Domnule ministru, în luna decembrie 2023, când erați în vizită la Piatra Neamț, v-am semnalat un fapt pe care l-am considerat ieșit din comun, lucru cu care ați fost de acord: la Piatra Neamț populația a fost anunțată că va fi închis depozitul ecologic pentru colectarea deșeurilor menajere ÎNAINTE ca acesta să fie umplut la capacitatea stabilită prin proiect!
La vremea aceea, pe lângă promisiunea că veți cerceta să vedeți cum s-a ajuns la această stare incredibilă de lucruri, ați declarat public că nu ați mai auzit despre o asemenea situație și că de obicei lucrurile stau exact invers, sunt probleme cu depășirea capacității depozitelor, nu cu închiderea lor înainte de termen.
De la respectiva discuție nu am primit nici un semnal că v-ați aplecat asupra problemei, nici un fel de lămurire privind cauzele care au generat o situație de disconfort general pentru populație, ca să nu vorbim și despre cel financiar. Închiderea depozitului a generat prețuri pentru colectat și transportat deșeurile crescute substanțial, atât pentru clientul casnic cât, mai ales, pentru societățile comerciale.
Situația de la Piatra Neamț este cu atât mai greu de înțeles cu cât adevărații guvernanți ai României, cu sediul la Bruxelles, bat monedă pe necesitatea depozitării deșeurilor numai în locuri special amenajate în acest scop, în condiții de maximă siguranță. Să nu uităm că aceștia au declanșat noi proceduri de infringement împotriva României în noiembrie anul trecut, exact pe această temă.
La vremea când era dat în folosință, 2006, presa centrală consemna că ”cel mai ecologic depozit de reziduuri menajere din România a fost inaugurat la Piatra Neamț la sfârșitul săptămânii trecute. Finanțarea amenajării acestui depozit, dotat cu o stație de sortare, cu autoutilitare de transport și containere de colectare moderne, a fost făcută cu fonduri ISPA acordate de Danemarca.
Noul depozit pentru deșeurile menajere nu permite pătrunderea substanțelor toxice în pânza freatica. Pe o grosime de 50 de centimetri, mai întâi a fost realizat un strat dintr-o argilă adusă din carieră, peste care au fost așezate trei membrane sintetice speciale, deasupra acestora fiind turnat un strat de pietriș pentru drenaj. Apa din precipitații pătrunde în deșeuri, dar se va scurge prin pietriș, formând levigatul. Acesta ajunge în partea inferioara a depozitului, apoi în trei țevi colectoare, perforate, amplasate în patul de pietriș. Levigatul colectat va ajunge în stația de tratare a apelor reziduale.”
Domnule ministru,
prin închiderea anticipată a depozitului de la Piatra Neamț întreaga populație a municipiului este afectată, dar și cea din restul județului. Tot ce se colectează acum în cea mai mare aglomerație urbană din județ este transportat la depozitul general de la Girov, ceea ce înseamnă un grad de umplere mai rapidă a acestuia, costuri mărite, poluare crescută etc.
Considerăm că se impune, ÎNAINTE de începerea lucrărilor de închidere a depozitului, un control fulger făcut de un grup de specialiști neimplicați în jocuri politice, care să constate dacă depozitul este funcțional, autorizabil și să dea o soluție pentru revenirea la starea de lucruri normală, care să repună populația municipiului municipiul în drepturile sale firești.
Se mai impune un control mult mai amănunțit care să scoată la iveală cum a fost posibil ca în acest moment, când s-a luat decizia închiderii depozitului, să nu existe – legea este clară în acest sens – un fond în care să avem TOȚI banii necesari închiderii. Nu vorbim despre o sumă mică, pentru municipiul Piatra Neamț este o sumă foarte mare, totuși ea nu există în integralitatea ei și este firesc să ne întrebăm dacă a fost prinsă în prețul negociat cu firmele care au prestat servicii în acest sens sau avem de-a face cu un interes specific structurilor de tip mafiot sau cu o neglijență criminală.
Un control cinstit, care să constate lucruri și care să nu protejeze pe nimeni ar trebui să lămurească de ce, în timp, societatea care se ocupa inițial de gestionarea depozitului a fost alungată și în locul ei au fost ”împroprietărite” alte două firme locale. Pe plan local nimeni nu a avut curajul să facă un asemenea control, deoarece vorbim despre interese economice foarte mari, dar și despre o protecție politică evidentă chiar și pentru niște inspectori surzi și orbi.
Domnule ministru,
Oamenii care se ocupă din punctul de vedere al politicilor de mediu în județ au fost extrem de inflexibili când a venit vorba despre depozitul ecologic conform de la Piatra Neamț dar extrem de permisivi cu două depozite neconforme care există și acum, unul în municipiul Roman și celălalt la Târgu-Neamț. Controale de formă, amenzi date pentru a fi contestate și prelungită situația, o conveniență pe toate planurile între controlori și controlați, sub o protectoare umbrelă politică, au făcut ca și acum să nu fie respectate decizii judecătorești, să fie încălcate contractele cu nonșalanță și deșeurile depozitate peste capacitatea unor depozite provizorii să nu fie transportate spre o groapă ecologică.
În acest caz au fost încasați bani pentru transportul gunoiului de la depozitul provizoriu spre cel autorizat de la beneficiarii serviciului, dar transportul nu s-a făcut. Mai facem o mențiune, în aceste depozite provizorii au fost aduse deșeuri și din județe învecinate.
Dacă Dvs, ca ministru, considerați că slujbașii statului și-au făcut datoria în acest caz, vă rugăm să ne argumentați acest lucru… Dacă considerați că lucrurile trebuie îndreptate, vă amintim că aveți la îndemână căi legale de constatare a stării reale de fapt și că sediul DNA se află în municipiul pe care îl reprezentați și pe care am înțeles că vreți să-l conduceți.
Domnule ministru,
Aveți prilejul de a demonstra unei comunități că statul român există și poate îndrepta greșeli impardonabile ale unor funcționari, atât din Primăria Piatra Neamț cât și din alte instituții ale statului.
În cazul în care aveți nevoie de mai multe informații și ele nu vă pot fi puse la dispoziție în mod instituțional de către cei amintiți mai sus, nu vă sfiiți să apelați la ajutor. Și vă rugăm să nu luați de bune explicații de tip oengist care vorbesc despre o proastă și inadecvată amplasare a depozitului. Nu sunt decât justificări puerile, care vin din dorința de a gestiona o situație din trecutul întunecat al administrațiilor de la Piatra Neamț.
Valentin BĂLĂNESCU,
Mesagerul de Neamț, 21 februarie 2024
APEL
Domnilor parlamentari de Neamț, domnule prefect, domnule președinte al Consiliului Județean Neamț, domnule primar al municipiului Piatra Neamț, domnilor consilieri județeni și municipali, domnilor președinți ai unor formațiuni politice din Neamț, facem apel la dumneavoastră pentru a semna această scrisoare deschisă și de a face toate demersurile care vă stau la dispoziție pentru rezolvarea acestei situații.
Aveți pârghiile necesare pentru a face presiune pe toate autoritățile care să vină și să lămurească lucrurile, să stabilească dacă avem vinovați sau culpabili sunt doar locuitorii municipiului Piatra Neamț și ai județului pentru că nu au știut ce și pe cine să aleagă. Trebuie să dovediți dacă avem la conducere oameni care înțeleg că au o datorie față de cei care le-au dat votul, nu niște impotenți din punct de vedere administrativ, niște incapabili să înțeleagă că dincolo de funcții, avantaje și onoruri au și obligații.
Parlamentari de Neamț (în ordine alfabetică)
Bulai Iulian, în același timp și președinte USR Neamț
Bulai Oana Geanina
Calista Mara Daniela
Cozmanciuc Corneliu Mugurel
Cuc Răzvan
Lavric Sorin
Leoreanu Laurențiu
Mitrea Dumitrina
Munteanu Remus
Șerban Ciprian Constantin
Țapu Eugen Nazare
********
Adrian Niță, prefectul județului Neamț.
Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamț,
Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț
Daniel Harpa, președintele PSD Neamț
George Lazăr, președintele PNL Neamț