Dacă anul trecut Primăria Piatra-Neamț a alocat pentru sportul doar 450.000 de lei, bani care au fost acordați în baza Legii 350, pe proiecte, anul acesta primarul Andrei Carabelea vrea să aloce în plus 2 milioane de lei. Este ceea ce a declarat în ședința de consultare pe bugetul local de luni, 22 ianuarie.
Reprezentanții cluburilor și asociațiilor sportive au aflat de la primar că este mult mai ușor să acceseze fonduri pe proiecte ce privesc competițiile sportive prin proiecte realizate având la bază Legea 69/2000, Legea sportului.
“Anul trecut mai toată lumea a venit pe Legea 350, deci noi nu prea avem experiență pe Legea 69, a sportului care este mai permisivă, mai facilă și acoperă mai multe necesități ale dumneavoastră. Așadar, anul acesta vom acorda 450.000 de lei pentru acțiunile comunității, tineret, social, mediu și aproximativ 2 milioane de lei pentru susținerea sportului de performanță. Am rugămintea să fim un pic mai disciplinați, mai atenți la metodologii, la termene, să ne asigurăm că respectăm întocmai contractul de finanțare și anul acesta am vrea să canalizăm tot ceea ce înseamnă sportul de performanță pe Legea sportului, e mult mai avantajos pentru dumneavoastră”, a spus primarul Andrei Carabelea.
Printre problemele ridicate de reprezentanții sportului pietrean prima a fost necesitatea asigurării unui teren de fotbal adecvat, la dimensiuni normale, pentru cei 1000 de elevi de la LPS Piatra-Neamț. Directorul Alexandru Răzvan Lupu a fost cel care i-a spus primarului că nu mai poate lucra cu elevii fără un astfel de teren, dar a fost sfătuit să rămână la o altă ședință, în care să se discute aplicat exact pe necesitățile fiecăruia și să se identifice fonduri pentru acoperirea acestora.
Licențierea Academiei de juniori și bugetul pentru echipa de fotbal
Cea mai urgentă problemă a fost ridicată de Cătălin Anton, președintele CSM Ceahlăul. Acesta a vorbit despre emiterea documentelor privind închirierea tuturor facilităților necesare pentru certificarea și licențierea Academiei de copii și juniori de la fotbal, termenul de depunere pentru prima fiind 25 ianuarie. Președintele clubului a spus că, potrivit noilor cerințe ale federației, un simplu acord de principiu nu mai este de ajuns. Secretarul primăriei, Oana Catzaiti a atras atenția că închirierea și concesiunea nu se pot face decât în baza unei licitații publice, iar organizarea acesteia durează cel puțin două luni: “Ne pare rău că ați depus atât de târziu solicitarea și nu am discutat despre ce condiții aveți nevoie vizavi de acreditare și licențiere”. Clubul a primit însă informațiile târziu, cu doar o lună în urmă. “O să încercăm să temporizăm lucrurile și să obținem mai întâi un aviz de principiu, vom încerca și vom face toate demersurile necesare”, a spus Cătălin Anton.
Cel mai important subiect, adus în discuție tot de președintele CSM Ceahlăul a fost cel al bugetului echipei de fotbal. Exercițiul financiar pe anul trecut cu echipa în Liga a II-a se va închide undeva la 1,5-1,8 milioane de euro, în condițiile „funcționării la parametrii de avarie”. „În condițiile în care, cu participarea întregii comunități și cu ajutorul lui Dumnezeu vom ajunge în Liga I, bugetul de 2 milioane de euro nu va fi posibil să susțină activitatea clubului. La ora actuală, în Liga I, să știți că cel mai mic buget pe care se bazează un club sportiv de fotbal este undeva la 5,5 milioane de euro. Evident, lucrul acesta îl înțelege toată lumea, sportul de performanță este o activitate care se susține din domeniul privat. Dar, fac un apel la dumneavoastră, să înțeleagă toată lumea că activitatea desfășurată în centrele de copii și juniori, care este o activitate extrem de importantă, e vorba de rădăcina ierbii cum se spune și cum susține domnul Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, ar trebui totuși să cadă în sarcina comunității locale. Este ceva deosebit de important pentru că Academia de copii și juniori este, de fapt, baza, este izvorul unei echipe performante la seniori. Și nu numai atât, prin implicarea copiilor într-o activitate sportivă, care să le creeze perspectiva unei performanțe, susținem și sănătatea comunității locale, susținem sănătatea copiilor noștri. De aceea, dacă va exista posibilitatea și vă va permite legea, fac apel la dumneavoastră pentru susținere, de creștere a sumei alocate în bugetul primăriei pentru Clubul Sportiv Municipal Ceahlăul”.
Primarul Andrei Carabelea a răspuns că s-au făcut mari eforturi pentru cele 2 milioane de lei pentru sportul de performanță în condițiile în care bugetul local nu va mai primi 30 de milioane de lei, bani care vor merge către bugetul de stat din ceea ce ar fi trebuit să intre în veniturile municipiului Piatra-Neamț pe acest an din patru categorii de impozite (detalii aici). Dar, a vorbit despre susținerea pe care el personal și echipa din primărie o acordă sportului de performanță, în limita posibilităților financiare și legale.
Angela Croitoru