S-a vorbit mult despre ceea ce a însemnat perioada în care Piatra Neamț a fost un teritoriu la îndemâna lui Gheorghe Ștefan. Cu bune și, mai ales, cu rele. Pentru că întotdeauna despre rele se vorbește mai mult. Pretexul există, deoarece se vehiculează sume de zeci de milioane de euro prăduite de o gașcă de acoliți, pentru care bugetul public nu a însemnat decât locul de unde se îndestulau fără teama că cineva i-ar putea trage la răspundere. Atunci a fost pus la punct un sistem care a funcționat duduind și în perioada Chitic și care, în mare parte, funcționează și astăzi la nivelul municipiului. În multe cazuri, cu aceeași oameni, dar și cu noii veniți, care și-au însușit aceleași reguli de funcționare. De-a lungul anilor presa a scris despre o mulțime de afaceri, multe dintre ele ajunse și în vizorul Curții de Conturi. Care, din 2009, a controlat, a lăsat documente cu măsuri de luat și cam atât, pentru că legea se oprea la ușa primăriei sau a partidului. Abia din 2017, când lui Dragoș Chitic i s-a spus că dacă nu va trece la recuperarea sumelor va fi el cel care va suporta consecințele, instanța a fost sesizată și, după 4 ani, s-a ajuns la un prim rezultat. Tribunalul Neamț a pronunțat, în 29 octombrie, o hotărâre prin care fostul edil este obligat să plătească 10.267.247,99 lei, undeva în jur de 2 milioane euro. Vorbim despre o primă instanță, va urma sigur recursul și orice este posibil. Din acești bani grosul vine de pe urma unor afaceri de la societatea Locato SA.
Afacerea centrale termice de bloc – doar 380.820,55 lei de recuperat
Locato SA a preluat termoficarea de la Aqua Calor și a implementat un sistem prezentat ca revoluționar cu centrale tip container. O afacere care a îngropat societatea, prin prețul de achiziție, prin lucrările de întreținere și prin cele de punere în funcțiune. Toată lumea știa că programul nu are nicio șansă, dar au contat achiziția centralelor și banii derulați în procedură.
Într-un interviu publicat de site-ul Green Report, primarul Gheorghe Ștefan considera că una dintre cele mai importante realizări ale primului său mandat este renunțarea la centralele termice vechi: ”Unul dintre proiectele de succes pe care le-am întreprins a vizat înlocuirea centralelor termice vechi, care aveau un consum ridicat de gaz metan (176 Nmc/Gcal) cu centrale noi, mult mai economice (110 Nmc/Gcal). Investiția privind modernizarea sistemului de producere și distribuție a căldurii în municipiul Piatra-Neamț s-a derulat în două etape, 2005-2006 și 2007. Ea cuprinde transformarea celor 46 de centrale termice de cvartal pe gaze naturale, existente în cartierele de blocuri de locuințe, în centrale termice de bloc sau grup de blocuri și modernizarea rețelelor termice de distribuție cu conducte preizolate pentru încălzire, ducere și întoarcere și pentru apa caldă de consum. Centralele termice de bloc sau grup de blocuri vor cuprinde echipamente performante pentru producerea și distribuția energiei termice sub formă de apă caldă.”
Ultima frază trebuie reținută, pentru că în realitate afacerea a fost un mare fiasco, dar și un mare boom financiar pentru participanți. Mai ales că bani au fost cu nemiluita, Guvernul României alocând sume importante către orașul condus de Ștefan, 2,6 milioane în 2006 și 3 în 2007!
Curtea de Conturi, făcând controale prin sondaj, a constatat că, dincolo de declarații oficiale, realitatea este cu totul alta. După un control prin sondaj era constatat un prejudiciu de 487.068 lei în contractul încheiat în
2005, cu Star Erg Burner SRL din Ploiești pentru proiectare și furnizare de echipamente pentru centrale termice de bloc, pentru modernizarea sistemului. De unde provine prejudiciul? Fără a intra prea mult în detalii, există decizii definitive ale instanțelor, reținem o plată de 125.534 lei pentru proiectare conform contract, dar pentru care auditorii nu au găsit documente justificative, factura fiind achitată fără să existe o predare fizică a proiectului.
Suma de 113.804 lei este considerată prejudiciu, deoarece ”luând prin sondaj un reper al lucrării – panouri automatizate – auditorii publici externi au constatat că deși prețul unitar din ofertă este de 2.700 Euro, 3.700 Euro și 4.600 Euro, cu TVA, diferențiat pe centrale termice (…), în facturile decontate au fost incluse doar panouri cu prețul de 4.600 euro”.
O altă șmecherie a costat în plus muncipalitatea 247.728 lei. Rețeta este simplă, se plătește de două ori același reper, ”cutie comandă TBOXC3”, o dată ca parte a unui cazan și a doua oară ca reper distinct! Primăria nu a făcut nimic pentru recuperarea sumelor, a atacat în schimb decizia Curții de Conturi și a tras de timp suficient de mult încât să se ajungă la falimentul firmei ploieștene. În acest moment, a angajat un avocat care să redacteze o cerere de înscriere creanțe pe tabelul creditorilor, înregistrată la primărie pe 25 iunie 2010, fără să existe vreo dovadă că cererea respectivă a fost depusă la Tribunalul Prahova. În 2014 se dispune încheierea procedurii falimentului și radierea firmei din Ploiești din Registrul Comerțului. După faliment, s-a constatat că Primăria Piatra Neamț figura pe tabel cu suma de… 1.669 lei! Auditorii au considerat că nu s-au întreprins măsuri pentru înregistrarea în tabelul creditorilor a întregii creanțe, că a existat ”inacțiune privind monitorizarea modului de realizare a măsurilor dispuse prin decizia Curții de Conturi”.
În acest moment, pentru întreaga afacere, Gheorghe Ștefan ar trebuie să achite suma de 380.820,55 lei. Asta dacă nu cumva la recurs suma va fi redusă sau anulată.
Compensațiile pentru energie către Locato – pagubă de 7.436.696,16 lei
Societățile Consiliului Local Piatra Neamț care au fost implicate în livrarea energiei termice către populație prin sisteme de centralizare, vorbim aici despre SC Aqua Calor SA și SC LOCATO SA Piatra Neamț, fac și ele obiectul controlului Curții de Conturi. De fapt, aici înregistrăm cel mai mare prejudiciu care i se pune acum la plată lui Gheorghe Ștefan. Este vorba de sume cuvenite de la bugetul de stat pentru compensații, despre care auditorii spun că ar fi fost acordate fără respectarea prevederilor legale, ei vorbesc de o supracompensare care a grevat asupra bugetului local.
De unde provine grosul sumei: ”Cu privire la suma de 9.270.359,83 lei datorată de către SC Locato SA bugetului local, reprezentând o supracompensare primită de la bugetul local pentru energia termică furnizată, entitatea s-a înscris în tabloul creditorilor cu suma de 1.388.412 lei, conform adresei nr. 15991/26.04.2013, emise de Direcția Economică către Direcția de Taxe și Impozite (anexa 90). Întrucât în «Tabloul definitiv al creanțelor debitoarei SC Locato SA, actualizat la data de 09.07.2014» UATM Piatra Neamț s-a înscris prin Direcția de Taxe și Impozite, cu suma de 5.799.772,73 lei care include doar creanța de 1.388.412 lei, de mai sus, rezultă că entitatea nu a dispus măsuri în vederea recuperării sumei de 7.881.947,69 lei (9.270.359,83 lei stabilită la control – 1.388.412,14 lei sumă înscrisă în tabelul creditorilor)”.
Ce ar trebui să mai știm despre Locato după faliment
Ca și în alte cazuri în care societăți ale Primăriei Piatra Neamț au intrat în faliment, este de urmărit cum s-a desfășurat procesul de insolvență și procedura falimentului, ce bunuri au fost valorificate, ce spații sau terenuri a avut societatea și cine sunt cei care au reușit să le achiziționeze.
Fără nici o legătură cu subiectul?
Primăria vinde societății Mondoterm, condusă de Nicolae Mazilu (FOTO), trei active, exact în perioada în care acesta conducea Locato. Evident, legal, că altfel nu se putea, dar să remarcăm că cel puțin două dintre ele aveau legătură cu obiectul de activitate de la Locato, fiind vorba despre centrale termice dezafectate:
– suprafața de 202 m.p. teren, curți, construcții, împreună cu parte din C1 – sala cazanelor din centrala nr. 23 construită din cărămidă cu acoperiș tip terasă, având suprafața construită de 184 m.p., situată în Piatra Neamț, Aleea Tiparului. Contract încheiat la notariat la data de 12 noiembrie 2008;
– imobilul ce face parte din domeniul privat al municipiului Piatra Neamț, situat în Piatra Neamț, Aleea Tiparului, județul Neamț, constând din suprafața de 101 mp, teren curți construcții, împreună cu construcția C1 (parte din fosta C1 centrală termică), în suprafață de 82,6 m. Contract încheiat la data de 15 octombrie 2010;
– imobilul ce face parte din proprietatea privată a municipiului Piatra Neamț, în municipiul Piatra Neamț, Piața Mihail Kogălniceanu, nr. 1, bloc H9, parter, constând din spațiu comercial compus din spațiu coafor, depozit și grup sanitar, în suprafață utilă de 49,71 mp. Contract încheiat la data de 15 octombrie 2010. (V. BĂLĂNESCU)
P.S.: Articole publicate de ”Mesagerul de Neamț” despre situația de la Locato de-a lungul anilor AICI și AICI.
Un comentariu
Cine a cumpărat imobilele Locato rămase în faliment?Pe ce site sau în ce publicaţie au fost scoase ele la vânzare???