Actualizare: La numai câteva zile de la publicarea raportului DGASPC, un copil de șase ani din Roman și-a acuzat părinții de abuz. Mai multe despre caz puteți citi aici.
Știre inițială: Cazurile de copii maltratați și abuzați de către proprii lor părinți au revenit în atenția publicului odată cu mediatizarea cazului tatălui din Piatra-Neamț, aflat sub influența alcoolului, care și-a amenințat copiii cu violența (detalii aici).
Potrivit raportului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț pe anul trecut, „în cadrul Serviciului asistență și intervenție în situații de abuz, neglijare, trafic, protecția victimelor infracțiunilor al DGASPC Neamţ au fost instrumentate un număr de 732 de cazuri de copii aflaţi în situaţii de maltratare. După forma de maltratare au fost înregistrate: 47 de cazuri de abuz fizic, 332 cazuri de neglijare, 67 cazuri de abuz sexual, 199 cazuri de abuz emoţional, 21 cazuri de copii dispăruţi, 36 cazuri de comportament delincvent, 8 cazuri de exploatare prin muncă, 10 cazuri de abuz instituţional și 12 cazuri de repatriere”.
Copiii care cad victimă abuzurilor și maltratărilor sunt foarte greu recuperat, după ani de terapie și consiliere psihologică, tocmai de aceea este justificată îngrijorarea apărută în rândul populației și a conducerii Direcției pentru Protecția Copilului Neamț vizavi de creșterea numărului de cazuri.
În toate aceste cazuri specialiștii din cadrul direcției au luat măsurile legale ce se impun pentru a scoate copiii din zona de pericol și pentru a-i proteja. Însă, instanța de judecată este cea care decide, în final, dacă acești copii pot rămâne în familie, în situația în care părinții demonstrează că există condițiile pentru a-i crește și educa și, mai ales, că situațiile, persoanele sau factorii care au condus la maltratarea micuților au dispărut.
„Bătaia e ruptă din rai?”…
Din păcate, în Neamț și în țară numărul părinților care consideră, în continuare, că „bătaia e ruptă din rai” a rămas destul de mare, după cum o reflectă statisticile în domeniu.
„De la un an la altul numărul abuzurilor asupra copiilor cresc, din nefericire, fie că este vorba despre abuzuri emoționale, exploatare sexuală, maltratare fizică, neglijare sau alte forme. Un lucru pozitiv este faptul că ni se semnalează mai multe astfel de situații, ceea ce într-o anumită măsură denotă o creștere a încrederii populației în noi, dar, mai important este faptul că putem interveni. Comparativ cu anii trecuți a crescut numărul semnalărilor din partea populației, înainte reacționau mai greu sau deloc. Este îngrijorător și trist că tot mai mulți copii ajung victime ale maltratării”, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.
În încercarea de a găsi soluții pentru punerea la adăpost a copiilor, în cazurile menționate mai sus, „specialiştii Serviciului asistență și intervenție în situații de abuz, neglijare, trafic, protecția victimelor infracțiunilor au propus, în condiţiile Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, actualizată, 130 măsuri de protecţie specială, după cum urmează: 61 plasamente în regim de urgenţă, la asistenţi maternali profesionişti din reţeaua de AMP a DGASPC Neamţ; 57 plasamente în regim de urgenţă, în cadrul CPRU al complexurilor de servicii (centrelor) aflate în subordinea DGAPC Neamţ; 4 plasamente în regim de urgență, de tip familial; 5 supravegheri specializate, în cadrul familiei; Au fost admise trei cupluri mamă-copil, în cadrul Centrului Maternal din cadrul Complexului de Servicii Rezidențiale și de zi pentru copii Roman. De asemenea, au fost efectuate un număr de 1192 consileri psiho-sociale și familiale pentru cazurile pe care specialiștii serviciului le-au avut în instrumentare”, precizează raportul citat.
Potrivit statisticilor la nivel național, referitoare la anul trecut, 21% dintre părinții români sunt de acord cu folosirea violenței pentru disciplinarea copiilor, iar la fiecare 5 minute cineva sună la numărul unic 119 pentru copii abuzați, maltratați, neglijați, exploatați. Aproape două treimi din abuzurile care au produs vătămări corporale grave, ori care au avut ca urmare decesul copilului, s-au comis în timpul episoadelor de pedepsire corporală a copilului, calificat drept abuz ușor. Iar în cazul copiilor sub un an, s-a demonstrat faptul că dacă aceștia sunt pălmuiți ori loviți, riscul ca, în următoarea lună, să sufere vătămări care necesită intervenția medicilor devine de aproape 3 ori mai mare. A devenit viral în România cazul micuțului din Carei, care era bătut pentru că nu mânca, lovit cu pumnii sau palmele, cu papucii, dar și cu firul de la un prelungitor.
Angela Croitoru