Actualizare: DIICOT investighează atacul cibernetic din spitale
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism anunţă că efectuează cercetări în cazul atacului cibernetic ce a avut loc în mai multe spitale din ţară la începutul acestei săptămâni.
„La data de 12.02.2024, două societăți comerciale care prestează servicii de mentenanță a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu faptul că, în zilele de 11 și 12 februarie 2024, persoane neidentificate au atacat sistemul informatic integrat și infrastructura hardware cu un virus de tip ransomware ce a avut drept consecință blocarea funcționării acestui sistem și a comunicațiilor de orice fel, precum și restricționarea accesului la bazele de date informatice”, conform DIICOT.
A fost deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem, perturbarea funcționării sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice. Deocamdată ancheta este „in rem”, adică se cercetează fapta, nu o persoană sau un grup de persoane.
„Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispozițiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001. Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice”, mai anunţă DIICOT. (G.S.)
Știre inițială: Mai multe unităţi spitaliceşti din ţară au fost ţinta unui atac cibernetic în dimineaţa de 12 februarie, din primele date fiind vorba despre un atac de tip ransomware. Deocamdată nu se ştie despre câte spitale este vorba la nivel naţional, cert fiind faptul că nu este nici unul din Neamţ.
„La nivelul judeţului Neamţ nu a fost înregistrat şi nu s-a raportat nici un caz de acest fel, probabil datorită faptului că suntem protejaţi foarte bine. Sperăm ca nici în viitor să nu se întâmple astfel de incidente”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, Radu Firăstrău.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii a anunţat că ar fi între 15 şi 20 de unităţi medicale din ţară care au probleme cu utilizarea sistemului informatic, fără a nominaliza unităţile medicale sau a menţiona judeţele unde sunt probleme. „Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor – se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară“, a declarat ministrul Rafila, conform hotnews.ro.
Aceeaşi sursă mai arată că Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC)ar fi fost notificat desore un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România.
(G.S.)