– Aveți suficientă experiență în administrația publică. Ce anume v-a determinat acum 4 ani să candidați la funcția de primar? Și ce anume vă determină acum să candidați pentru al doilea mandat de primar?
Sunt licențiată în științe administrative cu specializarea administrație publică. Am început cariera profesională la vârsta de 22 ani, fiind angajată pe postul de agent agricol în cadrul primăriei comunei Crăcăoani. Având o experiență profesională de 31 ani în administrația publică, pot spune că am lucrat cu oameni și pentru oameni, acesta fiind și principalul motiv care m-a determinat să candidez la funcția de primar în anul 2020.
– De regulă, un primar se axează pe următoarele domenii: sănătate, școală, infrastructură. La Crăcăoani cum a fost din acest punct de vedere ținând cont că ați avut la dispoziție un singur mandat? Cum ați caracteriza primul dumneavoastră de mandat de primar?
Anul 2024 este an electoral. Mi-ar face o deosebită plăcere să am posibilitatea de a reprezenta în continuare comuna pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele aflate în curs de implementare cât și cele propuse pentru dezvoltarea comunei. Consider că un sigur mandat nu este suficient pentru ca un primar să poată evidenția realizările. Acestea au fost influențate de un cumul de factori : birocrația ( o procedură de durată pentru obținerea avizelor), sprijinul politic (din păcate din partea partidului PRO-România ajutorul financiar a fost inexistent) și de asemeni blocajul generat de pandemie. Neașteptat, sprijin moral și financiar am primit de la PNL, partid care ne-a susținut și ajutat în ultima perioadă.
– Ce proiecte aveți în derulare, finalizate sau aflate în faza de implementare ce vin în sprijinul școlilor din comună?
M-am axat pe modernizarea școlilor, deoarece educația este un domeniu extrem de important pentru dezvoltarea comunității. O școală modernă și bine echipată poate oferi elevilor condiții mai bune de învățare, iar acest lucru poate duce la o educație de calitate.
Drept urmare, s-au realizat următoarele investiții:
- Reparare și igienizare grădinița din satul Magazia, cu fonduri de la bugetul local;
- Modernizarea grupurilor sanitare din cadrul școlii Gh.Săvinescu din satul Crăcăoani, cu fonduri de la bugetul local;
- Dotarea cu centrale termice la școala Magazia și Crăcăoani, cu fonduri de la bugetul local;
- Dotarea și echiparea școlilor cu tehnologie modernă respectiv dotarea cu mobilier, materiale didactice, echipamente IT, echipamente sportive, înființarea unui laborator de biologie și a unui laborator de limbă și comunicare, finanțat prin PNRR și semnat în data de 01.08.2023;
- Achiziționarea unui microbuz școlar electric în acord de parteneriat cu Consiliul Județean Neamț din data de 19.09.2023;
- Dotarea cu infrastructură IT a bibliotecii „Calinic Argeșeanul”, proiect inițiat în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț;
- Construcția unui teren de sport multifuncțional în sat Magazia, proiect finanțat prin PNDR, finalizat în anul 2023;
- Reabilitare și modernizare și consolidare Școala Gh.Săvinescu din sat Crăcăoani, proiect finanțat prin PNRR- C5 și aflat în evaluare.
– În domeniul sănătății ce ne puteți spune?
Esențială pentru comunitate este și sănătatea! Pentru a asigura servicii medicale de calitate în condiții optime, din fonduri proprii am reabilitat dispensarul medical din localitate. Pentru confortul termic am achiziționat o centrală termică nouă.
Am venit și în ajutorul copiilor cu dezabilități prin semnarea unei convenții de colaborare cu DGASPC Neamț, având drept scop activitatea de recuperare a copiilor cu ajutorul unei echipe formată din kinetoterapeut, psiholog și logoped.
– Dar al infrastructutii din localitate?
La capitolul infrastructură, drumurile comunale au fost o prioritate pentru mine. Am alocat în fiecare an sume din bugetul local pentru terasare și compactare. Întreținerea drumurilor deja asfaltate (Crăcăoani – Magazia, Crăcăoani – Poiana) este pentru noi o treabă costisitoare. Faptul că au fost executate defectuos de la bun început, temperaturile scăzute și transportul agabaritic au contribuit la deteriorarea lor, drept urmare, anual trebuie plombate și întreținute, ceea ce nu este deloc ieftin, aceste cheltuieli fiind suportate din bugetul local al comunei.
Cu sprijin extern, avem următoarele proiecte de investiții:
- Modernizarea DC 165 DC , respectiv asfaltarea și îndiguirea drumului din satul Cracăul Negru, proiect finanțat prin Anghel Saligny în baza contractului de finanțare semnat în data de 23.10.2023. Proiectul se află în faza de atribuire, urmând ca cel târziu la începutul lunii mai să înceapă lucrările de execuție;
- Modernizarea infrastructurii rutiere de bază în comuna Crăcăoani, respectiv asfaltarea tuturor străzilor care au ieșire la drumul național având o lungime totală de aproximativ 4 km, proiect finanțat prin PNDR.
În vederea dezvoltării și modernizării localității vă aducem la cunoștință că avem următoarele proiecte de investiții:
- Modernizare și eficientizare sistem de iluminat public faza I și faza II care implică înlocuirea unui număr de 566 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, contracte finanțate prin AFM și aflate în derulare;
- Extinderea iluminatului public în zona Poarta Țărnii – Pescărie din fonduri proprii;
- Lucrări schimbare acoperiș la Căminului Cultural din sat Crăcăoani.
– Aveți vreun proiect sau mai multe proiecte de suflet pe care doriți să le realizați pentru comuna Crăcăoani?
Sunt multe proiecte de suflet, nu pot nominaliza doar unul.
- Rețeaua de apă și canal este un subiect sensibil. A fost un proces la finalul căruia fostul primar a fost condamnat la 3 ani cu suspendare și la returnarea unor sume de bani. Drept urmare, proiectul a fost sistat. La momentul actual cooperăm cu un expert (apă și canal) pentru a găsi o soluție.
- Regularizarea râului Cracău și construirea unui pod pentru comunitatea de peste apă din Crăcăoani și asfaltarea tuturor străzilor din localitate reprezintă o altă prioritate.
– Dacă ar fi să aveți vreun regret în calitate de primar , care ar fi acela? Care ar fi cea mai mare dezamăgire a primarului Alexandrina Raclariu?
Singurul regret este că nu am avut parte de sprijinul promis la început din partea partidului PRO România.
A consemnat C.T. STURZU