Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează un atelier de mărțișoare, adresat copiilor și tuturor iubitorilor de tradiții și lectură. „Participanții vor confecționa mărțișoare, la care vor atașa un vers sau o urare de primăvară, pentru a le oferi celor dragi, potrivit tradiției. De asemenea, copiii vor primi fișe cu vocabular minimal în română, engleză, franceză și italiană, cu tema „Florile și culorile primăverii”, anunţă Biblioteca Judeţeană Neamţ.
Vor avea loc două întâlniri, vinerea (16 februarie și 23 februarie), în intervalul orar 15.30 – 17.00, la Filiala de Carte Străină a Bibliotecii Neamț. Activitățile vor fi coordonate de Maria Tamaș – meșter popular și Cristina Roman-Popovici – bibliotecar. Participarea este gratuită, pe baza permisului de utilizator.
Mărțișorul este parte reprezentativă a spiritualității românești și simbolizează primăvara, renașterea naturii. „Mărțișorul este cel mai cunoscut simbol al soarelui. Poporul nostru de pretutindeni îl cunoaște și-l ține în mare cinste. (…) Mărțișorul se poartă de la baba Dochia – întâi martie, ziua în care începe primăvara – până ce se arată neclintitele și neîndoioasele semne ale biruinței primăverii, adică, după locuri și tradiții, până ce aude cucul cântând, până ce înfloresc trandafirii, ori păduceii, ori cireșii, până ce vin berzele ori rândunelele, până ce auzi tunând și așa altele. Atunci ori îl leagă de vreun trandafir, de vreun pom înflorat, ori îl aruncă după cuc și după barză, ori îl aruncă pe apă“ (George Coșbuc – „Mărțișorul“). Tradiția mărțișorului este inclusă, din 2017, pe lista patrimoniului imaterial UNESCO, în urma solicitării inițiate de România, Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova, țări în care există această sărbătoare străveche.
(G.S.)