Joi, 18 aprilie, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, cu începere de la ora 17:00, va avea loc conferința „Aspecte moderne ale investigării bunurilor de patrimoniu cultural” susținută de conf. univ. dr. Gheorghe Niculescu.
Este vorba despre o nouă întâlnire, organizată de Complexul Muzeal Național Neamț, în cadrul proiectului cultural-științific „Conferințele CMNN”, care își propune să aducă în fața publicului nemțean excelența, pasiunea și valoarea prin intermediul unor personalități prestigioase din varii domenii de activitate.
„Conferința Aspecte moderne ale investigării bunurilor de patrimoniu cultural” susținută de conf. univ. dr. Gheorghe Niculescu aduce în atenția publicului stadiul actual al cercetării patrimoniului muzeal, atât în țară, cât și în străinătate, oferind exemple reprezentative de rezultate obținute pe diverse artefacte și opere de artă, prin aplicarea unor tehnici de analiză neinvazive (…).
Conf. univ. dr. Gheorghe Niculescu a contribuit semnificativ la obținerea unor rezultate de referință în ceea ce privește investigarea bunurilor culturale prin aplicarea unor metode moderne de analiză. A elaborat peste 60 de lucrări de specialitate, a participat la conferințe internaționale /naționale, simpozioane naționale, dar activitatea de cercetare științifică a fost remarcată în special prin participarea la proiecte de conservare – restaurare, din care amintim: SICBR – Strategie integrată de cercetare a stării de conservare a unor biserici rupestre în vederea restaurării și punerii în valoare. Studiu de caz: Corbii de Piatra (2007-2010); PATRIPICT – Autentificare artă sacră pentru asigurarea viabilității comunitare (2007 – 2010); PEL-RESTAURO – Tehnologii durabile de conservare si restaurare a obiectelor de patrimoniu din piele pentru asigurarea viabilității moștenirii culturale la nivel comunitar (2007 – 2010); ROMANIT – Prestigiu și Putere”, precizează organizatorii.
Angela Croitoru