În ședința Consiliului Județean Neamț de astăzi, 18 martie, aleșilor județeni li se cere să-și dea acordul pentru alocarea a 550.000 de lei către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aqua Neamț, sumă care ar acoperi cotizația județului pentru acest an. Oficial, în documentele anexă la proiect, se spune și pentru ce sunt acești bani, lefurile angajaților asociației și… consultanța pentru proiecte.
ADI Aqua Neamţ a fost înfiinţată în anul 2007 pentru a reprezenta interesele celor peste 50 de localități membre în faţa operatorului, Compania Județeană Apa Serv şi a Consiliului Judeţean. Asociația este condusă de un Consiliu Director condus la rândul său de președintele acesteia (vicepreședinte al CJ) și format din 5 membri, primari sau reprezentanți ai primăriilor care fac parte din asociație.
Trebuie remarcat faptul că sediul principal al acestei asociații este chiar în Consiliul Județean Neamț, pe strada Alexandru cel Bun, nr. 27, în Piatra-Neamț. Ceea ce înseamnă că președintele Aqua, vicepreședintele CJ Neamț, nici nu trebuie să-și părăsească biroul pentru o ședință sau alte activități în cadrul ADI Aqua Neamț.
Ce face ADI Aqua Neamț, în afară de faptul că a delegat serviciile de apă și canal Companiei Județene Apa Serv?
În primul rând aprobă tarifele la apă și canalizare pentru județul Neamț, la solicitarea Apa Serv. Asta ca să fie clar de unde vin prețurile mărite. Evident că, potrivit statutului, unul din scopurile principale este “realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional, destinate înființării, modernizării și/ sau dezvoltării, după caz a sistemelor de utilități publice”. Proiecte cum ar fi POIM-ul de 300 de milioane de euro, despre care directorul Apa Serv Vlad Angheluță spune că îl va implementa, dar nu pe POIM, pentru că s-a închis, ci pe un alt program de dezvoltare. Când va fi ceva concret în acest domeniu vom afla după ce le vor fi asigurate salariile celor din asociație.
Ca să fie clar că vorbim despre o instituție în care nu se face, declarativ, politică, ne oprim un pic asupra directorului executiv al ADI Aqua Neamț, Valeriu Vasile Stăcescu. A fost candidat PSD la Consiliul Local Piatra-Neamț în 2020 și este nimeni altul decât un efemer șef de cabinet al lui Ionel Arsene, (fostul președinte al CJ Neamț, acum condamnat pentru corupție), pe vremea când cel din urmă era deputat PSD de Neamț. Valeriu Stăcescu este și membru în CA-ul Troleibuzul din 2017, unde a intrat la mai puțin de un an după ce ocrotitorul său, Ionel Arsene, devenea președinte al Consiliului Județean Neamț.
Numele lui Valeriu Stăcescu nu apare pe site-ul asociației la loc vizibil, în calitatea pe care o are, după cum Consiliul Director este și el un mister pe site (vezi foto!).
Singurele referiri, probabil obligatorii, apar în documentele referitoare la hotărâri luate de CA-ul ADI Aqua Neamț. Nu intrăm în amănunte cu privire la utilitatea unui site care nu comunică aproape nimic.
Angela Croitoru