O analiză sumară a datoriilor pe care le înregistrează spitalel din Neamț rată o situație greu de anticipat. Cea mai mare unitate spitalicească din judeţ se poate lăuda cu faptul că nu are debite restante. „Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ nu are datorii către furnizori ieşite din termenul de scadenţă. Practic nedepăşind acest termen, nu putem vorbi de datorii. Singurele restanţe sunt pe programele naţionale de sănătate, dar acestea nu sunt ale spitalului ci trebuie decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar plăţile ar trebui făcute în perioada curentă”, a declarat Radu Nastasă, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
La Spitalul Orăşenesc „Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz lucrurile nu stau aşa, iar la finalul lunii februarie unitatea înregistrat datorii de 731.144 lei, din care cea mai mare parte, 564.152 lei, erau cu termen depăşit. Mai bine de jumătate din suma totală, respectiv 322.124 lei, erau debite mai vechi de două luni. Defalcat, din total, ponderea cea mai mare, peste 50% din totalul datoriilor sunt cheltuieli cu materiale şi prestări servicii, cam un sfert reprezintă cheltuieli cu reactivi, aproape 9% sunt cheltuieli cu medicamente, iar descrescător urmează materiale sanitare.
Managerul Letiţia Damoc a subliniat că toate datoriile spitalului, prin rostogolire şi augmentare, în special din 2019, se datorează creşterii semnificative a costurilor pentru încălzire şi iluminat, la care se adaugă majorarea preţului medicamentelor (uneori şi cu 500%), obligaţia orientării spitalelor către internări de zi unde decontarea este mai mică, precum şi lipsa unor surse de finanţare pentru unele cheltuieli de personal sau faptul că tarifele serviciilor medicale nu reflectă cheltuiala corectă, reală, şi nu sunt modificate proporţional cu rata inflaţiei. La toate acestea se adaugă faptul că spitalul orăşenesc deserveşte populaţia din mai multe comune, fără implicarea acestora din urmă. „Lista motivelor subfinanţării grave a spitalelor publice din România cuprinde mul mai multe puncte, dar ceea ce este foarte important este consecinţa dimensiunii şi cronicizării acestei subfinaţări, afectarea gravă a unui drept fundamental, garantat prin lege, al pacientului român şi anume acela de a putea accesa servicii de sănătate calitative şi performante în sistem public. Dacă nici în acest an electoral cei care au puterea şi căderea să ia decizii nu o fac, sistemul sanitar public, aflat în colaps în prezent, va intra în stop cardio-respirator şi, sincer, s-ar putea să nu se găsească în timp util resuscitatorii săi”, a spus dr. Letiţia Damoc.
La acelaşi moment, final de februarie 2024, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a comunicat că unitatea înregistrează datorii către furnizori care totalizează 5.714.901 lei. Cea mai mare parte a debitului, peste 2,2 milioane lei sunt la medicamente, din care mai bine de jumătate reprezintă programele naţionale. Restul sunt de la reparaţii capitale, materiale şi prestări servicii cu caracter funcţional, aparatură medicală, iluminat şi încălzit, materiale de curăţenie, piese de schimb, materiale sanitare, şi altele. De menţionat este faptul că am solicitat aceeaşi situaţie cu datoriile către furnizori şi de la Spitalul Târgu Neamţ, dar până la acest moment nu am primit răspuns.
(G.S.)