Inima este unul dintre cei mai puternici mușchi din corp, nu oboseste niciodată si bate de peste 3 miliarde de ori în viețile noastre pentru a pompa sângele în întregul organism.
Cu toate acestea, la fel ca toate părțile corpului tău, cateodata lucrurile pot merge prost. Când se întâmplă acest lucru, un test care poate ajuta medicul tău să identifice problema este o ecocardiografie.
Am stat de vorba cu cativa medici cardiologi de la Biomedica, pentru a intelege cand este nevoie de o ecografie cardiaca.
Iata ce am aflat:
- Cel mai frecvent motiv pentru a face o ecocardiogramă (sau o ecografie cardiaca) este pentru a verifica dacă inima ta funcționează
- Simptomele care sugerează că inima ta ar putea să nu funcționeze bine includ:
- respirație greoaie,
- umflarea gleznelor,
- oboseală sau epuizare,
- bătăi rapide ale inimii sau palpitații,
- tuse, în special noaptea.
- Semnele pe care medicul cardiolog le poate observa sunt:
- raluri crepitante (un zgomot ascuțit, de pârâitură, ca mersul pe zăpadă),
- un suflu la ascultarea inimii,
- un ritm anormal al pulsului,
- venele gâtului par umflate.
Este posibil să ai o inimă care nu funcționează normal și totuși să te simți complet bine. Investigarea bolilor de inimă înainte de a avea simptome este o formă de screening importanta.
Dacă un membru apropiat al familiei are o afecțiune cardiacă care ar putea fi moștenită, ți s-ar putea recomanda să-ți testezi inima printr-o ecografie cardiaca.
La o ecocardiografie se vede dimensiunea, forma și funcția vaselor de sânge, camerelor și valvelor inimii.
Cum funcționează ecografia cardiaca:
Undele ultrasonore trec prin pieptul tău și se reflectă de mușchi, sânge și grăsime din interior. Reflexiile sunt preluate de sonda ecografului și transformate în imagini. De cele mai multe ori, imaginea creată este o imagine 2D alb-negru în formă de evantai.
Cele mai recente ecografe pot face și o imagine 3D, care este foarte utilă pentru a privi valvele cardiace deteriorate.
Ecograful poate adăuga și puțină culoare. Culoarea arată în ce direcție curge sângele. O valvă cardiacă care funcționează normal ar trebui să lase sângele să curgă doar într-o singură direcție. Dacă este deteriorată, imaginea colorată va arăta sânge care se scurge înapoi în direcția greșită.
- Ecografia cardiaca nu doare, nu iradiază si de obicei durează aproximativ 15 – 20 de minute.
Poti face o programare la cardiologie aici: https://biomedica-servicii.ro/contact/ . Vei găsi 4 doamne doctor drăguțe, răbdătoare si atente la îngrijorările tale.