează valoarea maximală a tichetelor de masă la 40 de lei. Până la această dată, valoarea maximală era de 35 lei. Începând cu 1 ianuarie 2024 pentru tichetele de masă se datorează contribuția la sănătate. Se datorează CASS la tichetele cadou și vouchere de vacanță tot începând cu 2024. Pentru semestrul II al anului 2023, valoarea tichetelor culturale este de maximum 210 lei/lună, respectiv de maximum 420 de lei/eveniment. Valoarea nominală se aplică și pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2024, respectiv februarie și martie 2024. Pentru semestrul II al anului 2023, începând cu octombrie 2023, valoarea tichetelor de creșă este de 620 de lei. Această valoare se aplică și pentru februarie și martie 2024.
Ce trebuie să faci ca să rămâi cu statut de microîntreprindere
Un acționar/ asociat poate deține peste 25% din valoarea acțiunilor/părților sociale doar la o singură microîntreprindere. Până acum, limita era de deținere a peste 25% din acțiuni/părți sociale la 3 microîntreprinderi. Dacă un antreprenor are, în 2024, peste 25% acțiuni/părți sociale din mai multe microîntreprinderi, trebuie să decidă până la 31 martie la care dintre firme să aplice sistemul de impozitare specific microîntreprinderilor. S-a introdus o condiție suplimentară pentru a fi microîntreprindere: depunerea situațiilor financiare în termenul legal, respectiv până la 31 martie 2024. Aceasta se adaugă unor modificări fiscale anterioare aduse regimului microîntreprinderilor, respectiv impozitarea, începând cu 2024, cu 1% din venituri pentru cele cu încasări de 60.000 de euro/an (5.000 de euro pe lună) și cu 3% pentru cele cu încasări de peste 60.000 de euro/an (până la 500.000 de euro/an) sau care activează în anumite sectoare (IT, HoReCa, unele activități juridice, asistență medicală sau stomatologie, etc.).
TVA-ul crește la multe categorii de produse
Crește TVA de la 5% la 9% pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Crește TVA de la 9% la 19% la livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs. Dată intrării în vigoare a măsurii este 1 ianuarie 2024. Laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică se adaugă pe lista alimentelor cu zahăr adăugat care vor avea în continuare un TVA de 9%, pe lângă cozonac şi biscuiţi. Pentru transportul de persoane în scop turistic sau de agrement, cota de TVA se majorează de la 5% la 19%. Se introduce un nou capitol în Codul fiscal prin care se prevede organizarea ”Registrului achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA”, în format electronic. Notarii vor avea obligația să verifice îndeplinirea condiției referitoare la achiziția unei singure locuințe a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA și să completeze ”Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA” la dată autentificării actelor juridice între vii care au că obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințele respective.
Impozit nou: e lux!
Începând cu 1 ianuarie 2024, se introduce impozitul pe lux pentru bunuri imobile și mobile de valoare mare. Este vorba în primul rând despre clădiri și va fi aplicat un impozit pentru proprietăţile reprezentând clădiri rezidenţiale, cota fiind aplicată asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2,5 milioane de lei. Cota de impozitare este de 0,3% care se aplică asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei. Impozitul special pe bunuri mobile se va datora de către persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei. Plafoanele se stabilesc pentru fiecare imobil sau autoturism în parte.
Cresc accizele, că statul are nevoie de bani
Se majorează cu 7,5% nivelul accizelor pentru produsele de tutun, în timp ce în cazul produselor cu alcool va exista o creştere cu 10%. În cazul combustibililor acciza va creşte în două etape anul viitor, prima majorare survenind chiar la 1 ianuarie 2024, în cazul benzinei fără plumb acciza urcând la 2.019 lei/1.000 litri, de la 1.776,30 lei/1.000 litri în 2023, iar la motorină la 1.850 lei/1.000 litri, de la 1.632,81 lei/1.000 litri. Urmarea previzibilă, au crescut prețurile și românul beneficiază iar de politica fiscală blândă a Guvernului. O nouă creştere a accizelor este prevăzută de la 1 iulie, când acciza la benzină fără plumb va urca la 2.382,84 lei/1.000 litri iar cea la motorină la 2.183,85 lei/1.000 litri. Așa că să ne pregătim pentru o nouă mărire de prețuri exact în perioada concediilor.
Băncile, impozitate suplimentar
Instituțiile bancare, pe lângă impozitul pe profit, vor plăti un impozit suplimentar în procent de 2% din cifra de afaceri. Cota suplimentară de 2% se aplică în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2025, iar de la 1 ianuarie 2026 va scădea la 1%. Întrebarea este, cum oare își vor recupera băncile banii respectivi, nu cumva tot de la clienți, firme contribuabile deja la bugetul de stat sau de la cetățenii care sunt aproape obligați să-și deschidă conturi?
V. BĂLĂNESCU