O săptămână plină de efervescență, emoții, concentrare, testarea cunoștințelor, activități și competiții multiple, prietenii consolidate sau noi relații, așa s-ar putea caracteriza perioada 28 februarie-1 martie în care Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț au organiat etapa națională a Olimpiadei Internaționale de Informatică pe Echipe (IIOT) și a Concursului Pluridisciplinar „PROSOFT@NT”.
Ambele competiții sunt organizate de Ministerul Educației prin intermediul Inspectoratului Școlar al Județului Neamț și cu implicarea trup și suflet a conducerii și colectivului profesoral al Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț, precum și a elevilor voluntari, în calitate de gazde, la organizare adăugându-se inspectori școlari, cadre didactice, profesori universitari și studenți din întreaga țară. O armată de oameni, tehnicieni, softiști, profesori a stat în spatele bunei desfășurări a acestor competiții pentru ca participanții să plece acasă, pe lângă medalii și diplome, cu amintiri de neuitat, gata să se reîntoarcă pentru și mai mută adrenalină anul viitor.
La IIOT „participă echipe compuse din 4 elevi și până la 2 de rezervă din aceeași școală; elevii nu se pot schimba între ele. Din echipă nu poate face parte mai mult de un concurent premiat la Olimpiada Națională (Individuală) de Informatică din anul precedent. Echipele pot avea în componență membri care nu au mai mult de 20 de ani la data de 1 iulie a anului în care se desfășoară IIOT”, potrivit site-ului oficial al olimpiadei.
Concursul Pluridisciplinar „PROSOFT@NT” a fost structurat pe patru secțiuni având proba interdisciplinară (matematică-informatică), cea de programare, proba de matematică și cea de soft educațional / pagini web cu tema “Provocări digitale”. În cadrul competiției a avut loc și Sesiunea internațională de comunicări metodico-științifice „Memorial Vasile Țifui”, cu tema „Creativitate și inovație prin medii virtuale de învățare – Provocări digitale”, organizată în parteneriat cu universități și firme de IT din România, la care au participat elevi și profesori din învățământul preuniversitar prezenți la competiție, studenți și cadre universitare, specialiști din Ministerul Educației și traineri din companii producătoare de software.
Trebuie să amintim aici președinții acestor competiții, consilier Alina Viorica Dumitrașcu din Ministerul Educației – președintele executiv al ambelor competiții, prof.univ.dr. Adrian Iftene de la Faculatea de Informatică Iași, președintele IIOT etapa națională, conf.univ.dr. Mihai Gontineac de la Facultatea de Matematică Iași, președintele Prosoft@NT, cu toții foarte implicați și dăruiți acestor competiții. ISJ Neamț a oferit plachete onorifice și flori.
Festivitatea de premiere: răsplată, emoții și bucurie!
Vineri, 1 martie, cu începere de la ora 17:00, în sala de spectacole a Cinema Mon Amour din Piatra-Neamț a avut loc festivitatea de premiere a celor două competiții, care a adunat majoritatea participanților, parte dintre aceștia întorcându-se deja în localitățile din care au venit pentru a participa la alte olimpiade și concursuri.
Scena a devenit neîncăpătoare pentru zecile de premianți care au urcat rând pe rând pe scenă pentru a-și primi diplomele și medaliile.
Președintele executiv, consilier în Ministerul Educației, Alina Viorica Dumitrașcu a mulțumit tuturor organizatorilor și participanților și a vorbit despre implicarea tuturor în reușita edițiilor din acest an: “Fiecare dintre voi a adus cu sine un angajament remarcabil pentru excelență, pentru o pasiune remarcabilă și pentru cunoaștere. Astăzi, la finalul acestei călătorii, plină de provocări, dar și realizări, vă îndemn să păstrați vie flacăra învățării și a excelenței mereu aprinsă în inimile voastre. Vreau să exprim gratitudinea, în primul rând față de organizatori”.
La Olimpiada Internațională de Matematică au fost acordate 3 premii și 2 mențiuni. Premiile întâi a răsplătit rezultatele obținute de echipa “Vlaiq” de la Liceul Teoretic Aurel Vlaicu Orăștie, premiul II a fost acordat echipei “andrei” de la CNI Tudor Vianu București și premiul III a fost acordate echipei “CNERU-i-CNER” de la CN Emil Racoviță Iași. Mențiunile s-au împărțit membrilor echipelor “Martorii-lui-Kalda” de la Liceul Internațional de Informatică București și “Rxpiration Date” de la Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisii Iași.
Profesor Adrian Panaete de la CN A.T. Laurian Botoșani a vorbit despre echipa de studenți care a stat în spatele organizării din punct de vedere tehnic la ambele competiții “care a lucrat impecabil. Nu am mai văzut o astfel de departajare, atât de bine și de clar realizată”.
La Concursul „PROSOFT@NT”, aflat deja la vârsta maturității, ediția XX, au fost acordate nu mai puțin de 72 de premii și mențiuni pe cele patru secțiuni ale competiției.
La Proba interdisciplinară pe echipe, au fost oferite premiul întâi a fost acordate celor două echipe formate din elevi de la CNI Tudor Vianu București, CNI Iași, premiul II la echipa formată din elevi CN I.L. Caragiale Ploiești. La același colegiu ploieștean a mers premiul III. La această probă au fost acordate mențiuni care au mers către elevi din Constanța, Mureș, Roman, Vaslui și Brăila.
Premiile la probele următoare au fost acordate pe nivele de studii.
Premiul I al probei de programare a mers către elevii de la Liceul Teoretic Iancu de Hunedoara din Hunedoara, CN Tudor Vianu București și CN I.L. Caragiale Ploiești, în timp ce premiul II a fost acordat celor de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și Liceul Teoretic Internațional de Informatică Constanța, iar premiul III la elevii de la CN Ștefan cel Mare Suceava, CN Frații Buzești din Craiova și CN Unirea Focșani. La proba de programare au fost acordate și mențiuni elevilor de la CNI Piatra-Neamț, CN Roman Vodă din Roman, Liceul Teoretic Emil Racoviță Vaslui, CN Nicolae Bălcescu Brăila, CN Mircea cel Bătrân Constanța, CN Unirea Târgu Mureș, CN Vasile Alecsandri Galați și CN Mihai Viteazul Sfântul Gheorghe.
La matematică au fost acordate șase premii întâi ce au încununat rezultatele elevilor de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu Vaslui, CN I.L. Caragiale Ploiești, CN Tudor Vianu București, CN Unirea Târgu Mureș și Colegiul Național Gh. Vrânceanu din Bacău. Cele două premii II ale acestei probe au ajuns la elevii de la CN Unirea Focșani și CN Mircea cel Bătrân Constanța. La matematică au fost acordate patru premii III din care două au mers elevilor la CN Roman Vodă din Roman, Neamț și câte unul la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și CN Informatică Tudor Vianu București.
Premiul I al probei de soft educațional a fost câștigată de echipa CN Gh. M. Murcoci Brăila, premiul al II-a și o mențiune au răsplătit elevii de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț și premiul III a mers la CN Informatică Tudor Vianu București.
Proba de pagini web a venit cu un premiu I pentru CN Vasile Alecsandri Galați, premiul II pentru CN Ienăchiță Văcărescu Târgoviște și premiul III la CN Decebal Deva, în timp ce două mențiuni au fost acordate elevilor de la Liceul Regina Maria Dorohoi și CN Alexandru Ioan Cuza Alexandria.
“Felicitări tuturor participanților la cele două competiții naționale pentru munca depusă și pentru rezultatele obținute! Respect membrilor comisiilor naționale care le-au coordonat științific! Mulțumiri sponsorilor care ne-au susținut -Grand Hotel Ceahlău, Cribernet, Volta, Vitamin Aqua, Centrul Medical Platinum, Fundația Autonom, Fundația Infomat! și Confast Logistic”, a declarat prof. dr. Daniela Neamțu, directorul CNI Piatra-Neamț, gazda competițiilor.
Pe parcursul festivității de premiere, pe scena de la Mon Amour au urcat câțiva dintre cei mai talentați elevi de la CNI Piatra-Neamț care au întreținut atmosfera: Matei care a cântat voce și chitară, Iustin Paraschiv care a cântat ca la Vocea României o piesă în engleză, însuflețind spectatorii, gemenele Nicole și Daria Agavriloaie au oferit un moment de muzică populară, iar Ansamblul de dansuri populare al colegiului gazdă a prezentat un frumos purpuriu de muzică și dansuri populare.
S-a tras cortina peste încă o ediție a celor două competiții internaționale de informatică, iar premianții s-au întors acasă cu zâmbetul pe buze și cu dorința de a reveni la o nouă ediție, anul viitor.
Angela Croitoru