Cazul Alexandrei, fetița de 9 ani din Galați, ucisă prin bătăi crunte de către propria sa mamă, la sfârșitul lunii ianuarie, a scos la suprafață o serie întreagă de nereguli în sistemul de protecția copilului, cel puțin la nivel local, pe linia instrumentării și monitorizării cazurilor de abuz asupra copiilor.
Corpul de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC) a fost trimis la Galați, constatând o serie întreagă de nereguli, cea mai gravă dintre acestea fiind subestimarea factorilor de risc existenți în familia victimei și lipsa de coordonare și comunicare între instituțiile care ar fi trebuit să se implice în acest caz, înainte de tragedie.
Primele măsuri dispuse au fost cercetarea disciplinară a psihologului și asistentului social din DGASPC Galați care au instrumentat cazul, dar și a șefului Serviciului de Asistență Socială din cadrul primăriei.
Nu există standarde de calitate în funcționarea Serviciului Abuz
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului cere, oficial, revizuirea cadrului procedural în asemenea cazuri.
„Având în vedere concluziile echipei de control și deficiențele constatate în acest caz, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel național, tuturor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea și monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor și, totodată, să stabilească, la nivel local, proceduri complete, cu etape și termene clare, de colaborare cu serviciile de asistență socială din cadrul primăriilor, pentru a evita situațiile în care cazurile de abuz, neglijare și exploatare asupra minorilor să rămână nesoluționate perioade lungi de timp”, a fost concluzia ANPDC după acest control, precizată într-un comunicat de presă.
Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț, consideră că procedurile serviciului care monitorizează astfel de cazuri, în Neamț, sunt clare și funcționale în acest moment, dar că este loc de mai bine: „Dacă vom primi de la ANPDC instrucțiuni sau sugestii în acest sens, bineînțeles că vom face ceea ce se impune. Însă, deocamdată colegii de la abuz funcționează în baza HG nr. 49/2011. Nu există standarde de calitate în acest serviciu așa cum există pe celelalte servicii. La acest moment, procedurile noastre sunt clare, nu există probleme, colaborăm foarte bine cu asistența socială din primării, cu poliția, cu toți cei implicați. Bineînțeles că ceea ce s-a întâmplat la Galați nu este de neglijat, ne vom întâlni, vom discuta, vom analiza și dacă vom constata că există sincope, scăpări, pe acest segment de activitate și este nevoie să revizuim aceste proceduri, vom face acest lucru. Deocamdată, așa cum spuneam, funcționăm, dar este loc de mai bine!”.
Angela Croitoru
Foto: salvațicopiii.ro