Adoptarea de către Parlamentul României a „legii fugarilor”, care prevede pedepse suplimentare pentru cei care se sustrag executării unei sancțiuni penale, le-a dat un nou prilej avocaților italieni ai fostului președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului. Apărătorii condamnatului fugar invocă faptul că țara noastră ar fi schimbat legislația special pentru a obține extrădarea lui Arsene, care a plecat în Italia cu puțin timp înainte de a fi condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție și trafic de influență.
Apărătorii italieni cer judecătorilor CEDO „să ia măsuri urgente pentru suspendarea judecății la Curtea de Apel Bari, până la definirea completă a legitimității constituționale a așa-zisei legi a fugarilor”, conform fanatik.ro. De menționat este faptul că la finele anului trecut Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat Curtea Constituțională a României tocmai pe legea fugarilor. În cazul în care CCR decide că normele sunt neconstituționale, acest lucru i-ar putea profita lui Arsene, apărătorii putând invoca reaua credință și faptul că legea l-a vizat pe Arsene.
Este a doua oară când avocații lui Arsene cer ajutor la CEDO, prima oară judecătorii europeni admițând apelul împotriva deciziei de extrădare al lui Arsene. În urma acestui demers, în noiembrie anul trecut Curtea de Apel din Bari a suspendat predarea fostului președinte al CJ Neamț până ce se va stabili dacă are sau nu probleme de sănătate mintală, astfel încât viața să-i fie pusă în pericol dacă ajunge în unul din penitenciarele autohtone (amănunte aici, aici și aici).
(G.S.)
Un comentariu
Trebuie sesizat spitalul SOCOLA, nu CEDO !