Dacă îl introduci pe dramaturgul englez Thomas Eccleshare într-un motor de căutare pe internet, nu găsești mare lucru despre el. Dar asta nu constituie neapărat un motiv de îndoială. Dimpotrivă, se poate încadra la recuperarea vechiului, istoricului spirit al Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț. Piesa Instrucțiuni pentru asamblare corectă (Instructions for Correct Assembly), propusă ca premieră pentru sâmbătă – 9 martie și duminică – 10 martie, a fost montată pentru prima dată în primăvara anului 2018, la Royal Court Theatre Londra. Acolo, de peste 60 de ani se lansează în premieră piese noi, inovatoare, contribuind la lansarea carierei dramaturgilor, după cum scrie pe site-ul oficial al teatrului. O preocupare ce merită subliniată este dezvoltarea de schimburi între artiști britanici și internaționali.
Din prezentarea oficială oferită de TT aflăm că Eccleshare are studii solide la Cambridge, dar și în Franța. A debutat în 2011 cu piesa Pastoral, care i-a adus premiul Verity Bargate. În 2012 a devenit dramaturg rezident la Teatrul Soho. În următorii ani a scris I’m Not Here Right Now (2015), Heather (2017) și Instructions for Correct Assembly. A fost distins cu premiile „Catherine Johnson“ și „Fringe First“. Piesele lui au fost montate în multe țări și publicate în 2020 într-o primă antologie de către Editura Oberon. De asemenea, este co-director artistic al companiei de teatru vizual Dancing Brick.
Interesant pare a fi și tânărul regizor al spectacolului, Mihai Gligan, licențiat în regie de teatru la Facultatea de Teatru a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2022). În prezent, se arată în prezentare, este masterand la specializarea Regie de Teatru din cadrul aceleiași facultăți. Sub egida facultății amintite a realizat mai multe proiecte teatrale: regia spectacolului Căsătoria, după N. V. Gogol la Teatrul Municipal Baia Mare (distins cu Premiul special al juriului pentru regie și Premiul pentru scenografie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Atelier 2022); regia și scenografia spectacolului Constelații de Nick Payne, produs de Centrul de Creație Maidan, Cluj-Napoca, în 2023; co-regia spectacolului gen.snowflake, sub coordonarea regizorului Bobi Pricop, la Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova, în 2023; regia spectacolului-lectură Spaimă cosmică sau ziua în care Brad Pitt a devenit paranoic de Christian Lollike, în cadrul Festivalului Național de Teatru, 2023.
Cât privește piesa de teatru anunțată, din comunicat aflăm următoarele:
„Explorează, într-o cheie distopică, nevoia tot mai pregnantă de atingere a perfecțiunii, consecințele ce pot apărea dacă presiunea vine din exterior (în cazul de față de la părinți înspre copil), dar și alternativele la care oamenii apelează pentru a umple un imens gol emoțional.
Cât e obsesie a perfecțiunii, cât e narcisism și cât e dragoste necondiționată în creșterea unui copil? Câte dintre alegerile autodistructive ale copiilor sunt modalități de a se separa de părinții anxioși, posesivi? De la ce vârstă devii responsabil de propriile alegeri? Poate fi educația parentală un fel de programare digitală? Putem înșela moartea sau trauma cu ajutorul inteligenței artificiale? Acestea sunt câteva dintre întrebările-temă ale spectacolului”.
…Încâlcită introducere, dacă nu descurajantă. Nici cu microinterviul oferit de dramaturg, disponibil aici, pe site-ul TT, nu se face pasul spre provocare. Mai degrabă cauți direct la Royal Court Theatre (vezi aici), unde găsești și un comunicat de presă și un trailer de la 2018.
Dar, rămânem cu pariul. Este unul lansat în iulie 2023, odată cu articolul „Rinocerii de la TT – o premieră grandioasă cu spaime și rafinamente” (vezi aici). Subliniam atunci următoarele: „Rămâne ca impersonalul timp și Pădurea politică tutelară (aka CJ Neamț), insensibilă în continuare în fața agresiunilor aculturale (desfășurate după fugărirea directorului Liviu Timuș în 2017), să demonstreze dacă marcăm un viraj radical spre resurecția inconfundabilei glorii de odinioară a TT, ori dacă ni se administrează un <<accident>> abil elaborat”.
Cel puțin două dintre următoarele trei premiere – Dolores și Război și pace și… – aveau să fie efectiv entuziasmante, dovezi de măiestrie artistică totală, ca în vremurile când TT era un Templu al Culturii. Să vedem ce ne aduc instrucțiunile de la sfârșitul săptămânii. Nu de alta, dar assembly, pe lângă asamblare sau montare/montaj, înseamnă și adunare, întrunire, reuniune, ședință, ba și sobor.
Viorel COSMA
INSTRUCȚIUNI PENTRU ASAMBLARE CORECTĂ
de Thomas Eccleshare
traducere: Vlad Sălbatecu
Regie: Mihai Gligan
Scenografie: Clara Ștefana
Muzică: Paul-Ovidiu Cosovanu
Video: Miruna Croitoru
Lighting design: Costi Baciu
Distribuție:
Nick/Jan: Emanuel Becheru
Max: Elena Popa
Hari: Mircea Postelnicu
Laurie: Nora Covali
Paul: Dragoș Ionescu
Amy: Codruța Bonta
Spectacol recomandat persoanelor peste 14 ani.