Multă lume se întreabă cum se face că Ionel Arsene reușește să se sustragă de la executarea pedepsei de 6 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție și dă cu flit statului român. Răspunsul este simplu, pentru că mult timp s-a confundat cu structurile de decizie ale statului, prin funcția deținută la partid și prin influența pe care o avea asupra șefilor de la PSD. Relația de prietenie cu Sorin Grindeanu nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni, iar Liviu Dragnea, șeful cu mână de fier al PSD până după alegerile europarlamentare, l-a luat în cercul său restrâns de putere. Iar Arsene a știut să folosească toate pârghiile primite și să ajungă în situația de a influența decisiv lucruri la nivel național.
Vorbim aici despre alegerea ca prim-ministru a Vioricăi Dăncilă, ceea ce a dus la candidatura ei la prezidențiale și la facilitarea unui parcurs extrem de lin pentru Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat de președinte. S-a vorbit despre relațiile sale cu oameni din servicii de informații, niciodată dezmințite sau negate de nici una dintre părți. Ce se presupune, unii spun că se știe sigur, este că Arsene a fost informat cu privire la faptul că va fi condamnat definitiv și condus chiar la aeroport de un personaj cu stranii legături cu servicii secrete din cel puțin două țări. Statul român a făcut eforturi să-l aducă acasă să-și execute pedeapsa, dar de fiecare dată a fost găsită o chichiță ca el să poată rămâne în siguranță. Aparent, voința de a-l aduce se lovea de un zid nevăzut, cam ca atunci când cineva foarte puternic vrea să împiedice realizarea unui lucru care ar putea avea efecte incontrolabile.
Arsene a propus-o pe Viorica Dăncilă
După ce a ieșit din pușcărie, într-o emisiune, Liviu Dragnea făcea o serie de dezvăluiri care bulversau opinia publică. El a povestit cine l-a convins să o numească prim-ministru pe Viorica Dăncilă: ”Un coleg a insistat în permanenţă ca pe acea listă să fie trecută şi Viorica Dăncilă, este un om pe care cred că îl cunoaşteţi, domnul Ionel Arsene, acum e preşedinte de Consiliu Judeţean la Neamţ. A insistat într-una. În final, după câteva ore de discuţie, am ajuns toţi la concluzia că a doua zi o să propunem colegilor din Comitetul Executiv Naţional ca şi variantă pe Carmen Dan. Au plecat toţi şi, cu totul întâmplător, domnul Ionel Arsene a mai rămas, insistând, totuşi, să mergem cu Viorica Dăncilă. Sigur că decizia finală de propunere nu a fost a lui, a fost a mea. Ne-am despărţit pe la 3 dimineaţa, la 5 şi ceva m-am trezit şi am tot analizat, în sfârşit, am rămas cu ideea Viorica Dăncilă”, a declarat Liviu Dragnea.
În aceeași intervenție el a mai punctat un aspect, că Dăncilă era controlată de servicii, la fel ca și conducerea PSD și aproape toți liderii județeni, toți fiind vinovați, în viziunea fostului lor șef de situația în care a ajuns țara. Trebuie să recunoaștem că nu miră controlul serviciilor la oameni de genul lui Arsene, cât faptul că un șef de partid dă la iveală amploarea fenomenului.
Trebuie spus că Arsene a fost parte a cercului restrâns de persoane care erau în jurul lui Dragnea, alături de nume cunoscute din actuala conducere a PSD, cum ar fi actualul președinte Marcel Ciolacu sau Sorin Grindeanu, ca și condamnatul Darius Vâlcov. Discuțiile din cabinetul de președinte al Camerei Deputaților erau urmărite de toată lumea, pentru că acolo se făceau și desfăceau lucrurile importante. Probabil că multe dintre discuții sunt acum incomode pentru participanții care au scăpat de condamnări și se roagă ca participanții condamnați să sufere cât mai curând de Alzheimer. Sau măcar să se prefacă convingător că sunt bolnavi.
Privită în acest context, poate fi înțeleasă altfel poziția lui Marcel Ciolacu la Piatra Neamț, când l-a aplaudat pe Arsene la scenă deschisă pentru marile realizări de la partid, în condițiile în care acesta era condamnat definitiv și, nota bene, fugar! Altfel, logic, moral și legal, o asemenea ieșire a unui șef de partid la adresa unui condamnat ar fi trebuit sancționată chiar și de presa centrală care face osanale în fața contractelor cu PSD.
Arsene a participat la momentul ungerii neoficiale a lui Ciolacu ca șef al PSD!
Cosmin Gușa, un personaj implicat în multe decizii din politica românească a povestit într-o emisiune la Realitatea PLUS mecanismul prin care a ajuns Marcel Ciolacu în fruntea PSD după arestarea lui Dragnea și îndepărtarea Vioricăi Dăncilă.
„L-am chemat pe Vasile Dâncu la masă. (…) Am zis «Hai sa încercăm încă un proiect în PSD, Dragnea oricum o să se ducă, vreau să vii cu expertiza ta, să refaci departamentele». Și îmi zice că nu mai este membru de partid. Am zis «Lasă că te facem». I-am zis «Tu nu ești bun de lider, dar președinte de consiliu național, da». Au trecut câteva luni. Planul era pentru alegerile din 2020. Nu am vorbit despre proiectul ăsta decât cu Vasile. Singurul care a știut a fost Radu Moldovan de la Bistrița, un tip foarte serios, și căruia i-am spus «Pe Vasile o să-l facem membru la organizația Bistrița Năsăud». Ăsta a fost planul atunci, a spus Gușă, care a povestit despre mai multe întâlniri care au avut loc în 2020: «Eu atunci, nedorind să mă întorc în PSD, dar dorind să ajut să se agregheze PSD-ul, am fost organizatorul unei întâlniri între 6 oameni, la început. Și oamenii se numeau: Vasile Dâncu, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Paul Stănescu și Radu Moldovan. Le-am spus că PSD nu mai trebuie să se facă de râs, oamenii au nevoie de un partid normal. Eu nu vreau nimic de la voi, pot să vă organizez că vă cunosc pe fiecare foarte bine. Și au fost câteva întâlniri în care Radu Moldovan a zis că nu vrea nicio funcție și la acele întâlniri în care discutam despre strategie, despre cum se va pune partidul, s-au împărțit funcțiile». Gabi Firea a zis prima: «Eu nu vreau să fiu președinte, vreau să fiu vicepreședinte». Paul Stănescu a zis că vrea sa fie secretar general, Vasile – președintele Consiliului Național, și a rămas în dezbatere o funcție de prim-vicepreședinte și una de președinte pentru Grindeanu și Ciolacu.”
Conform celor povestite de Gușă, Marcel Ciolacu a ales funcția de prim-vicepreședinte, iar Grindeanu a rămas soluția pentru președinte. Gușă continuă povestirea: ”Și am avut vreo trei-patru întâlniri în care structura de conducere, nu venise încă momentul congresului, era Sorin Grindeanu președinte, doi vicepreședinți Ciolacu și Gabriela Firea, președintele Consiliului Național, Vasile Dâncu și secretarul General Paul Stănescu. Și se suda echipa, era interesant.Și mai trebuia să avem o ultima întâlnire, ne-am dus la Cluj, au venit și ei, și am avut o discuție într-un restaurant.”
Întâlnirea de dinainte de Congres nu a decurs conform celor stabilite înainte, Marcel Ciolacu apărând supărat și tensionat. Momentul este povestit cu talent scriitoricesc: ”Trebuia să batem în cuie structura că venea Congresul. Marcel era destul de posomorât. În seara aia era foarte tensionat. Nu se uita frumos la mine. (…) Fiind supărat Marcel Ciolacu, l-am întrebat din start de ce e supărat. A zis că el vrea să fie președinte. L-am întrebat pe Grindeanu: «Tu ai probleme că s-a schimbat», a zis, «Nu, pot eu să fiu vicepreședinte». Și așa s-a tranșat discuția, eu m-am retras din acel moment, nu le-am cerut niciodată nimic.”
Această povestire a lui Gușă mai are un moment interesant în primul rând pentru noi, nemțenii. La discuția celor 5 (Dâncu, Ciolacu, Grindeanu, Firea, Stănescu) au mai participat două personaje. Primul, șeful PSD de la Bistrița, Radu Moldovan, cel care a anunțat că nu voia nimic și, surpriză, Ionel Arsene, omul lui Dragnea, aflat acum în cercul de putere al cuplului Ciolacu-Grindeanu, secundați de Vasile Dâncu. Concluzia vine de la sine, dintre toți cei prezenți Arsene era singurul care fusese arestat încă din 2018 și avea probleme penale foarte clare. Totuși, lua masa în restaurant cu corifeii PSD, la Cluj, păziți cumva de Neluțu Varga, patronul celor de la echipa de fotbal CFR.
Chiar și cei neavizați și foarte puțin curioși se pot întreba cum de era el acceptat în acest cerc și ce fel de servicii sau afaceri făceau cu cei din anturajul respectiv sau cu cei din anturajele acestor. După cum ne putem întreba de ce a fost nevoie ca securiștii din Neamț să ardă documente care vorbeau despre situația elevului Arsene într-o rețea informativă a fostei Securități, e drept nu se știe în ce postură, dar documentul există.
Ținând seama de toate aceste lucruri, se mai miră cineva că Arsene rămâne bine merci, în Italia? Au interes mai marii din PSD să-l vadă într-o pușcărie românească unde ar putea vorbi în somn despre lucruri la care nici măcar nu vrei să te gândești?
Valentin BĂLĂNESCU