Bogdan Gavrilescu este unul dintre oamenii politici din Piatra-Neamț lansați de Laurențiu Dulamă în ceea ce se va numi apoi Partidul Mișcarea Populară creat la inițiativa fostului președinte al statului, Traian Băsescu, după ce susținătorii săi au părăsit Partidul Democrat Liberal. A ocupat locul secund în primărie, ca viceprimar, în perioada 2016-2020, când la conducere era Dragoș Chitic, iar acum este consilier local. În contextul în care partidul a funcționat din 2016 ca un fel de balama care deschidea ușa spre mai multe funcții legate direct de administrația publică locală, am încercat să vedem care este în acest moment situația partidului. Nu trebuie uitat că, în acest moment, Bogdan Gavrilescu ocupă o funcție importantă în ADI Eco Neamț, obținută în urma unor negocieri cu Ionel Arsene. Este nota în care trebuie citit acest scurt dialog.
– Domnule Gavrilescu, de ce a ajuns PMP în această postură dificilă, să fie acuzat de colaborare cu PSD, în timp ce, oficial, este în zona dreptei?
Partidul Mișcarea Populara este și va rămâne un partid de centru dreapta. Nu sunt de acord cu cei care acuză partidul că am avut colaborare cu PSD timp de 7 ani și vă aduc aminte că am avut o majoritate la Piatra-Neamț, timp de de 4 ani cu PNL, în mandatul 2016-2020. Iar cei care acuză astăzi partidul de aceste lucruri, să nu uite că, în anul 2020, când am propus o majoritate PMP-PNL-USR nu au fost de acord cu ea și au considerat că Pro România este mai de dreapta decât PMP. Ca și președinte de partid sunt obligat să maximizez votul și să încerc să pun în operă proiectele propuse în campanie de partid.
– A existat în interiorul filialei dorința de a colabora cu Ionel Arsene, a fost atât de ofertant ceea ce a pus pe masa negocierilor?
Nu a fost o dorință de a colabora cu PSD, dar a fost, la acel moment, cea mai bună ofertă pe care o avea partidul. Vă aduc aminte că eram primul pe lista de la Consiliul Județean Neamț, deci puteam să accept funcția de vicepreședinte, dar nu am făcut-o și am preferat să îmi dau demisia din Consiliul Județean.
– Care a fost oferta liberalilor în 2020?
Nu a fost o ofertă sau mai corect spus oferta era să îi susținem, iar noi să fim a cincea roată la căruță.
– Cei care au plecat acum la PSD au încercat să vă convingă și pe dv. să mergeți cu ei?
Au încercat, dar nu m-a interesat și nici nu mă interesează. Să nu uităm că Dragoș Chitic a plecat din PMP la PNL în 2016, iar astăzi sunt foarte mulți foști membri PMP la toate partidele politice PNL, PSD, AUR, SOS lucru care demonstrează că PMP este un partid viu, accesibil și credibil pentru oameni.
– Care este situația partidului în acest moment, câte organizații funcționale mai aveți?
Așa cum am spus, suntem un partid viu cu 49 de organizații stabile, adică cu oameni care cred cu adevărat în FAMILIA PMP și care vom merge până la capăt, chiar dacă PNL și PSD nu își doresc acest lucru.
– Veți candida? Unde și ce șanse credeți că aveți?
Voi candida acolo unde colegii mei vor considera că este bine să candidez și pot ajuta partidul cu candidatura mea și NU acolo unde își doresc alte partide sau oameni să candidez. În maxim 7 zile vom hotărî unde va candida fiecare membru PMP. Șansele mele sunt șansele pe care mi le vor acorda alegătorii.
– În ce măsură în Neamț puteți colabora cu USR, că partidul lui Orban nu prea există?
Ar fi frumos să dăm o șansă mai mare alianței pentru a răsturna mamutul PSD-PNL, dar acest lucru nu îl pot hotărî singur. Am învățat în ani de muncă în privat că un parteneriat se face cu colaborare, respect și înțelepciune din partea ambelor părți. Sunt pregătit pentru orice variantă.
– Caracterizați în câteva cuvinte următorii oameni politici: Ionel Arsene, Daniel Harpa, George Lazăr, Andrei Carabelea, Dragoș Chitic, Adrian Niță.
Nu îmi place să caracterizez personajele poveștilor pe care le citesc, dar cu siguranță istoria politicii locale îi va așeza pe fiecare acolo unde îi este locul.
Interviu realizat de Angela CROITORU