Coaliția de guvernare PSD-PNL a ajuns, după multe negocieri, la un consens în privința alegerilor. Într-o conferință de presă susținută astăzi de liderii celor două formațiuni politice, Marcel Ciolacu, respectiv Nicolae Ciucă, s-a anunțat că alegerile europarlamentare și cele locale vor fi comasate.
De asemenea, cele două partide vor participa pe liste comune la alegerile europarlamentare și vor avea liste separate la locale.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, și-a început discursul prin a enumera realizările guvernării PSD-PNL, vorbind despre absorbția fondurilor europene și creșterea economică. La final, a vorbit despre necesitatea stabilității politice în condițiile actuale. „Nu ne putem permite să fragilizăm stabilitatea țării pentru micile orgolii politice. PNL a mandadat conducerea partidului să agreeze comasarea alegerilor europarlamentare cu listă comună și alegerilor locale prin forțe proprii”.
Premierul Marcel Ciolacu și-a început discursul tot cu un scurt istoric al coaliției de guvernare actuală, vorbind despre crizele suprapuse cu care se confrunta România. „Ne-am asumat o decizie politică. O putere politică trebuie să facă politici publice pentru cetățeni. Trebuie să facă mai puține calcule electorale. Cred că aceasta este marea diferență dintre un om politic și un om de stat. Și noi de la PSD și cei de la PNL au dovedit că putem lua decizii în momente dificile (…) ale României în primul rând: criză economică, criză socială, război la graniță (…). Știm cu toții că prezența cea mai mare este la locale (…) este momentul în care își alege primul gospodar. Măsura nu este împotriva democrației, este chiar un vot în plus pentru democrației, pentru a avea o reprezentare corectă în fața românilor. Vom avea și o alianță electorală pentru lista de europarlamentară. Este evident că doar aceste două partide se pot uni să facă față valului extremist. Niciun partid singur nu se poate angaja în această luptă. (…) În trecut România a mai luat astfel de decizii. Avem două obiective importante: să intră în spațiul Schengen anul acesta și România să fie membru OECD până în 2026. Nu este nimic nedemocratic să îți asumi niște lucruri în primul rând bune pentru români. (…) Eu am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea”.
M.N.