– Ne aflăm într-un an crucial din multe puncte de vedere, cu patru tipuri de alegeri, inclusiv locale. Vă așteaptă și pe dumneavoastră o perioadă încărcată nu doar politic, ci și administrativ. Vă rugăm să ne spuneți care sunt cele mai importante proiecte pentru anul în curs.
Fiecare proiect, atât prin lucrările în sine, cât și prin impactul de la final este important pentru comunitate, iar prioritizarea mea poate fi diferită de cea a cetățenilor. Dar, ca să răspund: în primul rând finalizarea ultimului coridor de mobilitate (Bulevardul Decebal – Piața M. Kogălniceanu – Bulevardul Traian), care marchează și finalul celor mai ample lucrări de modernizare din ultimii 30 de ani. Pe același tronson se adaugă și proiectul de înlocuire a magistralei de alimentare cu apă, foarte important pentru pietreni, care de-a lungul timpului au avut de suferit din cauza nenumăratelor avarii. Nu pot să nu adaug în această listă Grădina Publică „Nicu Albu”, un proiect pentru întreaga comunitate și pe care îl vom deschide cu un eveniment dedicat tuturor pietrenilor. Nu în ultimul rând, cel mai valoros proiect aș spune eu, din domeniul educației, prin care dotăm 600 de săli de clasă de la toate școlile din oraș cu mobilier complet nou și echipamente digitale de ultimă generație.
– Vă rugăm să faceți un scurt bilanț al mandatului: ce obiective considerați că ați îndeplinit, obiective propuse, dar care nu au fost atinse și lucruri care credeți că se puteau face mai bine.
Mi-am propus multe de la începutul mandatului. Pe de o parte pentru că atâția ani nu s-a făcut aproape nimic, pe de altă parte pentru că orașul merita și merită mai mult. La unele obiective mi-am depășit propriile așteptări și vorbesc aici despre reabilitarea punților și podurilor din oraș. Nu credeam că voi reuși într-un singur mandat să reabilitez aproape toate punțile pietonale și cele mai importante poduri din oraș, marea lor majoritate aflate într-o stare avansată de degradare. Avem ceva restanțe în ceea ce privește parcările, dar vom recupera anul acesta. Am început deja să amenajăm locuri noi de parcare și lucrăm în continuare pentru a compensa deficitul existent. Vorbesc aici de locuri noi de parcare și chiar de o primă parcare supraterană, aflată în proiectare și prinsă în lista de investiții. Pentru a păstra un echilibru, vă vorbesc și despre un obiectiv neîndeplinit: rezolvarea situației piețelor de cartier. Chiar dacă nu am reușit deocamdată să găsim soluția potrivită pentru aceste spații, rămâne un obiectiv prioritar pentru mandatul următor.
– Ați menționat deja câteva proiecte importante pentru 2024, dar am vrea să ne spuneți un proiect la care țineți în mod special, din toate de până acum.
Este vorba tot despre Grădina Publică „Nicu Albu”. Poate pentru că este primul proiect important pe care l-am demarat după preluarea mandatului sau poate pentru că am reușit să eliberăm niște suflete nevinovate care trăiau în condiții improprii și să concepem un spațiu deschis, cu mult verde, în care toți pietrenii, indiferent de vârstă, își vor putea petrece timpul liber. E un proiect foarte diferit de felul în care arată acum orice parc din oraș și avem ambiția să-l transformăm în cea mai frumoasă grădină publică din regiune.
– Pentru că ați adus în discuție începutul mandatului, dacă ați fi știut că vă așteaptă un mandat atât de greu, ați mai fi ales să candidați?
Am știut că mă așteaptă un mandat dificil, deci a fost o provocare asumată. În anii precedenți nu s-au făcut lucrări de amploare, nu s-a investit la modul real în acest oraș. S-au scris proiecte, care însă au fost puse la sertar, iar implementarea lor – partea cea mai grea – , a fost lăsată în grija următorului primar. La toate acestea s-a adăugat și o situație economică complicată, pe care a trebuit s-o aducem pe linia de plutire. Uitându-mă înapoi acum, deși cunoșteam în mare parte situația din primărie, am avut parte de multe surprize și obstacole, dar pe care, în mare parte, am reușit să le depășim.
Ați anticipat întrebarea pe care voiam să v-o adresez: cum considerați că s-ar fi dezvoltat Piatra-Neamț în toți acești ani dacă nu ar fi existat povara creditelor?
Am luat în primire una dintre cele mai îndatorate primării din țară: aveam un grad de îndatorare de 35%, peste pragul admis de lege. Știam că va fi complicat și că trebuia să găsim o rezolvare pentru situația financiară, care să ne permită totuși să ne dezvoltăm. Am plătit mai multe rate cu anticipație și am încheiat un prim credit, ajungând la final de 2023 cu un grad de îndatorare de 18,43% – o scădere de 48%. Am reușit să redresăm situația economică a orașului, însă cu siguranță, cu toți acești bani plătiți pentru investiții fără finalitate, am fi construit un spital municipal la cele mai bune standarde.
– Luând în considerare tot ce s-a întâmplat în acești ani, cum credeți că s-a schimbat omul Andrei Carabelea?
Din 2020 încoace am învățat foarte mult. Am învățat ce înseamnă echilibrul, răbdarea, munca alături de echipe mai mici, mai mari, de oameni de diverse tipologii. M-am confruntat cu multe provocări, cu limitări impuse de lucruri pe care nu le pot controla direct, dar printre care am învățat să navighez și să găsesc soluții.
– Să privim și spre viitor: spuneți-ne un proiect pe care vi-l propuneți pentru mandatul/campania care urmează.
Am planuri mari pentru anii care urmează. Ne este mai ușor acum să ne concentrăm pe alte proiecte mari, pentru că vom avea finalizate principalele trei artere ale orașului. O să încep cu două proiecte esențiale pentru oraș și pentru întreaga zonă: un spital nou, construit în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț și o centură ocolitoare, necesară pentru operaționalizarea drumului expres Bacău – Piatra-Neamț. Sănătatea și dezvoltarea economică vor fi două puncte principale în jurul cărora va fi construit următorul mandat. Vorbim, mai apoi, de un punct de nodal, respectiv o zonă de agrement în Gara Veche, un proiect care va schimba complet fața acestui cartier. Tot în această direcție, mă gândesc la o promenadă pe Cuiejdi, pe malul stâng al Bistriței sau pe partea stângă a Lacului Bâtca Doamnei. Există dorință din partea pietrenilor pentru astfel de amenajări, rămâne doar să vedem cea mai bună variantă. Nu în ultimul rând, un nou pod rutier peste Bistrița, fie lângă cel actual din zona Căprioara, fie în zona Ștrandului Municipal.
– La final, după aproape patru ani de mandat și în pragul unor noi alegeri, ce mesaj ați vrea să le transmiteți pietrenilor?
Aș vrea, înainte de orice, să le mulțumesc pentru răbdarea arătată în tot acest timp. A fost un mandat dificil atât pentru noi, cei din administrație, dar la fel de greu și pentru pietreni, pentru că într-o perioadă foarte scurtă de timp am făcut cele mai mari lucrări de modernizare din ultimii zeci de ani. Au fost șantiere în multe zone din oraș, iar un șantier înseamnă disconfort, praf, neplăceri. Dar în final, au meritat și merită: pentru că am modernizat complet cele mai importante străzi din oraș, pentru că am schimbat conducta magistrală de apă, pentru că am demarat reabilitări în majoritatea unităților de învățământ din oraș și pentru că vom continua această direcție de dezvoltare fără precedent a orașului Piatra-Neamț.
Un comentariu
Se referă la anii precedenți din propriul mandat? Păi are dreptate, nu s-a făcut nimic, totul a fost lăsat în ruină. La spartul târgului, când se apropiau alegerile, a început să se ia și de cap și de coadă, dar tot vraiște rămâne și nimic terminat,