Ministrul Sebastian Burduja de la Energie a publicat un bilanţ după 9 luni de mandat, în cursul zilei de duminică, 17 martie, pe contul deschis într-o reţea socială. Depunerea jurământului Cabinetului Ciolacu a avut loc pe 15 iunie 2023, dar probabil că bilanţul nu mergea suprapus peste sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni, pe 15 martie. Şi nici pe 14, la 9 luni de la avizarea favorabilă ca ministru fiindcă se lovea de comemorarea de 4 ani a instituirii stării de urgență pe teritoriul României, la vreme de amenințare COVID.
Enumerarea a ceea ce ministrul consideră a fi realizări principale cuprinde 20 de poziții. O bună parte sunt cel puțin discutabile, dar una atrage atenția în mod special prin legătura cu județul Neamț. La punctul 17 scrie în felul următor: „Am prioritizat investițiile în hidrocentralele cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești (așteptăm ofertele pentru studiul de fezabilitate) și de la Bicaz”. Susținerea nu are absolut nicio legătură cu realitatea.
În primul rând, la Bicaz nu este nicio hidrocentrală cu acumulare prin pompaj. Având origini în Neamț, ministrul ar fi trebuie să știe asta. Iar la rigoare, denumirea corectă este Centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP).
Cât privește CHE „Dimitrie Leonida” de la Stejaru, acolo se înregistrează în realitate un dezastru pe care nimeni nu îl cercetează, un adevărat atentat la siguranța energetică a țării. Mai mult decât atât, o tăcere înfiorătoare domină subiectul.
În luna mai 2015, în cadru festiv prezentat pe larg, atât în Mesagerul de Neamț, cât și pe mesagerulneamt.ro, s-a semnat un celebru contract de retehnologizare a centralei. Dacă în 2011, la prima tentativă de retehnologizare, se vorbea despre o investiție de 136,9 milioane euro, odată cu relansarea procedurii, în 2014, valoarea estimată a scăzut spre cel mult 75 milioane. Adjudecarea contractului avea să se facă la valoarea de 74,996 milioane. Durata contractului a rămas aceeași, anume 7 ani. Suntem în 2024, terminarea retehnologizării e departe rău de tot. Contractul de lucrări nr. 1.008/2015 e denunțat de multă vreme dinspre Romelectro, parte a asocierii cu Litostroj Power (Slovenia), iar celor de la Hidroelectrica nu li se cere nicio fracțiune dintr-un praf de explicație. (C.V.)
Un comentariu
Era de asteptat si o reactie fata de incidentul de la CHE Dimitrie Leonida.