În ședința ordinară de luni, 18 martie, a Consiliului Județean Neamț urmează să fie aprobată cotizația anuală pentru anul în curs pe care județul o plătește către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoNeamț, în valoare de 1.001.981 lei.
Județul Neamț este membru fondator al acestei asociații și din ea mai fac parte și cele 83 de localități nemțene. Potrivit referatului de aprobare din spatele proiectului cotizația județului Neamț este calculată ca produsul dintre un coeficient de 1,80 lei/persoană înmulțit cu populația cu domiciliul stabil în județ la data de 1 ianuarie 2022 .
Cotizații plătesc, după cum ne-a confirmat Bogdan Gavrilescu, președintele ADI EcoNeamț, și ceilalți membri, după aceeași formulă pornind de la un coeficient de 1 leu/persoană pentru cele două municipii, Roman și Piatra-Neamț, 0,80 de lei/persoană pentru orașele Târgu-Neamț, Bicaz și Roznov și 0,70 de lei/persoană. Fiecare dintre membri aprobă prin hotărâre a consiliului local această cotizație. Nivelul cotizațiilor este același cu cel de anul trecut, iar suma totală a cotizațiilor care ajung în bugetul asociației este de 1.448.832 lei.
Cu acești bani se plătesc salariile angajaților și consultanța pe proiectele asociației.
Asociația a fost constituită în anul 2008 și scopul declarat al acesteia “îl constituie realizarea proiectelor de management integrat al deșeurilor și furnizarea în comun a serviciilor de salubrizare, prin delegarea gestiunii activităților componente unor operatori de astfel de servicii. Desemnarea operatorilor delegați are loc în urma derulării de către Asociație, în numele și pe seama membrilor săi, a unor proceduri de licitație publică”.
Cât dintre banii dați spre asociație se întorc cu un beneficiu pentru locuitorii județului, este o poveste pe care ar trebui s-o descâlcească alții.
Angela Croitoru
Un comentariu
Pentru sanatate și spitale nu au bani!