În 1994, când majoritatea oamenilor își primiseră înapoi terenurile agricole luate cu forța de comuniști la colectiv, inginerul Ioan Grădinaru începea o mică afacere de prestări servicii în agricultură, având numai un tractor, multă pasiune și dorința de a clădi ceva pentru viitor. Firma a închiriat atunci o hală de la fosta Avicola, în Izvoare, comuna Dumbrava Roșie și a început să concesioneze teren pentru a cultiva porumb, soia și grâu pentru hrana găinilor ouătoare dintr-o mică fermă.
Câțiva ani mai târziu, în 2001, ferma de păsări număra 2.000 de capete. Tot atunci a început activitatea la fabrica de nutrețuri combinate (FNC) pentru a le asigura hrana, unul dintre primele proiecte în care s-a implicat în totalitate fiul, Dan Grădinaru. Între timp, s-au mai făcut investiții în utilaje agricole și au mai fost angajați tractoriști. Alături de tată și fiu, trup și suflet, în tot acest timp, a fost soția lui Ioan Grădinaru, Elena, învățătoare, care făcea și munca de morar la FNC, contabil și orice mai era nevoie, după orele predate la școală.
Cum oamenii au început să renunțe la activitățile agricole și să-și dea terenul în arendă, Ioan Grădinaru a fost nevoit să se reorienteze și atunci a pus un mai mare accent pe extinderea fermei de păsări. De la 2.000 de păsări ouătoare și 300 de ha de teren concesionat pentru cerealele necesare creșterii acestora, accesând mai multe proiecte cu finanțare europeană, firma a început să crească încet, dar sigur.
Au fost preluate alte hale sau construite hale noi, mai apoi firma axându-se și pe creșterea tineretului pentru înlocuirea păsărilor ouătoare. Astfel că în 2017 ferma număra deja 84.000 de găini rasa Lohmann Brown, crescute în 5 hale de găini ouătoare și 4 hale de tineret pentru înlocuire și 600 de hectare de teren agricol.
Parcursul acesta al SC Gradinaru Rares SRL a fost, din 2006, presărat cu acțiuni de implementare a mai multor proiecte cu fonduri europene și cu credite bancare pentru achiziția diferitelor echipamente și utilaje necesare în desfășurarea activității.
Îngrășământul “Ideea Fertil” – unic în Europa, sub brevet propriu
Ultimul proiect și cel mai ambițios a început în 2021, când fiul lui Ioan Grădinaru, Dan, a început să lucreze la propriul său vis: un îngrășământ natural pe bază de dejecții de la păsări, pe care l-a numit “Ideea Fertil”. Un produs fertilizant pe bază de compost, sub formă de granule, unic în Europa.
Proiectul, început prin intermediul Agenției de Dezvoltare Nord-Est, cu finanțare europeană, s-a finalizat în decembrie anul trecut (2023), iar acum se află în faza de probe. Noul îngrășământ corespunde tuturor standardelor de calitate, adresându-se atât culturilor mari, cât și culturilor mici și, foarte important, acesta nu are miros.
“Produsul gândit de mine, în forma aceasta, nu mai există în Europa, nicăieri. Este depusă documentația pentru brevetarea Ideea Fertil din luna mai 2023. Procedura e una foarte lungă, dar suntem protejați ca produs și ca formulă, din momentul în care am depus documentele. Ideea lui a apărut în primul rând din dorința și necesitatea de a reduce emisiile de amoniac”, spune Dan.
”Practic, dejecțiile de păsări pleacă de la hala de păsări direct la hala de compostare aerobă. Ceea ce este diferit la acest tip de compostare, față de cea anaerobă, este reducerea emisiilor de amoniac cu 70%”, explică Dan Grădinaru despre obținerea Ideea Fertil.
“După compostare produsul este uscat, granulat și ajunge să fie un îngrășământ sub formă de granule sferice, care poate fi folosit, mult mai ușor decât peleții, direct în semănătoare. Am făcut probele necesare la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (ICPA) București, pe tot parcursul anului 2023. Avem probe cu acest îngrășământ la culturile de porumb, floarea soarelui, soia, precum și la ceapă, cartofi și roșii, cu efecte foarte bune, în sensul creșterii producției de la 15% la 30%, conform rezultatelor obținute la Iași, Brăila, Pitești și la București. Am primit astfel confirmarea că rețeta concepută de noi este una foarte bună. Deocamdată, avem o singură rețetă și vom vedea cum vor decurge lucrurile atunci când producția va fi lansată. Pentru anumite tipuri de sol, putem schimba rețeta la cererea fermierului. Dar, deocamdată, am gândit un minim de azot, fosfor, potasiu și calciu, aplicabil la oricare cultură”, explică el.
Ideea a venit în primul rând din necesitatea de a respecta mediul, mai ales în condițiile în care ferma de păsări se află în apropierea cartierului de locuințe Speranța și trebuia găsită o soluție pentru a scăpa de mirosul pe care, de regulă, îl au dejecțiile de păsări atunci când sunt împrăștiate pe câmp ca și îngrășământ. Acest nou produs rezolvă în același timp și problema fertilizării celor 600 de ha din dotarea fermei, pe care se cultivă porumb, soia, grâu și sorg.
Deși sorgul este mai puțin cunoscut în lumea occidentală, este a cincea cea mai produsă cultură de cereale din lume, cu o producție anuală de aproximativ 57,6 milioane de tone. Cea mai importantă calitate a sa este aceea că nu conține gluten, un beneficiu major pentru sănătatea oamenilor și a animalelor. Asta îl face foarte bun pentru consum în dieta diabeticilor. Fermierii favorizează această cultură datorită toleranței sale la secetă, căldură și diferite condiții ale solului. Iar în România irigațiile sunt o mare problemă.
Gândindu-ne la fertilizarea clasică, conform legislației de mediu, dejecțiile de păsări în urma compostării anaerobe, pot fi împrăștiate începând din aprilie și până în octombrie, cât ține sezonul cald, deși, în România în ultimii 10 ani, clima s-a schimbat radical, iar pământul nu mai îngheață, uneori până după Crăciun.
“Eu nu pot face această împrăștiere a dejecțiilor aici, lângă cartierul de locuinte Speranța, chiar dacă respect perioada legală, deoarece se creează un disconfort față de cei din jur, datorită mirosului. Iată un motiv în plus, care m-a determinat să caut și să găsesc soluția fertilizării fără miros. Revenind la ideea cu noul îngrășământ sub formă de granule, piața în toată Europa e plină de peleți obtinuți din dejecții de păsări. Peste tot unde am comandat, din Frața, din Italia, din Germania, pe sac și pe etichetă, scria granulă din dejecții de păsări, dar de fapt erau peleți. Ori, peleții nu pot fi administrați solului direct cu semănătoarea, pentru că aceștia nu curg. Așa că eu mi-am dorit să îmbunătățesc soluția aceasta, realizând acest îngrășământ de tip granulă, pe care fermierul să îl poată folosi direct în semănătoare. Și să folosească o cantitate mult mai mică, administrându-se solului direct pe rândul cultivat. Spre exemplu, față de felul în care se folosește în prezent compostul, nu mai este nevoie de 3 tone – 20 tone/hectar, ci se administreaza 200- 300 de kg/ha, pe fiecare rând odată cu sămânța”.
Metoda de fabricare a îngrășământului Ideea Fertil, creat de SC Grădinaru Rareș SRL, a trecut testele în Franța și în Germania, la laboratoare renumite. Dan Grădinaru a optat pentru formula germană de granulare, care răspunde într-o măsură foarte mare necesităților fermierilor, achiziționând echipamentele pentru producerea acestuia din Germania și din Italia.
În acelasi timp, firma s-a dotat și cu panouri fotovoltaice cu o putere de 300 de KW, tot în ideea, pe lângă independența energetică, de a reduce amprenta de carbon.
Agricultura modernă – “no till”!
SC Grădinaru Rareș SRL a început din 2023 testarea metodei “no till” (fără arătură), ca alternativă la agricultura clasică (cu arătura de toamnă), o metodă mult mai actuală și mai puțin costisitoare, dar care a necesitat înlocuirea semănătorilor clasice cu cele dedicate acestui tip de tehnologie agricolă. Practic se seamănă direct pe suprafața solului, fără alte lucrări intermediare. Metoda aceasta a apărut ca o necesitate pentru fixarea carbonului în sol, există și o formă de recompensare pentru cei care utilizează agricultura “no till”, unul din beneficiile majore fiind reducerea emisiilor de carbon din aer.
“În 2023 am început testarea acestei metode la toate culturile și am obținut rezultate foarte bune, dacă avem în vedere că am avut un an foarte secetos. În zona noastră, singura sursă de apă sunt precipitațiile. Dar, nemaiarând, în 3 ani solul se structurează singur. Rădăcinele care mor dezvoltă capilaritatea și stimulează viața microorganismelor. După 3 ani, poți să scazi norma de îngrășământ, pentru că acestea acționează ca un fertilizator, transformând resturile vegetale în humus. Metoda «no till» este și o formă extraordinară de a-ți scădea cheltuielile. Americanii fac acest tip de agricultură de 25 de ani, iar sistemul se află într-o continuă perfecționare”, punctează Dan Grădinaru.
Amintiri și mituri devoalate
Dan Grădinaru lucrează efectiv în firmă încă de la 16 ani. A crescut aici, alături de părinți, cu întreruperi în activitate generate doar de anii de studii, iar din 2010 este singurul administrator și acționar unic al firmei sale.
“Totul a pornit efectiv de la zero, tata și mama au fost cei care au ridicat totul. La început au fost doar ei doi, singuri. O perioadă lungă, până să angajăm primul om, au lucrat doar ei doi. Mama este foarte organizată și disciplinată. Îmi amintesc că venea de la școală, fiind învățătoare în sat (mi-a fost și mie învățătoare) și începea munca de morar, lucrând astfel de la ora 12,00 când termina orele la școală, până la 19:00- 20:00, seara și mă creștea și pe mine”, își amintește Dan.
“Practic, ideea de începere a afacerii a venit ca o necesitate, atunci când Avicola se închisese. Tata încă mai avea contractul de muncă pe perioadă determinată și, cumva, din inginer zootehnist chiar în ferma asta (pe care o administrez) mai avea opțiunea ca un scurt timp să fie paznic de zi la hale. Astfel, tata a început o mică afacere de prestări servicii în agricultură pentru că nu mai avea job. A lucrat la Avicola până s-a închis, ajungându-se într-un punct de privatizare forțată. Deținea pe atunci primul tractor, unul mic și a ales să înceapă activitatea aceasta, fiind foarte pasionat de agricultură. A închiriat o hală pentru doi ani, nu se punea problema de cumpărat, neavând bani atunci, după care a achitat-o în rate. Apoi a urmat achiziția altor hale, pe rând, ultimele fiind cumpărate în 2012, de la o firmă care a intrat în insolvență.”
În timp, lui Dan i s-a alăturat și soția sa, având împreună trei copii, două fete și un băiat, încă elevi. Pasiunea pentru ceea ce fac i-a ținut împreună și le-a sudat relația în timpul ultimilor 20 de ani.
Tatăl, regretatul inginer zootehnist Ioan Grădinaru, a fost primar în comuna Dumbrava Roșie mai bine de 6 ani. Toată lumea îl cunoaște în comună și-i respectă amintirea, fiind un model pentru mulți, dar în primul rând pentru fiul său.
S-a stins prea repede, secerat de boală înainte de vreme. Ferma a rămas în administrarea fiului, care o va duce mai departe cu aceeași pasiune și cu planuri mari pentru viitor, bucurându-se în continuare de sprijinul familei și al mamei sale, care, la cei 74 de ani, este mult mai rapidă decât cei tineri, uneori.
Amintirea tatălui este mereu cu Dan Grădinaru. Încrederea pe care a avut-o în el, încă de când era foarte tânăr și modul în care i-a dat libertatea de a lua decizii și de a greși pentru a învăța, au devenit pentru el un fel de carte de căpătâi.
“Îmi amintesc că, la început, pregăteam tot furajul pentru păsări manual, cu lopata. Iar când l-am anunțat pe tata că îmi doresc să construiesc o Fabrică de Nutrețuri Combinate, el a avut atâta încredere în mine, încât mi-a zis: Ok, fă un plan, un proiect. Pe atunci nu aveam habar cum să alcătuiesc un buget, dar m-am descurcat până la urmă. Ne-am apucat undeva în luna mai 2001 iar în noiembrie 2001, când am terminat FNC-ul, nu mai aveam niciun ban. Practic, tata a avut încredere enormă în mine, chiar dacă la acel moment am rămas pe zero. Puterea lui a fost și rămâne o inspirație pentru mine și vreau să duc totul mai departe, la alt nivel, împreună cu propria familie”, spune Dan cu mândrie în glas.
Despre carnea de pui „plină de hormoni de creștere”, despre care vorbesc și medicii, Dan Grădinaru ne spune că este doar… un mit.
“Puiul de carne crește în 40 de zile. Puiul în 40 de zile ajunge la maturitate, iar găina mea stă un an în fermă, după care o vând. De ce crește atât de repede? Pentru că hrana pe care o primește puiul de carne este un echilibru perfect între proteină, energie, vitamine și minerale. În plus, selecția rasei s-a făcut printr-o atentă eliminare a plus/minus variantelor, îmbunătățind continuu performanțele efectivelor. Astfel, crescătorii din România, își adaptează rețetele, pentru a răspunde performanțelor fiecărei rase, fără a se ajunge la utilizarea de hormoni. Nu se folosesc hormoni nici pentru carne și nici pentru ouă în România. Acesta este doar un mit!”, conchide Dan Grădinaru.
Linia de producție a fermei de creștere a păsărilor și de producere a ouălor, trece prin două programe severe de control, un program de autocontrol propriu, supravegheat și verificat de DSV și unul al statului. Singurul lucru pe care și-l dorește fermierul Dan Grădinaru din partea statului, a autorităților, este reducerea birocrației, să nu mai fie nevoit să plătească 3-4 angajați doar pentru a completa registre, formulare și fișe cu aceleași raportări către mai multe instituții care le solicită. Mai mult decât taxe și impozite mai mici, îsi doreste mai puțină birocrație. În rest… sănătate, să poată continua proiectul pe care l-a început împreună cu familia sa.
Planuri de viitor- îmbunătățirea formulei și extinderea producției la Ideea Fertil
Una dintre problemele pe care Dan Grădinaru va trebui să o rezolve în viitor este cea a efectivelor de păsări ajunse la maturitate, care trebuiesc înlocuite anual cu efective de tineret. Când păsările ajung la o productivitate de 70% la ouat, sunt toate înlocuite cu tineret. În România nu există abatorizare pentru acest tip de păsări, găini ouătoare rasa Lohmann Brown (o rasă mixtă carne-ouă), ci doar pentru puii de carne. Există în Polonia și în alte țări astfel de abatoare.
Unul dintre proiectele la care se gândea Dan Grădinaru era realizarea unui abator în care să poată fi sacrificate găinile ouătoare, pe care le scoate anual din producție și le vinde prin intermediari către gospodăriile clienților, care sunt tot mai puțini în fiecare an. Problema este că, încă nu există o piață la noi pentru acest tip de păsări, care nu sunt crescute special pentru carne și care au greutatea sub 2 kg-2,5 kg.
Având în vedere costurile foarte mari, soluția ar fi asocierea mai multor fermieri de același tip, cu scopul de a construi împreună un astfel de obiectiv.
Însă, proiectul la care va lucra cu siguranță în următorul deceniu este cel pentru diversificarea și extinderea producției îngrășământului Ideea Fertil. În primul rând își dorește o gamă mai largă, mai multe rețete care să corespundă tuturor tipurilor de sol din România și chiar din alte țări.
Totodată, Dan Grădinaru se gândește să investească în continuare în linia de producție, în echipamente și utilaje care să-i asigure dezvoltarea noului concept de îngrășământ.
“Mă gândesc și la o francizare a Ideea Fertil. Adică nu l-am conceput să-l țin doar pentru mine, aș vrea să ajungă și în alte țări din Europa, precum Franța, Germania. Pentru asta va trebui să facem din acest îngrășământ un brand foarte cunoscut în agricultură, nu numai în România, ci și peste hotare. Deținerea unei licențe de franciză este un bun început pentru un antreprenor, mai ales pentru cei tineri. Până să ajungem acolo mai avem mult de lucru, mai avem nevoie de investiții mai ales pe partea de utilaje și trebuie să ne consolidăm poziția pe piață. Da, este un vis care poate deveni realitate în următorii ani”, conchide Dan Grădinaru.
SC Grădinaru Rareș SRL, o firmă care s-a clădit într-un moment de derivă pentru economia și agricultura românească, în 1994, pe ruinele fostei Avicola Piatra-Neamț, o firmă care a pornit de la un tractor și o hală închiriată, a ajuns, în prezent, să lucreze 600 de hectare terenuri agricole arendate și să administreze un total de 9 hale de păsări, 4 de tineret pentru înlocuire și 5 de păsări ouătoare, având o producție anuală de circa 25 milioane ouă, care se vând în toată Moldova.
„Am ajuns, numai prin muncă și investiții serioase, aici, unde suntem acum. Din acest punct mai departe, trebuie să ne dezvoltăm și să reușim, așa cum spuneam, să ne francizăm produsul, acest îngrășământ Ideea Fertil, unic în Europa!”, mărturisește Dan Grădinaru.
Angela CROITORU